Parmak emen çocuğa bunu yapmayın!   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 08-01-2013 (19:17)   Son Mesaj: 08-01-2013 (19:17)    Cevap: 0    Gösterim: 723  

    08-01-2013

    Parmak emen çocuğa bunu yapmayın!

    Parmak emen çocuğa bunu yapmayın!
    Parmak emen çocuğa bunu yapmayın!

    Bebeğin 3,5 yaşına kadar parmağını, elini emmesinin, emzik kullanmasının ağız ve diş sağlığı bakımından hiçbir yan etkisi yok. Uzmanlar uayrıyor. Parmak emmeyi engellemek sakıncalı.

    Bebeğin 3,5 yaşına kadar parmağını, elini emmesinin, emzik kullanmasının ağız ve diş sağlığı bakımından hiçbir yan etkisi yok. Uzmanlar uayrıyor. Parmak emmeyi engellemek sakıncalı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, bebeklerin 3,5 yaşına kadar parmağını, elini emmesinin, emzik kullanmasının ağız ve diş sağlığı açısından yan etkisi bulunmadığını, emme alışkanlığına sonraki dönemde müdahale edilmemesi halinde ise ağız ve diş sağlığının olumsuz etkilendiğini söyledi.

    Tancan Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk psikolojisinde bebekliğin 0 ile 1,5 yaş arasını kapsayan oral dönemde bebeklerin dünyayı ağzı aracılığı ile tanıdığını anlattı.

    Oral dönemin, ebeveynlerin gözetiminde sağlıklı atlatılabildiğine işaret eden Uysal, "Bebek, herhangi bir şeyi tanımak amacıyla ilk ağzına götürür. Çocuğumuza engel olmazsak, parmak emiyor korkusu ile çocuğun elini ağzından çekmezsek bu dönemi çok güzel bir şekilde atlatırız" dedi.

    Oral dönemin, ağız ve diş sağlığı açısından büyük önemi bulunduğunu vurgulayan Uysal, şöyle konuştu:

    "Bebeğin, 3,5 yaşına kadar parmağını, elini emmesinin, emzik kullanmasının ağız ve diş sağlığı bakımından hiçbir yan etkisi yok. Çocuğun çene kaslarının, ağız yapısının, yumuşak dokuların gelişmesi için bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. 3,5 yaşına kadar bunların hepsini normal karşılıyoruz ama yavaş yavaş bunları azaltıcı yönde bazı önlemler öneriyoruz. Daha sonraki dönemde müdahale edilmezse emme alışkanlığı ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiliyor. Üst dişlerin öne, alt dişlerin geriye itilmesine, ön tarafta açıklık oluşmasına neden oluyor. Isıramayan, konuşurken sesleri peltek çıkaran insanlar karşımıza çıkıyor."

    "20 yaşında parmak emen insanlar var"

    Uysal, emme alışkanlığı olan çocukların ağız ve diş sağlığı ile psikolojik sağlığı açısından iyi değerlendirilmesi, müdahale edilmesi gereken hallerde dikkatli olunması gerektiğini anlattı.

    Çocuğun emme alışkanlığını kendi isteği ile bırakmasının sağlanması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Tancan Uysal, şunları kaydetti:

    "Oral dönemi olumsuz bir şekilde tamamlarsak, çocuğun zorla elini ağzından çekersek, çocuk dönemi iyi atlatamayacak ve parmak emmeyi sıkıldığında, acıktığında, cezalandırıldığında, uykusu geldiğinde, bilinçsiz olarak yapmaya başlayacaktır. 10-15 yaşında çocukların uyurken parmak emdiklerini görüyoruz. 20 yaşında parmak emme alışkanlığı olan insanlar geliyorlar. 3,5 yaşından sonra acı oje sürülmesi, uyurken eldiven giyilmesini öneriyor, ağza koruyucu bazı aparatlar takıyoruz. Çocuğun bunu bırakmayı kendisinin istemesi gerekiyor. Örneklerle yanlış olduğunu göstererek bırakmaya ikna ediyoruz. Çocuk, isterse yavaş yavaş azaltıyor. İstemezse ve sert çıkışlarla engellemeye çalışırsak daha çok tepki göstererek gizli gizli yapmaya devam eder. Ortodontik problemlerle karşılaşılmaması açısından doğru yaklaşım çok önemli."

    Kaynak: AA





    Parmak emen çocuğa bunu yapmayın! Yorumları