Çocukların şeker tüketimine dikkat edin!   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 08-07-2013 (19:29)   Son Mesaj: 08-07-2013 (19:29)    Cevap: 0    Gösterim: 749  

    08-07-2013

    Çocukların şeker tüketimine dikkat edin!

    Çocukların şeker tüketimine dikkat edin!
    Çocukların şeker tüketimine dikkat edin!

    Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Hakan Onur, ebeveynlerin Ramazan Bayramı'nda çocukların şeker tüketimine azami derecede dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

    Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Hakan Onur, ebeveynlerin Ramazan Bayramı'nda çocukların şeker tüketimine azami derecede dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Çocuklar için şeker yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Onur, "Baklava ve kadayıf gibi yağ ve şeker oranı yüksek olan tatlılar yerine, ev yapımı sütlaç, muhallebi ve dondurma gibi sütlü tatlıları yemeleri daha sağlıklıdır. Aşırı miktarda şekerli ve beyaz undun yapılmış hamurlu yiyecekler de mide ve bağırsak hastalıkları riskini artırmaktadır." dedi. Bayram boyunca çocukların diş fırçalamasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden Onur, "Özellikle şeker tüketimi sonrası dişler fırçalanmadığında ağızda kalan yiyecek artıkları bakteri üremesine yol açarak diş çürümesini hızlandırıyor." ifadelerini kullandı.

    Ramazan Bayramı'nda tatlı, şeker ve çikolata tüketiminin artması, özellikle çocukların sağlığını olumsuz etkiliyor. Çocuklar için psikolojik anlamda çok büyük önemi olan bayramların, tatlı ve özellikle de şeker tüketimi anlamına gelmesi, mide ve bağırsak hastalıklarının yanı sıra ağız ve diş sorunlarına da neden oluyor. Ailelerin çocuklarının sağlıklı bir bayram geçirmesi için şeker ve çikolata tüketimlerine sınırlama getirmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ebeveynlerin çocuklar için tatlı tercihlerini sütlü tatlılardan yana kullanmaları yanında çocukların yeterli miktarda sıvı tüketmelerini ve dişlerini fırçalamalarını sağlaması gerektiğini ifade ediyor.

    Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Hakan Onur, Ramazan Bayramı'nda çocukların aşırı şeker tüketiminin olumsuz sonuçları hakkında bilgi verdi. Özellikle bayram ziyaretleri sırasında tüketilen şeker, çikolata ve gazlı içeceklerin çocukların beslenme düzenini ve sağlığını olumsuz etkilediğini ifade eden Onur, "Bayram ziyaretleri sırasında sürekli çikolata tüketimi, çocuklarda huzursuzluk, sinirlilik ve bağımlılığa neden olarak obezite riskini artırır. Toplumun ısrarcı ikram tutumu, çocuklara karşı aileleri de zor durumda bırakmakta ve çocukları aşırı yeme eğilimine sürüklemektedir. Şeker ve çikolatanın çocuklar için tamamen yasaklanması doğru bir davranış değildir. Bu nedenle iki ya da üç küçük parça çikolata ve yine az sayıda şeker ile çocukların günlük ihtiyaçları sınırlandırılmalıdır." dedi.

    BAYRAM ŞEKERLERİ DİŞLERİ ÇÜRÜTEBİLİR

    Tatlı yiyecek ve içeceklerin tüketimi sonrası dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini kaydeden Onur, ancak çocukların özellikle bayram gibi özel günlerde bu tür alışkanlıklarını düzenli olarak sürdürmediklerinin altını çizdi. Özellikle şeker tüketimi sonrası dişler fırçalanmadığında ağızda kalan yiyecek artıklarının bakteri üremesine yol açarak diş çürümesini hızlandırdığını söyleyen Onur, "Bu durumda çocukların tükettiği tatlı ve şekerlerden sonra su içmeleri sağlanarak ağızdaki artıklar giderilmelidir. Çocukların azı dişlerinin yetişkinlere oranla girinti ve olukları çok daha derindir. Bu özellikleri nedeniyle dişler zor temizlenir. Özellikle lokum gibi yapışkan içerikli şekerlemeler çocuklar tarafından tüketildikten sonra mutlaka dişin fırçalanması sağlanmalıdır. Anne babalar çocuklarına diş fırçalamada yardımcı olmalıdır." şeklinde konuştu.

    BAYRAMDA SÜTLÜ TATLI VE SEBZE TERCİH EDİLMELİ

    Bayramın hem psikolojik hem de fiziksel anlamda iyi geçmesi için bayram boyunca yapılan ziyaretlerde, çocukların dengeli besin tüketmesine dikkat edilmesi uyarısında bulunan Onur, "Şeker tüketimi sınırlandırılmalı, çocukların büyüme ve gelişmesi için kalsiyum yönünden zengin içerikli besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Bu nedenle; baklava ve kadayıf gibi yağ ve şeker oranı yüksek olan tatlılar yerine, ev yapımı sütlaç, muhallebi ve dondurma gibi sütlü tatlıları yemeleri daha sağlıklıdır. Aşırı miktarda şekerli ve beyaz undun yapılmış hamurlu yiyecekler de mide ve bağırsak hastalıkları riskini artırmaktadır. Bu tür yiyecekler kabızlık gibi sorunlara yol açabileceğinden, çocukların bayramda da bol sebze ve meyve tüketmeleri sağlanmalıdır." diye konuştu.

    Kaynak: CİHAN





    Çocukların şeker tüketimine dikkat edin! Yorumları