Besin alerjisi astıma yol açabilir!   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 07-26-2013 (19:15)   Son Mesaj: 07-26-2013 (19:15)    Cevap: 0    Gösterim: 680  

    07-26-2013

    Besin alerjisi astıma yol açabilir!

    Besin alerjisi astıma yol açabilir!
    Besin alerjisi astıma yol açabilir!

    Prof. Dr. Ömer Cevit, çocukluk döneminde geçirilen besin alerjisinin ardından burunla ilgili ortaya çıkan alerjik semptomların, ilerleyen yaşlarda astım riskini artırdığını söyledi.

    Prof. Dr. Ömer Cevit, çocukluk döneminde geçirilen besin alerjisinin ardından burunla ilgili ortaya çıkan alerjik semptomların, ilerleyen yaşlarda astım riskini artırdığını söyledi. Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Pediatrik Alerji-İmmunoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, çocukluk döneminde geçirilen besin alerjisinin ardından burunla ilgili ortaya çıkan alerjik semptomların, ilerleyen yaşlarda astım riskini artırdığını söyledi.

    Cevit, AA muhabirine, besin alerjisinin ardından burunla ilgili zamanla ortaya çıkan rahatsızlıklar hakkında bilgi verdi. Burun tıkanıklığının önemsenmesi gerektiğini belirten Cevit, "Burun, sadece hava alma organı değildir. Burun kapalı olduğunda anlama kapasitemiz düşer, hayata bakış açımız değişir, ağzımızın tadı kaçar, aynı zamanda psikolojik durumumuz da negatif etkilenir. Bu açıdan astım atağına girmiş çocukların büyük grubunda belirgin olarak burunlarının tıkanık olduğunu görüyoruz. Burnu açılan çocuğun astımında düzelme oluyor, tamamen ortadan kalkmasa bile astım semptomları belirgin bir şekilde hafifliyor" diye konuştu.

    Burunda tıkanıklık, kaşıntı, akıntı ve günde 5'ten fazla hapşırmanın astım belirtisi olabileceğini aktaran Cevit, "Küçükken besin alerjisi rahatsızlığı geçiren çocuklarda zamanla burunla ilgili alerjik semptomlar ortaya çıkar. Bu çocuklar daha sonra astım olur" dedi.

    Cevit, ailelerin çocukların ilkbahar ve yaz döneminde geçirdiği alerjilere dikkat etmesinin astım riskini azaltacağını vurgulayarak, günümüzde besinlerde çeşitliliğin arttığını ve hastalıklardan aşılarla korunmanın daha kolay olduğunu söyledi.

    Aşırı hijyen ve mikroplardan uzak kalmanın alerjiye altyapı oluşturduğunu ve alerjik astıma zemin hazırladığını dile getiren Prof. Dr. Cevit, şunları kaydetti:

    "Çocuklarda ergenliğe kadar olan döneme dikkat edilmeli. Alerjik zemin 15 yaşından önce kurulmuş oluyor. Bir çocukta 15 yaşından sonra alerji çıkma ihtimali düşük. Çocukların yüzde 80-90'ında 15 yaşından önce alerjisinin olup olmadığı bilinir. Yetişkin kişilerdeki alerjik astım, çocukluk döneminde geçirilen alerjilerden kaynaklanıyor."

    Kaynak: AA





    Besin alerjisi astıma yol açabilir! Yorumları