Akciğer ameliyatında dünyada bir ilk   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 07-09-2013 (18:14)   Son Mesaj: 07-09-2013 (18:14)    Cevap: 0    Gösterim: 588  

    07-09-2013

    Akciğer ameliyatında dünyada bir ilk

    Akciğer ameliyatında dünyada bir ilk
    Akciğer ameliyatında dünyada bir ilk

    İstanbul'daki özel bir hastanede 8 yaşındaki çocuğun akciğerindeki kist robot kullanılarak alındı.

    İstanbul'daki özel bir hastanede 8 yaşındaki çocuğun akciğerindeki kist robot kullanılarak alındı. Özel bir hastanenin göğüs cerrahisi bölümünde görevli Prof. Dr. Alper Toker, yaptığı açıklamada, annesi Selda Karakılıç tarafından omuriliğindeki eğrilik nedeniyle hastaneye götürülen 8 yaşındaki Çiçek'in akciğerinde kist tespit edildiğini söyledi.

    Yaptıkları tetkikler sonrası 3 santimetre olan kistin alınmasına karar verdiklerini ifade eden Toker,iyi huylu kisti robotik cerrahi ile almayı uygun gördüklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

    "Daha sonra ameliyat başarılı şekilde yapıldı. Bu yaştaki çocuğun akciğer ameliyatında robotik cerrahi ilk kez kullanıldı. Robot bu ameliyatta dünyada bu yaş grubunda çok yeni. Dünyadakiilk hasta 8 yaşındaki Çiçek. Robot olmasaydı açık ameliyat yapmak zorunda kalacaktık. Açık ameliyatta göğüs kafesini açıyoruz.''

    Robot kullanmadan da kapalı akciğer ameliyatı yapılabildiğini fakat küçük çocuklarda kapalı ameliyatın riskinin fazla olması nedeniyle tercih edilmediğini dile getiren Toker, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Çünkü çocuklarda kapalı yöntem çok kolay olmuyor. Akciğerlerini söndürmek gerekiyor bu ameliyatı yapmak için.Robotik cerrahinin avantajı bu kadar küçük çocuklarda kapalı yöntemle yapmak çok zor ve risk çok yüksek. Yemek borusunun delinmesi nefes borusuna zarar verilmesi kanamaya kadar giden komplikasyonlar çıkabilir.Çocuklarda akciğer ameliyatı yapacağımız zaman robot ile açık cerrahi arasında kalıyoruz . Kapalı cerrahinin uygulayıcılarından biri olmamıza rağmen böyle bir ameliyatı kapalı bir cerrahi ile yapmayı düşünmedik, robotla yapmayı düşündük, robotun teknik kapasitesinin yüksekliğinden dolayı."

    Alper Toker, robotla yapılan başarılı bir ameliyatın ardından küçük çocuğun bir günde ayağa kalktığını ifade etti.

    60 ila 80 yaş arasındaki kişilerde erken evreli akciğer tümörlerini robotik cerrahi ile aldıklarını da belirten Toker, robotla yapılan operasyonun ardından hastaların normal yaşantılarına devam ettiğini kaydetti.

    Robotla operasyonun avantajları...

    Hastalığın erken evre olmasından dolayı hastaların herhangi bir ek tedavi de almadığını dile getiren Toker, şöyle konuştu:

    "Robotun üstünlüğü ağrıyı azaltması yoğun bakım gerekiyorsa süreyi kısaltması iş hayatına daha çabuk dönmeyi sağlamak daha az ağrı kesici kullanmasını sağlamak gösterilmiş üstünlükleri var. Biz de bunu yaşıyoruz.Robot bize kapalı cerrahi ile kıyaslayacak olursak daha yüksek bir hareket kabiliyeti sağlıyor. Açık cerrahi ile eşit hareket kabiliyeti daha az bir ağrı ile daha az bir travma ile kavuşabiliyorsun. Bunun yanında görme açıları çok farklı. Yakınlığı büyütmesi gibi teknik üstünlükleri var. Titremeyi ortadan kaldırması cerrahın el titremesini ortadan kaldırmak gibi pozitif avantajları ile robotun ileride daha çok yer tutacağını düşünüyorum."

    "Bunlar ülkemiz adına çok önemli gelişmeler"

    Avrupa'da robotla akciğer kanseri ameliyatlarının bir tek İtalya ve Türkiye'de yapılabildiğine dikkati çeken Toker, sözlerini şöyle tamamladı:

    "Bu ameliyatöyle yaygın yapılan bir ameliyat değil. İngiltere'de Almanya'da robotla akciğer kanseri ameliyatı yapılmıyor henüz. Bunlar ülkemiz adına çok önemli gelişmeler.Bugün Belçika'da Hollanda da ,Avrupa'nın en gelişmiş sayılan merkezlerinde bile robotla akciğer kanseri ameliyatı bizim düzeyimize gelemedi. Başlamak üzereler ve bizden yardım istiyorlar."

    Akciğer kanseri ameliyatlarında sadece Türkiye ve İtalya'da yapılıyor

    Prof.Alper Toker, Avrupa'darobotla akciğer kanseri ameliyatlarının bir tek İtalya ve Türkiye'de yapılabildiğini vurguladı. Bu ameliyat ların yaygın olmadığını dile getiren Toker, halen İngiltere ve Almanya'da robotla akciğer kanseri ameliyatının yapılmadığını bildirdi.

    Bunun ülkemiz adına çok önemli bir gelişme olduğuna dikkati çeken Toker, "Bugün Belçika'da Hollanda'da ,Avrupa'nın en gelişmiş sayılan merkezlerinde bile robotla akciğer kanseri ameliyatı bizim düzeyimize gelemedi. Başlamak üzereler ve bunun için de bizden yardım istiyorlar" diye konuştu.

    Kaynak: AA





    Akciğer ameliyatında dünyada bir ilk Yorumları