ALS tedavisinde kök hücre umudu   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 12-10-2010 (15:29)   Son Mesaj: 12-10-2010 (15:29)    Cevap: 0    Gösterim: 988  

    12-10-2010

    ALS tedavisinde kök hücre umudu

    ALS tedavisinde kök hücre umudu
    Tıp dünyasında, ALS hastalığı alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Stanley Appel, Antalya’da düzenlenen 46’ncı Ulusal Nöroloji Kongresi’ne katıldı.Türk meslektaşlarına, "ALS"de Kök Hücre Uygulamalarının Bugünü ve Geleceği" konusunda bilgiler aktaran Prof. Dr. Appel, izlenebilen 3 bin 500 ALS hastasından elde edilecek verilerin, kök hücre tedavisinde çok önemli olduğunu vurguladı.

    Antalya"da Türk Nöroloji Derneği tarafından düzenlenen 46"ncı Ulusal Nöroloji Kongresi, dünyaca ünlü konukları ağırlamaya devam ediyor. Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS) alanında gerçekleştirdiği önemli çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Stanley Appel, birikimlerini Türk meslektaşlarıyla paylaştı.

    Kongrede, "ALS"de Kök Hücre Uygulamalarının Bugünü ve Geleceği" konusunda bir seminer veren Prof. Dr. Stanley Appel, bugüne kadar 3 bin 500 ALS hastasını izlediğini açıkladı. Çalışmalarında hasta izlem ölçütlerini de geliştiren Prof. Dr. Appel, hastalıkla ilgili önemli bilimsel çalışmalar yürütüldüğünü dikkat çekerek, ALS hastalığının erken döneminde omurilikteki motor sinir hücreleri çevresinde koruyucu bağışıklık mekanizmalarından oluşan bir ortam bulunduğunu belirtti.

    "Araştırmalar ışık tutacak"

    "Geç dönemde teşhis edilen ALS"de, nöron yıkımının olduğunu" vurgulayan Prof. Appel, "Bu yıkımın durdurulabilmesi için kök hücrelerden yararlanmak çok mantıklı. Ancak bugüne kadar yapılmış hiçbir hayvan deneyi ve insan kök hücre uygulaması, henüz ALS"nin seyrini değiştirmedi, hastalanmış motor nöronları kurtarmayı başaramadı. Buna karşılık, yapılan her çalışma ile; kök hücrelerin etki mekanizmaları ve bu hücrelerin sinir sistemi ile etkileşiminin değişik yönleri hakkında daha fazla bilgi edinildi. Gelecekte bu bilgilerin artması ile bilim önünü daha rahat görecek. Araştımalar kök hücre tedavisinin nasıl olacağına ışık tutacak" dedi

    "Bugün için kök hücrelerin, aynen bağışıklık hücreleri gibi ve aynı yoldan sinir sistemine ulaşıtığını biliyoruz" diyen Prof. Dr. Appel, "Kök hücreler, hasta hücrelerin motor nöronlarını düzeltmekten henüz uzak. Gelecekteki kök hücre uygulamalarında; koruyucu bağışıklık maddeleri salgılayan bu kök hücrelerin, hastalığın başlangıcında var olan nöron koruyucu mekanizmaları uzatarak, daha geç dönemde ortaya çıkan nöron yıkımını durduracağını umuyoruz" şeklinde konuştu.

    "Umut kaybına yol açmamalıyız"

    İlk ve en önemli prensibin, "hastaya zarar vermemek" olduğunu da hatırlatan Prof. Appel, "Kök hücre tedavisi, çok umut verici ve hakkında giderek daha fazla bilgi birikiminin oluştuğu bir tedavi yöntemi. Ancak bazı soruların yanıtlarını vermeden hastalara vaat etmek, büyük bir yanlışlık olur. Hastaların bu yanlışlıktan korunması gerekiyor. Etkisi ve güvenilirliği kanıtlanmamış bu tedavilerin sorumsuzca hastalara uygulanmasının en olumsuz yönü; fiziksel ve parasal kayıptan daha da önemlisi", umut kaybı"na yol açmasıdır. Kök hücre tedavileri ile ilgili sorunlar, ancak deneysel çalışmalarla aşılabilecek. Sabırlı olmak gerektiğine inanıyorum. Bugün için bu tedavilerden çok, deneysel çalışmalar desteklenirse, daha iyi olacaktır" dedi.

    Prof. Dr. Stanley Appel Kimdir?

    Methodist Hastanesi Nöroloji Enstitüsü Başkanı ve Cornell Üniversitesi Nöroloji profesörü olan Prof. Dr. Stanley Appel, uzun yıllardır başta ALS olmak üzere Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar konusunda çalışmalar yürütmektedir. Prof. Dr. Appel"in çalışmaları ile ilgili olarak yayınlanmış 200 kitabı ve yüzlerce bilimsel makalesi bulunmaktadır.

    ALS"de acı tesadüf

    Fenerbahçeli Sedat"la tanındı, Trabzonsporlu İsmail dernek başkanı

    Amiyotrofik Lateral Skleroz -; Motor Nöron Hastalığı (ALS -; MNH); Türkiye"de, geçtiğimiz yıl vefat eden Fenerbahçeli Sedat Balkanlı"nın hastalığa yakalanmasıyla birlikte geniş kitlelerce tanındı. ALS MNH Derneği Başkanlığını, 10 yıldan beri ALS ile yaşayan bir başka eski futbolcu Trabzonsporlu İsmail Gökçek ile Dr. Alper Kaya birlikte yürütüyorlar.

    Yaşamını anlattığı kısa film, Altın Koza"da ödül aldı

    Göz hastalıkları uzmanı olan ve 20 yıldır ALS hastalığı ile savaşan Dr. Alper Kaya, yaşamını anlattığı "Dört Duvar, Bir Pencere" kısa filmiyle, Altın Koza Festivali"nde Akdeniz Ülkeleri yarışmasında Belgesel dalında "en iyi film" ödülünü almıştı. Dr. Kaya, ödülü ve bir hasta olarak ALS"yi, katıldığı 46"ncı Ulusal Nöroloji Kongresi"nde meslektaşlarıyla paylaştı.





    ALS tedavisinde kök hücre umudu Yorumları