Mersin Ağacı (Myrtus communis): 2-3 metreye kadar boylanabilen, mor renkte meyveleri olan, beyaz çiçekli bir ağaçtır. Yaprakları uçucu yağ, tanen, reçine ve acı madde; meyvesi yine uçucu yağ ve tanen ile şekerler ve organik asitler içerir. Mersin yağı ise terpen, pinen, myrtol gibi maddeler içermektedir.

Mersin Ağacının Faydaları ve Tıbbi Etkileri: İştah açar ve ishali kesmeye yardımcı olur. Kanamayı durdurucu, mikrop öldürücü ve yaraların iyileşmesini hızlandırıcı etkilere sahiptir. Ağız, boğaz ve idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Şeker hastalarına iyi gelir. Astım, bronşit, sinüzit ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarında faydalıdır.

Mersin Ağacı Nasıl Kullanılır? Meyveleri taze ya da kuru olarak yenebilir. Yaprakları da kurutulduktan sonra toz haline getirilip baharat olarak ya da kaynamış suda demlenip çay olarak tüketilebilir. Mersin çayı ile yıkanan saçlar daha siyah olur ve daha hızlı çıkar. Mersinin yapraklarından elde edilen mersin yağı ve mersin suyu da koku verici olarak kullanılmaktadır.