Keçi gribinden korunmanın yolları   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-19-2011 (14:30)   Son Mesaj: 02-19-2011 (14:30)    Cevap: 0    Gösterim: 601  

    02-19-2011

    Keçi gribinden korunmanın yolları

    Keçi gribinden korunmanın yolları
    Kuş gribi ve domuz gribinden sonra bu yılın salgın hastalığı haline gelen keçi gribi, mevsim normalleri üzerinde sıcaklığın etkin olmasına rağmen yayılmaya devam ediyor. Peki gripten nasıl korunabilirsiniz?
    Uzmanlar, keçi gribinin en belirgin özelliğinin keçi gibi inatçı bir virüs olduğu ve uzun süre iyileşmediğini vurgularken, kimyasal olduğu gerekçesiyle iğne ve ilaç kullanmak istemeyen hastalar, şifayı taze sıkılmış meyve sularında arıyor.

    Kentin dört bir yanında bulunan büfelerde, nar, havuç ve elma suyu satışlarında adeta patlama yaşanırken, geçen yılın gribi domuz gribinde olduğu gibi tehlikeli ve ölümcül bir hastalık olan keçi gribi için insanları dikkatli olamaya çağıran uzmanlar, "Mutlaka doktor kontrolünden geçin. Meyve suyu vücudun direnci için takviye olabilir, fakat düzenli iğne ve ilaçları mutlaka kullanın" diyor.

    Gribin yayılmasıyla birlikte satışların kat be kat arttığını söyleyen büfe işletmecisi Salih Uzun, "Gelen müşterilerin çocuğunun hasta olduğunu fark ediyoruz. Bu nedenle hijyene önem gösterip bardakların temizliği konusunda hassasiyetle duruyoruz. Önceden bir günde 100 bardağa yakın meyve suyu satarken, şimdi bu rakam 500'ün üzerine çıktı" diye konuştu.

    KEÇİ GRİBİ NEDİR?

    Halk arasında daha çok keçi gribi olarak tanınan hastalık tıp literatüründe Q ateşi veya Quensland ateşi adıyla biliniyor. Hastalığın sebebinin, başta keçiler olmak üzere koyun ve sığır gibi geviş getiren hayvanlarda bulunan Coxiella burnetti ismindeki bir bakteri olduğu belirtiliyor. Bakteri keneler aracılığıyla da hayvandan hayvana taşınabiliyor. Belirtiler gribe benziyor.

    Hastalık ani olarak, yüksek ateş, titreme, baş ve kas ağrıları, halsizlik gibi grip benzeri bir tabloyla başlıyor. Çoğu zaman kuru bir öksürük varken, iltihaplı veya kanlı balgam ve göğüs ağrısı da olabiliyor. Nadiren ölüme de yol açabilen hastalığın tedavisinde tetrasiklin, kloramfenikol ve kinolon sınıfı antibiyotikler kullanılıyor.








    Keçi gribinden korunmanın yolları Yorumları