Minik kızın korneaları, iki kişiye ışık oldu   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 06-16-2013 (19:17)   Son Mesaj: 06-16-2013 (19:17)    Cevap: 0    Gösterim: 708  

    06-16-2013

    Minik kızın korneaları, iki kişiye ışık oldu

    Minik kızın korneaları, iki kişiye ışık oldu
    Minik kızın korneaları, iki kişiye ışık oldu

    Van'da 15 gün önce trafik kazasında ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede 8 gün sonra hayatını kaybeden 9 yaşındaki Şüheda Demir'in organları, Gaziantep, Malatya ve Van'daki hastalara umut oldu.

    Van'da 15 gün önce trafik kazasında ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede 8 gün sonra hayatını kaybeden 9 yaşındaki Şüheda Demir'in organları, Gaziantep, Malatya ve Van'daki hastalara umut oldu. Okul dönüşü geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Demir'in ailesinin organ bağışı konusundaki onayı üzerine bir süre önce harekete geçen Sağlık Bakanlığı Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı, nakil için Ankara'dan ambulans uçakla 4 kişilik ekip göndererek, yaklaşık 3 saat süren operasyonla alınan karaciğer ve böbrekler, Gaziantep ve Malatya'ya organ nakli bekleyen hastalara ulaştırılmıştı.

    Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kornea Bankası yetkilileri, Şuheda'nın kornealarını da nakil bekleyen 2 hasta için Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ)Araştırma Hastanesi'ne gönderdi.

    YYÜ Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tekin Yaşar başkanlığındaki 5 kişilik ekip, 3 saat süren iki organ nakli ameliyatıyla, 20 yıl önce çeşitli nedenlerle gözlerini kaybeden iki hastaya ışık oldu.

    Kornea naklinin yapıldığı hastaları ziyaret eden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, yapılanın bölge ve üniversite için çok önemli olduğunu belirterek, kornea naklinin bölgede ilk olduğunu söyledi.

    YYÜ Araştırma Hastanesi'nin artık belli bir noktanın ötesine geçtiğini ifade eden Battal, "Bundan sonra üniversitemizde rutin nakillerin ötesine geçilerek organ ve doku nakli yapmaya başlayacağız. Çalışmalarımız devam ediyor. Daha üst düzeyde organ nakilleri üniversitemizde yapılacak. Kısa süre sonra böbrek ve ilik nakli gibi ünitelerimizi de faaliyete geçireceğiz" dedi.

    YYÜ Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tekin Yaşar ise 10 yıl önce üniversitede kornea nakillerinin yapılmasına başlandığını ancak yasal sorunlar nedeniyle devamının getirilemediğini anlattı.

    Yeni yasal düzenleme, ellerindeki imkanların elverişli olması ve ortada bir bağışın bulunması nedeniyle harekete geçtiklerini ifade eden Yaşar, "Sağlık Bakanlığı, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir kornea bankası kurulmasını sağladı. Onlar bize durumu bildirdiler. Biz de korneaları alıp beklemekte olan 100 hasta içerisindeki uygun iki kişiye verdik. Dünyada sadece bizim dilimizde 'Göz nakli' diye bir kavram var. Bu da bağışı azaltıyor. Gözün tamamının alındığı zannediliyor. Aslında bizim aldığımız gözün görünümünü bozmayan saydam bir doku sadece. Bunun bilinmesiyle belki bağışın artabileceği ümidindeyiz. Türkiye'de yaklaşık 10 bin kişi kornea nakli sayesinde görmeyi bekliyor" diye konuştu.

    Yaşar, küçük kızdan alınan kornaların iki gün önce 3 saatlik operasyonla iki hastaya birer tane verildiğini belirterek, hastaların durumu ve elde edilen sonuçların çok iyi olduğunu sözlerine ekledi.

    "Kızımı kaybettim, iki insan kazandım"

    Kornea nakli yapılan ve 20 yıldır tek gözle yaşayan Rıza Tuna ve Şeref Abi'yi gören baba Metin Demir, duygulu anlar yaşadı.

    Trafik kazasında kızını kaybettiğini belirten Demir, "Kızımı kaybettim ancak iki insanı kazandım. Bağış yaptığım için çok mutluyum. Bir daha olsa tekrar bağışlarım. En azından insanlık kurtulur diye düşünüyorum. Ben sadece alınan diğer organların hastalara çare olup olmadığı konusunda bilgi bekliyorum" dedi.

    Eşek çiftesi, 20 yıl karanlığa mahkum etti

    39 yaşındaki Şeref Abi, Şırnak'ın Beytüşebap ilçesinde yaşadıkları dönemde başından geçen kazayı anlatarak, "9-10 yaşındayken eşekle oynuyordum. Eşek çifte attı gözüme geldi ve böyle oldu. 20 yıldır görmüyordum. 2'si kız 4 çocuğum var ve ailem şuan çok mutlu" diye konuştu.

    Van'ın Çaldıran ilçesinde taş duvar ustalığı yaptığı sırada kırdığı taştan seken parçaların gözüne zarar verdiğini ve 20 yıldır göremediğini anlatan Rıza Tuna da, yıllardır kornea nakli için sıra beklediğini ifade etti.

    Şimdi nakil yapılan gözünün çok iyi gördüğünü kaydeden Tuna, "20 yıldır görmüyordum. Şimdi Allah'a çok şükür görüyorum. 10 çocuğum ve ailem bu habere çok sevindi. Şimdi herkes sevinçle beni evde bekliyor. Ölen kızımıza Allah rahmet eylesin. Babasına ve ailesine baş sağlığı diliyorum. Kızımız sayesinde gözüm görüyor" dedi.

    Kaynak: AA





    Minik kızın korneaları, iki kişiye ışık oldu Yorumları