Soğuk Havaların Getirdiği Rahatsızlıklar
Boğaz ağrıları çoğu zaman anestezik pastillerle tedavi edilir.Bu pastiller emildikçe, içerdikleri anestezik maddeler boğazdaki sinir hücrelerini uyuşturur ve ağrıyı duymaz olursunuz.Ama yangılı dokuları gerçekten rahatlatan doğal yöntemler mevcut.

Ökaliptüs; Ökaliptüs boğaz ağrılarını iki şekilde tedavi eder.Aromatik yağ yangılı dokular üzerinde serinletici bir etki yapar ve ökaliptüsün içerdiği tanen yatıştırıcı bir etki sağlar.Bir kaç çay kaşığı ezilmiş ökaliptüs yaprağını bir fincan kaynar suya atarak, yumuşatıcı bir çay hazırlayabilirsiniz.

Hanımeli;
Çinliler hanımelini yaygın olarak boğaz ağrıları, soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihapları, bronşit ve zatürre tedavisinde kullanırlar.Streptococcus hastası 425 Çinli öğrenci üzerinde yapılan bir araştırmada, bol miktarda kurutulmuş hanımeli çiçeği tozu, böğürtlen zambağı kökü ve küçük bir miktar borneol karışımı kullanan öğrencilerde pozitif sonuçlar elde edilmiştir.(Borneol, hanımelinin içeriğinde bulunan 20 antiseptik bileşikten yalnızca bir tanesidir.)

Meyan Kökü;
Meyan kökü hem Avrupa’da hem de Çin’de yüzyıllardır boğaz ağrısı tedavisinde kullanılmaktadır.E komisyonu meyan kökünün boğaz ağrıları için kullanilabileceğini onaylamıştır ve Dr.Albert Leung’a göre, meyan kökünün etkinliği de bir çok raporda resmi olarak belirtilmiştir.
Dr.Leung tedaviye 3 bardak suya 5-7 çay kaşığı ezilmiş meyan kökü karıştırarak başlamanızı öneriyor.Bitkileri suya atıp ocağa koyun ve suyun yaklaşık olarak yarısı buharlaşıncaya kadar kaynatın.Meyan kökü yalnızca bir boğaz yumuşatıcı değil, aynı zamanda soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu hastalıklarına karşı etkili bir ekspektorandır.

Sarımsak;
Sarımsak, hem antiviral hem de antibakteriyel özellikleri nedeniyle üst solunum yolları hastalıklarında kullanılan favori ilaçlardandır.Sarımsağı ezip suyunu gargara olarak deneyebilirsiniz.

Zencefil;
Boğaz ağrıları için gargara olarak kullanılabilecek bir bitki.Zencefili limonataya, sirkeye ve bala karıştırarak deneyebilirsiniz.

Hatmi Çiçeği;
Bu bitki suda çözülen yumuşatıcı lifler içerir.Hatmi çiçeği binlerce yıldır boğaz ağrıları ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.Hatmi çiçeğinin içerdiği müsilaj adlı lifler etkili boğaz yumuşatıcılarıdır.Araştırmalar, hatmi çiçeğinin aynı zamanda anti inflamatuar etkileri olduğunu da göstermiştir.
Hatmi çiçeği köklerinin ağız ve boğaz mukozalarındaki iltihaplar ve bunlara bağlı öksürüğün tedavisinde kullanılabilir.İki-üç çay kaşığı dövülmüş bitki kökünü 250 ml. kaynar suya karıştırarak etkili bir çay hazırlayabilirsiniz.

Keklik Üzümü;
Keklik üzümünün serinletici, yumuşatıcı bir tadı vardır.Bitki aynı zamanda boğaz ağrılarında kullanılan aspirinin bitkisel formu olan salisin içerir.İltihaplı boğaz dokularını hızla rahatlatmak için kullancağınız gargarayı, ağrıyı gidermek için çay gibi de içebilirsiniz.Gargara ya da çay hazırlamak için bir fincan kaynar suya 20-25 tane keklik üzümü yaprağı atın.Hatırınızda tutmanız gereken bir başka şey de çocuklara soğuk algınlığı için asprin ya da asprinin bitkisel alternatiflerini vermemeniz gerektiğidir.

Anason;
Anasonun tadı meyan köküne benzer ve meyan kökü içeren birçok üründe “lezzet verici eleman” olarak yer alır.Meyan kökü kadar boğaz yumuşatıcı özelliği olmasa da, solunum yolları rahatsızlıkları özellikle de, balgamlı öksürüğün tedavisi için anason önerilmektedir.
Anason bronşları açma özelliğine de sahiptir.Bir kaç çay kaşığı dövülmüş anason tohumu üzerine 250 ml. kaynar su dökerek 10-15 dakika kadar bekletin ve içmeden önce çayınızı süzün.Önerilen doz günde iki fincandır.