Albinizm Ve Albinolar???   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 12-03-2008 (23:55)   Son Mesaj: 12-12-2012 (15:09)    Cevap: 6    Gösterim: 13204  

Ağaç Şeklinde Aç5Beğeni
  • 1 gönderen yabanGülü
  • 2 gönderen yabanGülü
  • 1 gönderen safinaz
  • 1 gönderen Misafir 53

    12-03-2008

    Albinizm Ve Albinolar???

    Albinizm (Albinismus)

    Albinizm kelime olarak bir gurup kalıtsal durum anlamına gelir. Albinizmli insanların gözlerinde, derisinde ve saçlarında ya çok az pigment bulunur yada hiç bulunmaz. (bazen sadece gözlerde bulunabilir.) Onlar ebebeyinlerinden bir genin değişmiş kopyasını alırlar ki bu genler de doğru çalışmamaktadır. Değişmiş gen vücudun melanin denilen bir pigmenti normal miktarda üretmesini engeller.

    Yaklaşık olarak 17 000 insanda 1 bir çeşit albinizm görülmektedir. Birleşik Devletlerde 18 000 e yakın insan etkilenmiştir. Albinizm her ırktan insanı etkilemektedir. En sık zencilerde rastlanmaktadır. Çoğu albinizmli çocuğun ebebeyinlerinin saç ve göz rengi normal renktedir ve etnik geçmişlerinde böyle bir durum görülmemektedir.

    Genel albinizmde deride pigment (boya maddesi melanin) yoktur. Saçlar kar beyazdır. Gözün irisi pembe, tam ortadaki papilla kırmızıdır. Astigmatizma ve ışıktan korkma bunlarda çok olur. Zeka ve fiziki bakımdan gerilik bu hastalığa eşlik edebilir.

    Albinizmle alakalı, iki cilt hastalığı daha vardır. Bunlar kısmi albinizm ve vitiligodur. Kısmi albenizmde beyaz odaklar olur. Vitiligoda, vücudun çeşitli bölgelerinde renk yoktur. Nüfusun yüzde biri ile üçünü etkiler. Bu beyaz alanlar değişik büyüklükte olup, koyu boyalı kenarları vardır. Tekrar çok nadiren renklenebilir.

    Bu rahatsızlığı taşıyanlara genel olarak albino denmektedir.


    Albinizm Hastalığının Sebebi Nedir?

    Derinin boya hücreleri olan melanositlerin melanin boyasını üretememeleridir. Bunun da tirozinaz enziminin irsi yokluğundan kaynaklandığına inanılmaktadır.

    Tedavisi Mümkün müdür?
    Boya hücrelerinden, tirozinaz enziminin üretilmesi için bir yol bulunmadıkça tedavi edilmesi mümkün olamayacaktır.
    Albinoların gözüne çok fazla ışık girebildiğinden güneş ışığından kaçınmalı, gözlerini koruyabilmek için, koyu renk gözlük takmalıdırlar. Göz hastalıkları için doktor kontrolünde olmak bir çok zorluğu ortadan kaldıracaktır.

    Melanin Nedir?
    Melanin koyu içerikli ve ışıktan koruyucu diye bilinen bir pigmenttir. Melanin pigmentinin derideki temel görevi güneşten gelen ulraviole ışınlarını soğurarak derinin hasar görmesini engellemek. Güneş derideki melanin pigmentinin artmasına neden olarak bronzlaşmayı ortaya çıkarır. Çoğu albinizmli insanın derisinde melanin pigmenti yoktur ve güneşe maruz kalımca bronzlaşmaz. Bunun sonucu olarak derileri güneş ışığına karşı çok duyarlıdır ve yanıklar oluşur.

