Karayemiş (Prunus laurocerasus): 6-7 metreye kadar uzayabilen ve kışın yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Salkım halinde küçük beyaz çiçekler açar. Meyveleri kiraza benzer. Taflan ya da Hintkirazı olarak da bilinen bu bitki ülkemizde özellikle Karadeniz yöresinde sıkça yetiştirilir. Taze yapraklarında şeker, tanen, kalsiyum oksalat ve prunasin adlı bir glikozit vardır.

Karayemişin Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Sinirleri yatıştırır ve kalp çarpıntısını giderir. Bronşitte faydalıdır. Nefes darlığını giderir ve öksürüğü keser. Karın ağrısı ve bulantılara karşı faydalıdır. Spazm çözücü ve idrar söktürücüdür. Adet gecikmelerini gidermeye yardımcı olur. Antioksidan etkileri ile yaşlanmayı geciktirir. Cilt hastalıkları, kanser, Alzheimer ve şeker hastalığına karşı koruyucudur.

Karayemiş Nasıl Kullanılır? Meyveleri taze olarak, meyve tohumları kurutulup toz haline getirildikten sonra, taze yaprakları ise suyu sıkılarak kullanılır. Meyve tohumları kandaki şeker oranını düşürücü etkisi ile şeker hastaları için faydalıdır. Meyveleri idrar söktürücü ve taş düşürücü olarak kullanılır. Taze karayemiş yapraklarından elde edilen taflan suyu göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Taze yaprakları zehirlidir. Bu nedenle, yaprakların yenmesi zehirlenmelere neden olabilir. Yalnızca su buharı ile yaprakların suyu çıkarılarak bu su kullanılır.