Kalbin 5 anahtarı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-27-2011 (17:30)   Son Mesaj: 02-27-2011 (17:30)    Cevap: 0    Gösterim: 759  

    02-27-2011

    Kalbin 5 anahtarı

    Kalbin 5 anahtarı
    ABD’deki ünlü sağlık kuruluşu Mayo Clinic, kalp krizine karşı alınması gereken 5 önlemi açıkladı. Uzmanlara göre bu kriz yöntemleri stent tedavisi kadar etkili.Dünyada ölümlerin nedeni olan kalp hastalıklarını basit önlemlerle engellemenin mümkün olduğu, böylece ameliyata ya da ilaçlı tedaviye gerek kalmadan da sağlıklı kalınabileceği bildirildi.

    ABD"nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Mayo Clinic, internet sitesinde "Kalp Hastalıklarını Önlemenin Beş Stratejisi" adlı makale yayımladı. Merkezin stratejileri arasında sigara, egzersiz, beslenme, kilo ve sağlık taraması var.

    LIGHT"I DA ÖLDÜRÜYOR

    Mayo Clinic araştırmacılarına göre kalp hastalıklarında en büyük risk faktörü sigara kullanımı. Sigaradaki kimyasalların, arterlerin daralmasına yol açtığı ve bunun da kalp krizine neden olduğunu bildiren Mayo Clinic"in makalesinde "Kalp sağlığı açısından ne kadar sigara içildiği ya da daha düşük katran ve nikotinli sigara içilmesinin öneminin yok. Özellikle doğum kontrol hapı kullanan kadınlar için sigara çok daha büyük riskler yaratıyor. Risk 35 yaş sonrasında daha da büyüyor" dendi.

    HAREKET EDEN YAŞIYOR

    Kalp sağlığı için yapılacak en iyi ikinci strateji olarak haftada 3-4 gün 30 ile 60 dakika arasında fiziksel aktivite. Uzmanlar, egzersizde zorlananlar için 10"ar dakikalık birkaç seans orta şiddetli aktivite önerdi.

    DAMARLARINIZI BESLEYİN

    Sağlıklı beslenmenin kalp sağlığı için vazgeçilmez unsur olduğu ifade edilen makalede, yağ, kolesterol ve tuza dikkat edilmesi gerektiği bildirildi. Kalbin korunması için özellikle meyve, sebze, tam tahıllar ve düşük yağlı süt ürünlerinin tercih edilmesi önerilirken, Omega-3 yağ asitlerinin düzensiz kalp atışları ve düşük kan basıncına karşı koruduğu ve kalp krizi riskini azalttığı açıklandı.

    KİLONUZ DEĞİŞKEN OLMASIN

    Sağlıklı kilonun korunması gerekliliğine işaret edilen makalede, vücut kitle indeksinin ve bel çevresi ölçümünün burada iyi bir kriter verdiği, sadece yüzde 10 oranında kilo azaltmanın kan basıncını, kolesterol düzeyini düşürmeye yardımcı olduğu ve diyabet riskini azalttığı kaydedildi.

    DÜZENLİ CHECK UP YAPTIRIN

    Kalp sağlığı için alınması gereken önlemler listesinde düzenli sağlık kontrolünden geçmek var. Tedavide en etkili yöntemin erken teşhis. Uzmanlar tansiyon ve kolesterolün sık sık kontrol edilmesi, diyabet taraması yapılması önerildi.

    STRESİ DE HESABA KATMAK GEREK

    Atakalp Kalp Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Yılmaz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu risk faktörlerine stresi de ilave etmek gerektiğini, zira kendini yiyen" ve hayatta başarılı olan insanların, işine titizlenirken kendini ihmal ettiğini açıkladı.

    Yılmaz, ""Yoğun stres altında olmak, insanlara kalp krizi geçirtebiliyor. Kendimize iyi bakıyorsak, risk faktörlerini uzaklaştırdıysak, bunun bir ameliyat, bir balon-stent tedavisi kadar kıymeti var"" dedi.

    STAR






    Kalbin 5 anahtarı Yorumları