Yılın en sıcak gününe 'bol sıvı' ile dayanın   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 08-30-2013 (18:15)   Son Mesaj: 08-30-2013 (18:15)    Cevap: 0    Gösterim: 631  

    08-30-2013

    Yılın en sıcak gününe 'bol sıvı' ile dayanın

    Yılın en sıcak gününe 'bol sıvı' ile dayanın
    Yılın en sıcak gününe 'bol sıvı' ile dayanın

    Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenirken "sıvı kaybına dikkat" edilmesi uyarısında bulundu.

    Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi beklenirken "sıvı kaybına dikkat" edilmesi uyarısında bulundu. Prof. Dr. Bilir, meteorolojik verilerin yılın en yüksek socaklık değerlerinin kaydedileceği günde özellikle kalp, yüksek tansiyon, karaciğer ve böbrek gibi kronik hastalığı bulunanların daha dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

    Hava sıcaklığının daha etkili olduğu 11.00-15.00 saatlerinde mümkün olduğunca dışarıya çıkılmaması gerektiğini ifade eden Bilir, "Kronik hastalar, hamileler, bebekler, çocuklar ve yaşlılar, sıcaklığın daha yoğun hissedildiği saatlerde açık havaya çıkılmamalı, evlerinde istirahat etmelidir" diye konuştu.

    "GİYSİ SEÇİMİNE DİKKAT"

    Sıcak havada giysi seçiminin de önemli olduğuna işaret eden Bilir, açık renkli, hafif ve gözenekli giysiler tercih edilmesini önerdi. Yüksek sıcaklıkta terlemeye bağlı sıvı kaybının arttığını vurgulayan Bilir, "Vücuttaki sıvı kaybını gidermek için su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu başta olmak üzere bol sıvı alınmalıdır. Bunun yanında karpuz, kavun gibi meyveler de tüketilebilir. Beslenmeye özen gösterilmeli, yağlı, hamurlu ve şekerli besinlerden, alkolden uzak durulmalıdır" uyarısını dile getirdi.

    Prof. Dr. Bilir, hava sıcaklığının arttığı saatlerde dışarıya çıkması gerekenlerin güneşten korunmak için geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanmasını tavsiye etti.

    Kaynak: AA





    Yılın en sıcak gününe 'bol sıvı' ile dayanın Yorumları