Dr. Özkan yüz naklindeki ilki açıkladı   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 07-19-2013 (10:43)   Son Mesaj: 07-19-2013 (10:43)    Cevap: 0    Gösterim: 659  

    07-19-2013

    Dr. Özkan yüz naklindeki ilki açıkladı

    Dr. Özkan yüz naklindeki ilki açıkladı
    Dr. Özkan yüz naklindeki ilki açıkladı

    Plastik ve Rekonstrükif Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, beşinci yüz naklinde hem üst hem alt çenenin nakledildiğini söyledi. Özkan, "Çok zevkli bir ameliyattı. Güle oynaya geçti." dedi.

    Plastik ve Rekonstrükif Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, beşinci yüz naklinde hem üst hem alt çenenin nakledildiğini söyledi. Özkan, "Çok zevkli bir ameliyattı. Güle oynaya geçti." dedi. VİDEO İÇİN TIKLAYIN Türkiye'de beşincisi yüz nakli Recep Sert'e (27) yapıldı. Sert'e Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzü nakledildi. Başarılı geçen ameliyatın ardından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Geçici, Başhekim Prof. Dr. Mustafa Ünal, Plastik ve Rekonstrükif Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Koçak, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu, İstanbul Üniversitesi Plastik ve Rekonstrükif Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topalan ve Acıbadem Fulya Hastanesi Plastik ve Rekonstrükif Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferit Demirkan katıldı.

    Toplantı başında kısa bir konuşma yapan Rektör İsrafil Kurtcephe, 2010 yılında ilk çift kol naklini, 2011'de dünyada ilk rahim naklini, 2012'de ilk yüz nakli ve hemen ardından dördüncü yüz naklinin üniversitelerinde yapıldığını kaydetti. Bugün de yeni bir başarıya imza attıklarını belirten Kurtcephe, "Türkiye'nin beşinci yüz naklini gerçekleştirmek suretiyle bu operasyonda ilk defa alt ve üste çene naklini yaparken bir ilke imza attık. Bu tür başarılar hem ülkemizde hem de yurt dışında Türkiye'nin sağlık sektörünün tıp biliminin neler yapabileceğini göstermesi bakımdan çok anlamlı sonuçlar vermiştir. Bağışçı aileye teşekkür ediyorum. Buradan sesleniyorum organlarınızı toprağa bağışlayacağınıza insanlara bağışlayınız." dedi.

    Prof. Dr. Ömer Özkan, böyle büyük kapsamlı ameliyatları gerçekleştirmenin zevkli olduğunu ifade etti. Bu tür ameliyatların kendisini mutlu ettiğini belirten Özkan, bundan önce yapılan yüz naklinin de oldukça geniş kapsamlı olduğunu belirtti. Özkan, "Bundan önceki yüz nakli de bizim için oldukça komplike, hala dünyada örneği olmayan bir vakaydı. Kulağını, saçının büyük kısmını, tüm yüzünü içeren bir nakildi. Ama burada biraz farklı durum var, hem üst hem de alt çenesinin beraber taşınması ve bunun yapılması biraz daha zor. Her birinin ayrı ayrı getirilmesi çok büyük problem değil bizim için ama bunun belli bir harmoni içerisinde ve canlı bir şekilde nakledilmesi bizim için çok önemli." şeklinde konuştu. Özkan, "Güle oynaya çok güzel bir ameliyat oldu. Bu tür ameliyatlar hep stres altında yapılır. Cerrahlar stres altında olur ve etrafa saldırır. Ama bizim ameliyatımız gayet zevkli geçti. Konuşa konuşa bir şeyleri paylaşıyoruz, hiç stres olmadan, fikir sorarak, bilgi alışverişi yaparak ameliyatı yaptık. Zevkli bir ameliyattı, güle oynaya bir ameliyattı. Tüm ekibimize teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

    Recep Sert'e yapılan naklin dünyada sayılı olduğunu belirten Özkan, bu vakanın dünyada ikinci ya da üçüncü olduğunu ifade etti. Özkan, ameliyatın hastanın görüntüsü ve beslenmesi açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Özkan, Türkiye'de çift çene naklinin ilk defa yapıldığını söyledi. Recep Sert'in çenesini 6 hafta sonra kullanılabileceğini belirten Özkan, ancak önemli olanın onu hissetmesi olduğunu açıkladı. Özkan, bunun da en az bir yılı bulacağını ifade etti.

    Recep Sert'in ameliyatının çok hızlı olduğunu belirten Özkan, "Biz artık ustalaştık. Çok daha rahat yapıyoruz. Her şey kağıt üzerinde yazıldığı gibi çok rahat bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ekip de artık çok kuvvetli." dedi. Recep Sert'in ameliyatının oldukça başarılı geçtiğini belirten Özkan, ancak son 10 günlük sürenin çok önemli olduğunu, bir yıllığın bile hasta için riskli olduğunu kaydetti.

    Türkiye'nin dünyada yüz naklinde sayısal olarak Fransa'dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Özkan, dünyada şuanda 25 tane yüz nakli yapıldığını kaydetti. Özkan, Türkiye'de ise 5 tane operasyon yapıldığını, Akdeniz Üniversite olarak üçüncü nakli gerçekleştirdiklerini söyledi.

    Acıbadem Fulya Hastanesi Plastik ve Rekonstrükif Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferit Demirkan da, olabilecek en zor yüz nakillerinden birini gerçekleştirdiklerini söyledi. Recep Sert'in hem alt hem de üst çenesinin değiştirildiğini belirten Demirkan, "Tamamen iki farklı yüz birbirine uyarlandı. Çok hızlı başarılı ustaca yapıldı. Ömer Hoca'nın bilgi birikimi ve deneyimi bundan etkili oldu." dedi.

    Kaynak: CİHAN





    Dr. Özkan yüz naklindeki ilki açıkladı Yorumları