Koyun Otu (Agrimonia eupatoria): 80 cm'ye kadar uzayabilen, sarı çiçekli, çengel şeklinde meyveleri olan, otsu bir bitkidir. Fıtıkotu ve Kasık otu adlarıyla da bilinir. Acı madde, müsilaj, tanen ve phytosterol içerir.

Koyun Otunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Fıtık şikayetlerini gidermeye yardımcı olur. Kasık şişmelerini indirir. Romatizma, karaciğer ve dalak hastalıklarına iyi gelir. Böbrek ve mesane rahatsızlıklarını giderir ve idrar söktürür. Hazımsızlığa iyi gelir. Vücudu rahatlatır. Bademciklerdeki şişmelere, ağız ve boğaz iltihaplarına iyi gelir. Sesi açar. Yaraların iyileşmesini hızlandırır ve kanamayı durdurur. Aşırı adet kanamalarında da faydalıdır. İshali keser.

Koyun Otu Nasıl Kullanılır? Koyun otunun toprak üstü kısımları suda kaynatılarak çayı hazırlanabileceği gibi yaprakları ezilip lapa haline getirildikten sonra yara ve yılan ısırıklarına karşı haricen de kullanılabilir. Ayrıca, banyo suyuna katarak bu suyla banyo yapmak da mümkündür.