Emzirmek Alzheimer riskini azaltıyor   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 08-07-2013 (19:28)   Son Mesaj: 08-07-2013 (19:28)    Cevap: 0    Gösterim: 733  

    08-07-2013

    Emzirmek Alzheimer riskini azaltıyor

    Emzirmek Alzheimer riskini azaltıyor
    Emzirmek Alzheimer riskini azaltıyor

    Emzirmenin, Alzheimer'dan koruyabileceği belirlendi. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesinden bilim adamlarının yaptığı araştırmaya, Alzheimer'a yakalanan ve sağlıklı 70-100 yaşındaki 81 İngiliz kadın katıldı.

    Emzirmenin, Alzheimer'dan koruyabileceği belirlendi. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesinden bilim adamlarının yaptığı araştırmaya, Alzheimer'a yakalanan ve sağlıklı 70-100 yaşındaki 81 İngiliz kadın katıldı. Araştırmacılar, katılımcıların yakınları, eşleri ve bakıcılarıyla da görüşerek, kadınların doğurganlık, emzirme geçmişi ve bunama durumu hakkında bilgi aldı. Bilim adamları, bunamayı etkileyen beyin tümörü ya da felç gibi başka etkenlere ilişkin bilgi de topladı.

    Araştırma sonunda emzirme ve Alzheimer riski arasında bağlantı olduğu saptandı. Ayrıca, uzun süre emziren kadınların Alzheimer'a yakalanma riskinin daha az olduğu görüldü. Ancak, ailesinde bunamaya yakalananlarda emzirmenin hastalık riskini daha az azalttığı da belirtildi.

    Bilim adamları, emzirme ve Alzheimer arasındaki bağlantı için 2 teori ortaya attı.

    Emzirmenin gebelikte büyük ölçüde azalan insülin toleransının eski haline gelmesini sağladığını belirten bilim adamları Alzheimer'ın da beyindeki insülin direnciyle bağlantılı olduğunu belirtti. Ayrıca, hastalık riskinin azalmasının emzirme dönemindeki progesteron ve östrojen hormonlarındaki değişiklikten kaynaklıyor olabileceği belirten bilim adamları, östrojenin beyni Alzheimer'dan korumada önemli rol oynadığını hatırlattı.

    Araştırmaya imza atanlardan Dr. Molly Fox, Alzheimer'in dünyada en yaygın bilişsel bozukluk olduğunu ve şimdiden 35,6 milyon kişiyi etkilediğini belirterek, gelecekte hastalığın yoksul ve orta gelirli ülkelerde artmasının beklendiğini vurguladı.

    Fox, bu nedenle insanları Alzheimer'dan korumak için düşük maliyetli ve geniş ölçekli stratejilerin belirlenmesinin son derece önemli olduğunu ifade etti.

    Bilim adamları, küçük çaplı olsa da araştırmanın genişletilebileceğine ve doğurganlığın hastalıkla ilişkisinin daha kapsamlı incelenebileceğine dikkati çekti.

    Araştırma, "Journal of Alzheimer's Disease" dergisinde yayımlandı.





    Emzirmek Alzheimer riskini azaltıyor Yorumları