Sıcaklık ve tansiyon beyin kanamalarının tetikçisi   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 07-16-2013 (18:15)   Son Mesaj: 07-16-2013 (18:15)    Cevap: 0    Gösterim: 564  

    07-16-2013

    Sıcaklık ve tansiyon beyin kanamalarının tetikçisi

    Sıcaklık ve tansiyon beyin kanamalarının tetikçisi
    Sıcaklık ve tansiyon beyin kanamalarının tetikçisi

    Uzmanlar, çoğunlukla travma ve kazalar sonucu oluşan beyin kanamalarının, hipertansiyon krizine bağlı olarak ya da güneşin kafaya uzun süre vurması sonucu da ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

    Uzmanlar, çoğunlukla travma ve kazalar sonucu oluşan beyin kanamalarının, hipertansiyon krizine bağlı olarak ya da güneşin kafaya uzun süre vurması sonucu da ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Memorial Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Bölümü Op. Dr. Mehmet Emin Anasız, yüksek hava sıcaklarının tansiyonun zararlı etkisini arttırarak sonu ölüm ve sakatlıkla sonuçlanabilen beyin kanamalarına neden olabileceğini söyledi.

    Op. Dr. Mehmet Emin Anasız, yaz aylarında oluşabilecek beyin kanamaları hakkında bilgi verdi. Güneş ve tansiyonun beyin kanamasını tetiklediğini belirten Anasız, "Yaz aylarında güneşin neden olduğu yüksek hava sıcaklığı tansiyonun zararlı etkisini arttırarak sonu ölüm ve sakatlıkla sonuçlanabilen beyin içi kanamalara neden olur. Beyin damarları yaş ilerledikçe yıpranır ve elastiki özelliklerini kaybeder. Bu nedenle özellikle tansiyonu olan yaşlı insanlarda sıklıkla yaz aylarında direnci yeterince azalan beyin damarları yırtılarak beyin kanamaları oluştururlar." ifadelerini kullandı.

    Yapılan çalışmalarla beyin kanamalarının özellikle yaz aylarında daha sık olduğunun tespit edildiğini aktaran Anasız, şunları kaydetti: "Hava basıncı değişiklikleri, sıcaklık artışları, nem şüpheli faktör olarak kabul edilmiştir. Yazın meydana gelen terleme neticesindeki su kaybı, ortamdaki artmış nem oranı ile birleştiğinde, vücuttan salgılanan bazı hormonlar, tansiyonda ani düşme ve yükselmelere neden olmaktadır. Tansiyondaki oynamalar altta yatan yapı zayıflığı ile birleşince beyin kanaması riskini de arttırmaktadır."

    Yazın kafa yaralanmalarında da artış olduğunu vurgulayan Anasız, "Yaz aylarında insanların daha fazla açık alanlara akın etmesi neticesinde kafa yaralanmalarında da artış oluyor. Kafa yaralanmalarındaki bu artış bazen beyin ile kafatası kemikleri arasındaki alanda kanamalara neden olur. Bunun nedeni yaralanma neticesinde kırılan veya çatlayan kafatası kemikleri ile beyin üzerindeki damarların zedelenmesidir. " şeklinde konuştu.

    Sıcak havalara karşı beyin kanaması riskinin azaltılması için önerilerde bulunan Anasız, şöyle devam etti: "Güneş ışınlarının etkisinin yüksek olduğu saat 12.00-16.00 saatleri arasında açık havada dolaşmamaya özen gösterilmeli, su kaybına karşı bol su içilmeli, alkollü ve asitli içeceklerden uzak durulmalı, açık havada geniş kenarlı şapkalar kullanılmalı, sigaradan uzak durulmalı, tansiyon ve kalp hastaları ilaçlarını zamanında ve düzenli olarak alınmalıdır."

    Kaynak: CİHAN





    Sıcaklık ve tansiyon beyin kanamalarının tetikçisi Yorumları