    Albinizmle İlgili Sorunlar Nedir?
    Normal görüşü geliştirmek için göz melanin pigmentine ihtiyaç duymaktadır. Albinizmli insanlar gelişme sırasında normal miktarda melanin pigmenti bulunmadığı için zayıf bir görüşe sahiptirler. Deri güneşten korunmak için pigmente ihtiyaç duyar ve albinizmli insanlar bu yüzden güneşte kolayca yanarlar. Tropik bölgelerde çoğu güneşten korunmayan albinizmli insan deri kanserine yakalanmıştır.

    Ayrıca zeka geriliği, duyma bozukluğu, kan pıhtılaşmaması gibi değişik sorunları olan başka albinizm çeşitleri de vardır.

    *Albinizm her ırktan insanı etkilemektedir

    *Albinizm sosyal problemlere de neden olabilir çünkü albinizmli kişiler ailelerinden, eşlerinden ve etnik gurubundaki diğer kişilerden farklıdırlar.

    *Albinizmli bir çocuğun zihinsel ve bedensel gelişimi normal olabilir. Gelişimin dönüm noktaları olması gereken yaşta olur. Çocuk ve genç albinizmli insanların genel sağlığı normaldir ve melanin pigmentinin deri, göz ve saçlardaki eksikliğinin beyine, sinir sistemine, kaslara, üreme sistemine bir etkisi yoktur. Hayat uzunluğu normaldir.

    *Albinizm sadece insanlarda degil hayvanlarda da gorulur.

    Albino Termi Nerden Gelmektedir?

    Albino terimi Afrikadaki Portekizli bir gezginden gelmektedir. Gezgin koyu ve açık derili ırklar görmüş Zenci (siyah kelimesinden gelmektedir) ve Albino (beyaz kelimesinden gelmektedir) diye adlandırmıştır ama onların farklı ırklardan olduklarını düşünerek yanılmıştır.

    Hayvan Ve Bitkilerde Albinizm
    İnsanda olduğu kadar, albinizm, hayvan ve bitkilerde de görülebilir. Pembe gözlü beyaz tavşanlar albinodurlar. Fakat yılın bir bölümü karlar altında geçen ülkelerde yaşayan bazı hayvanlar da ara sıra albinizm gösterirler. Bu hayvanların, doğanın koruyucu bir önlemi olarak, kış aylarında kürklerinin beyaz renkte olduğu görülür. Ermin, bu durumun bilinen bir örneğidir. Albinizm, resessif bir karakter olarak nesilden nesile geçer.

    Bengal Kaplanları, Kutup ayıları ve Ankara Kedileri kendi cinslerine özgü beyazdırlar.

    Bengal Kaplanı
    Beyaz bengal kaplanları albino olmadığı gibi, çizgisiz bengal kaplanları (tamamen beyaz olanlar) da albino değillerdir. kaplanlarda çizgi üzerinde etkisi olan birden fazla gen olduğu için bu karbeyaz hayvanlarda albinizm yoktur...

    bir kac resim:

    Albinizm Ve Albinolar???

    Albinizm Ve Albinolar???

    Albinizm Ve Albinolar???



    Albinizm Ve Albinolar???

    Albinizm Ve Albinolar???

    Albinizm Ve Albinolar???


    Albinizm Ve Albinolar???

    kipchak bunu beğendi.



    Albinizm Ve Albinolar??? Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  12-03-2008, 23:58


    bun paylasmamin nedeni bir haber oldu simdi sizlerle o haberide paylasmak istiyorum

    Albinizm Ve Albinolar???

    Burundi`de yine albinizm hastası (albino) küçük bir kızın öldürüldüğü bildirildi. Yerel yetkililer, bu sabaha karşı 6 yaşındaki kız çocuğu Cizanye'nin cesedinin, kol ve bacakları koparılmış halde bulunduğunu açıkladı.

    Aynı kaynaklar, dün gece saatlerinde kimliği belirlenemeyen silahlı kişilerin Bugongo'da albino kızın yaşadığı eve saldırdığını, saldırganların kızın kol ve bacaklarını beraberinde götürdüğünü kaydetti.

