Sigara paketindeki 'numara' tiryakiyi caydıracak   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 09-05-2013 (21:16)   Son Mesaj: 09-05-2013 (21:16)    Cevap: 0    Gösterim: 606  

    09-05-2013

    Sigara paketindeki 'numara' tiryakiyi caydıracak

    Sigara paketindeki 'numara' tiryakiyi caydıracak
    Sigara paketindeki 'numara' tiryakiyi caydıracak

    Sigara ve tütün ürünlerinin paketleri üzerinde uyarı mesajı olarak Sağlık Bakanlığının Sigara Bırakma Danışma Hattının numarasının da yer almaya başlaması, uzmanlarca olumlu karşılandı.

    Sigara ve tütün ürünlerinin paketleri üzerinde uyarı mesajı olarak Sağlık Bakanlığının Sigara Bırakma Danışma Hattının numarasının da yer almaya başlaması, uzmanlarca olumlu karşılandı. Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılının Mayıs ayından bu yana tütün ürünlerinin paketlerinin üzerinde resimli ve yazılı uyarı mesajlarının yer aldığını anımsattı.

    Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) kararıyla nargile şişeleri dahil tütün ürünlerinin paketleri üzerindeki uyarı mesajlarına temmuzdan itibaren Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattı "Alo 171"in de eklendiğini ifade eden Bilir, uygulamayla aynı zamanda tiryakileri bu kötü alışkanlıklarından vazgeçirmeyi amaçlayan uyarıların boyutunun da büyüdüğünü söyledi.

    Bilir, şu değerlendirmelerde bulundu:

    "Bu uygulama Sigara Bırakma Danışma Hattını arayanların, dolayısıyla sigarayı bırakanların sayısının artmasını sağlayacak. Sağlık Bakanlığının yaptığı çalışmaya göre Alo 171'i arayan tiryakilerin bir bölümü sigarayı bırakmaktadır. Bu hattı aradıktan sonra sigarayı bırakanların yüzde 6-7 kadarı bir yılın sonunda halen sigara içmemektedir, yani sigarayı bırakmıştır. Bu değer, dünya değerlerine göre daha yüksektir ve Alo 171'in aranmasının yararlı sonuç verdiğine işaret etmektedir."

    -Uygulama nasıl işliyor?

    Sigara paketlerine "Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı"nın yazılmasına ilişkin temel kıstasları belirleyen TAPDK'nın kararına göre, "Alo 171" uyarıları paketin büyüklüğüne göre 10-14 punto olarak, siyah renkte ve paketlerin en çok görünen arka yüzüne yazılacak.

    TAPDK, bu uyarıyla birlikte tüm genel uyarı bilgilerinin, paket yüzeyinin yüzde 65'ini kapsamasına, 12 Temmuz 2013 tarihinden itibaren uyarıcı bilgi olmayan tütün mamüllerinin piyasada bulunmamasına karar vermişti.

    Sigara Bırakma Danışma Hattı

    Sabit hatlardan ücretsiz aranabilen ve 7 gün 24 saat canlı operatörlerle kesintisiz hizmet veren danışma hattı, bu özellikleriyle dünyadaki en kapsamlı sigara bırakma danışma hattı olma özelliğine sahip.

    Burada görevli personel, çeşitli üniversitelerde ve Sağlık Bakanlığı kadrolarında görevli hocalar tarafından 40 saat teorik, 8 saat de pratik eğitimden geçiriliyor.

    Operatörlerin çağrı karşılamadaki performansı takım liderleri tarafından izleniyor, karşılaşılan en küçük problem danışma hattında görev yapan profesyonel sağlık personeline aktarılıyor.

    Başarı oranı dünya ortalamasının 3-4 katına ulaşan Sigara Bırakma Danışma Hattından bugüne kadar 8 milyon 997 bin kişi faydalandı. Operatöre günlük ortalama 9 bin civarında çağrı geliyor.





    Sigara paketindeki 'numara' tiryakiyi caydıracak Yorumları