Sinema
Frost-Nixon 2009 filmi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-04-2009 (21:33)   Son Mesaj: 01-04-2009 (21:33)    Cevap: 0    Gösterim: 2176  

    01-04-2009

    Frost-Nixon 2009 filmi

    Oyuncular: Michael Sheen, Frank Langella, Rebecca Hall, Toby Jones, Matthew Macfadyen, Kevin Bacon, Oliver Platt, Sam Rockwell Yönetmen: Ron Howard Senaryo: Peter Morgan Yapımcılar: Brian Grazer, Ron Howard, Tim Bevan, ...

    Film Puani: 0 üye puan vermiştir / 10.00


    Oyuncular: Michael Sheen, Frank Langella, Rebecca Hall, Toby Jones, Matthew Macfadyen, Kevin Bacon, Oliver Platt, Sam Rockwell
    Yönetmen: Ron Howard
    Senaryo: Peter Morgan
    Yapımcılar: Brian Grazer, Ron Howard, Tim Bevan, Eric Fellner
    Prodüksiyon Amirleri: Peter Morgan, Matthew Byam Shaw
    VİZYON TARİHİ
    20.02.2009



    PRODÜKSİYON NOTLARI:

    Oscar ödüllü yönetmen Ron Howard, yeni filmi “Frost / Nixon”da Demokrat Parti merkezinin adamlarınca gizlice dinlendiği ortaya çıktıktan sonra saygınlığı dibe vuran ve itibarını kurtarabilmek için çeşitli çıkış yolları arayan, ABD eski Başkanı Richard Nixon ile adını bir anda bütün dünyaya duyurmak isteyen televizyon sunucusu David Frost arasında meydana gelen ve ikisinin de hayatının akışını değiştiren tarihi televizyon karşılaşmasının (söz/düşünce düellosunun) öyküsünü beyazperdeye taşıdı.
    Nixon, Cumhuriyetçi Parti’nin kendisinden sonra çıkardığı tüm Amerika Birleşik Devletleri Başkanlarını(Reagan, Baba ve Oğul Bush) derinden etkilemişti.

    Senaryosunu, “Kraliçe-The Queen” ve “İskoçya’nın Son Kralı-The Last King of Scotland”dan tanıdığımız Peter Morgan’ın yazdığı filmde Richard Nixon rolünde Frank Langella, David Frost rolünde ise Michael Sheen oynadı. Frank Langella daha önce aynı rolü, yine Morgan’ın yazdığı tiyatro oyununda oynayarak Nixon portresiyle Tiyatro Oscar’ı Tony ödülünü almıştı. Michael Sheen de aynı tiyatro oyununda David Frost’u hem Londra, hem de New York da başarıyla canlandırmıştı.

    Kısaca Konu:
    Beyaz Saray’dan uzaklaşmak zorunda kaldıktan sonra Richard Nixon tam üç yıl süren derin bir sessizliğe gömülmüştür. Nixon 1977 yaz aylarına gelindiğinde bir televizyoncuyla karşılıklı oturup “teke tek” formatında yapılacak ve canlı yayınlanacak çok özel bir televizyon söyleşisi yapmayı kabul eder. Kendi ofisinde yapılacak bu söyleşide başkanlığına son veren Watergate gizli dinleme skandalıyla ilgili gelen tüm sorulara istisnasız cevap verecektir. Deneyimli Kurt politikacı Nixon, bu söyleşi için o dönemde henüz çaylak kabul edilen İngiliz sunucu David Frost’u seçerek herkesi şaşırtır. Amacı başa çıkabileceğini umduğu deneyimsiz ve çaylak gazeteciyi alt ederek Amerikalıların kalbinde kendisini temize çıkartmayı garantilemektir.

    Öte yandan Frost’un ekibi de kendi patronlarının bu söyleşinin üstesinden gelebileceğinden kuşkuludurlar. Ancak kameralar çalışmaya başladığında Frost ile Nixon arasında olağanüstü bir zeka savaşı başlar. Acaba Nixon ülkenin en büyük ve en kirli politik skandalıyla ilgili sorular gelmeye başladığında kendisini temize çıkarabilecek midir? Öte yandan Frost bu büyük mücadeleden galip çıkabilecek; karşısındaki eski başkanın Watergate skandalındaki sorumluluğunu ortaya koyabilecek midir? Program sırasında her ikisi de kendi güvensizliklerini, egolarını ve itibarlarını ortaya koyarlar. Saf ve yalın gerçeği ortaya çıkartmayı bir yana bırakmış, tamamen başka alanlara kaymaya başlamışlardır.

    “Frost / Nixon”da sadece bir canlı yayın ortamı yeniden yaratılmakla kalmaz, aynı zamanda yayın öncesinde her iki taraftaki perde arkası manevraları, haftalarca süren görüşmeler/müzakereler zinciri, anlaşmaların yapılması ve sırların ortaya dökülmesi süreci de işlenir. Her iki tarafta tüm bunlar yaşandıktan sonra Frost ile Nixon canlı televizyon yayınında kamuoyunun karşısına çıkarlar.

    Working Title Films ve Imagine Entertainment ortak yapımı olan “Frost / Nixon”ın yapımcılığını Tim Bevan, Eric Fellner, Oscar ödüllü yapımcılar Brian Grazer ve Ron Howard üstlendi. Nixon rolündeki Langella ile Frost rolündeki Sheen’e danışmanlık yapan adamları rollerinde Kevin Bacon, Oliver Platt, Sam Rockwell, Toby Jones ve Matthew Macfadyen gibi usta aktörler eşlik etti.

    Amerika Birleşik Devletleri’nde iki dönem Başkan yardımcılığı, iki dönem de Başkanlık yapan Nixon Başkanlık döneminin ikincisini tamamlayamadı. Nixon için çalışan kişilerin rakip parti Demokratları gizlice dinlediği Washington Post Gazetesi’nin iki muhabiri tarafından ortaya çıkarılınca Nixon Amerikan kamuoyunun ısrarlı ve yoğun baskıları karşısında istifa etmek zorunda kaldı.

    Nixon 1952 seçimi sonucunda Beyaz Saray’a Başkan Yardımcısı olarak taşındı.33 milyon oy alarak Başkan seçilen Eisenhower’ın yardımcısıydı.1956 seçimi sonucunda 35 milyon oy alarak ikinci kez Başkan seçilen Eisenhower’ın yardımcılığına devam etti. Yani sekiz yıl Başkan yardımcılığı yaptı. Nixon Başkan adayı olarak girdiği 1960 seçimlerini 34 milyon oy almasına rağmen Kennedy karşısında kaybetti.1968 seçimlerinde 31 milyon oyla, 1972 seçimlerinde de 47 milyon oyla Başkan seçildi.





    Frost-Nixon 2009 filmi Filmiyle ilgili Yorumlar