    Büyücülerin albinoların saç, kol, ayak ve kan gibi vücutlarından alınan parçaları, insanları zengin yapacağı öne sürülen bir iksir yapımında kullandıkları belirtiliyor.
    alptraum ve safinaz bunu beğendiler.
    yabanGülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) yabanGülü

      Permalink - Mesaj no 2  12-04-2008, 20:49


    Zencilerde ve de hayvanlarda bu hastalığın olduğunu bilmiyordum.Çok enteresan bir konuymuş...
    yabanGülü bunu beğendi.
    safinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) safinaz

      Permalink - Mesaj no 3  03-08-2010, 11:14

    --->: Albinizm Ve Albinolar???


    Bende bir kac resim ekleyim albinolara örnek olarak ;
    Albinizm Ve Albinolar???

    Albinizm Ve Albinolar???

    Albinizm Ve Albinolar???

    Eklenmiş Resmin önizlemesi

  1. Albinizm Ve Albinolar???-zenabjpg
    zenab.jpg
    Boyut:
    34.0 KB (Kilobyte)
    Görüntüleme:
    4570
  2. Albinizm Ve Albinolar???-img08jpg
    img08.jpg
    Boyut:
    19.4 KB (Kilobyte)
    Görüntüleme:
    2148
  3. Albinizm Ve Albinolar???-albinojpg
    albino.jpg
    Boyut:
    14.2 KB (Kilobyte)
    Görüntüleme:
    6302
  4. alptraum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) alptraum

      Permalink - Mesaj no 4  03-11-2010, 17:02

    --->: Albinizm Ve Albinolar???


    albino hastalıgı da diger hastalıklar gibi normal herkezın basına gelebılır bıze düsen onlara farklı gezegenden gelmısler düsüncesiyle bakmamak
    Kayıtsız Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Kayıtsız Üye Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 5  05-28-2012, 14:21


    Kayıtsız Üye´isimli üyeden Alıntı
    albino hastalıgı da diger hastalıklar gibi normal herkezın basına gelebılır bıze düsen onlara farklı gezegenden gelmısler düsüncesiyle bakmamak

    Ben albinoyum mesela ve keşke herkes dediğiniz gibi bunu normal karşılayabilse ... Uzaylı gibi bakmasalar ama nerde. Cahillik iste.. albinolar o tip tip bakanlarla aynıdır tek fark sac kirpik vs renk farkı Allah'a sukur albinolar normal insanlardan daha Zeki ve azimli olur. Allah bir yerden aliyo bir yerden veriyo :D
    Mesaj Mobil üzerinden gönderilmistir
    safinaz bunu beğendi.
    Misafir 53 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir 53 Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 6  12-12-2012, 15:09

    → Albinizm Ve Albinolar???


    bende bir albinoyum ve gerçekten normal insanlar gibi okuyamıyor bir çok sosyal aktiveden eksik kalıyor ve bilakis büyük şehirler çok zorlanıyoruz eğitimde aksaklıklar oluyor örneğin ben ilköğretim 8 senelik bir eğitim sürecinde tahtayı görmez ya arkadaşımdan notları alırdım yada tahtaya çıkarak o yazıları deftere yazmaya çalışırdım ama çok şükür açık öğretim liseyi bitirdim şimdi de açık öğretim fakültesinde okuyorum bir şekilde çaluışıyorum bilgisayarda olsun evrak işlem takip olsun gerçekten görme kaybımdam dolayı zaman denilen süreç bizi etkiliyor.Ama çok şürü az daolsa görebiliyoruz bir çok işimizi ek başımıza yapabiliyoruz diyoruö keşke hiç görmeyenlerde en az bizim kadar görse bu dünya ile tanışsa diyorum bütün burda albino hakkında çalışmalar yürüten arkadaşlara teşekkür eder başarıılarının devamını dilerim iyi çalışmalar
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci