Viyana’da avukatlık yapan Michael Bereis, Türkleri oldukça yakından tanıyan bir hukuk adamı. Birçok Türk’ün müvekkilliğini de yapan Bereis, hukuki anlamda sorun yaşayanların ilk başvurdukları adreslerden biri oluyor. Avukat Bereis, ilk danışmayı ücretsiz gerçekleştiriyor. Bu görüşmede problem hakkında genel bir bilgi veriliyor. Ancak ayrıntılı girme durumunda avukatlık ücreti talep ediliyor


Avukat Bereis’in yanında çalışan Gülali Bey de Türklerle Bereis arasında bir köprü vazifesi görüyor.

Avukat Bereis ile Türklerin en fazla karşılaştıkları hukuksal sorunları konuştuk.

Bereis, Türklerin daha çok boşanma, sahte evlilikler, iltica, sınır dışı edilme ve uyuşturucu konularında kendisine geldiklerini söylüyor. Bazı konularla ilgili açıklayıcı bilgiler de veren Bereis, “boşanmak isteyen karı-kocanın ikisi de Türk vatandaşı ise hâkim Türk medeni kanununu esas alarak karar verir” diyor. Avukat Bereis, eşlerden birinin Avusturyalı olması durumunda ise davadan davaya değişik kanunların esas alınabildiğini ifade etti. Türk medeni hukuku Almancaya çevrilmiş, hâkim ve avukatların kitap raflarında yerini almış.
Boşanma vakalarında çocukların velayetinin kimde olacağının tespitinde ise Avusturya kanunları geçerli.



Çocukların beraber yaşaması

Avusturya’da boşanma sonrası çocukların genelde anneye verildiğini vurgulayan Avukat, bir keresinde 5 çocuklu bir ailede 3 çocuğun babaya, 2 çocuğun da anneye verildiğini hatırlattı. Fakat bunun istisnai bir durum olduğunun da altını çiziyor. Avukata göre genelde hâkimler çocukların beraber yaşaması yönünde karar veriyorlar.

Bereis’in dikkat çektiği konulardan biri de uyuşturucu meselesi. Bereis uyuşturucu suçundan birçok Türk gencinin mahkemeye düştüğünü ifade ediyor. Bu tür davalarda hukuki danışmanlık konusunda uzman olduğunu dile getiriyor.



Ceza yaşa göre farklılık gösterebilir

Bereis, Avusturya Ceza Kanunlarına göre gençlerin üç farklı kategoride değerlendirildiğini belirtiyor. Buna göre 1.grup 19 yaşına kadar olanlar, 2. grup 19 ve 20 yaşındakiler; bunlara jugendliche Erwachsene (yetişkin genç ) deniyor. Üçüncü grup ise yetişkinler (20 yaş üstü kişiler). Bir genç suç işlediğinde yaşına bakılarak ona göre ceza veriliyor.

Öte yandan aile içi şiddet olaylarına da değinen Bereis, bu konuda da kendisine birçok dava geldiğini ifade ederken, mahkemenin şiddet uygulayan erkeği evden uzaklaştırdığına dikkat çekiyor.

Avukat Bereis’a Gülali Bey’i arayarak ulaşabilir ve danışmanlık hizmetinden faydalanabilirsiniz. Tel:0676 7206652