Sağlık beyanıyla satışa sunulan ürünleri, toplanabilecek   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 06-16-2013 (19:19)   Son Mesaj: 06-16-2013 (19:19)    Cevap: 0    Gösterim: 636  

    06-16-2013

    Sağlık beyanıyla satışa sunulan ürünleri, toplanabilecek

    Sağlık beyanıyla satışa sunulan ürünleri, toplanabilecek
    Sağlık beyanıyla satışa sunulan ürünleri, toplanabilecek

    Sağlık Bakanlığı, çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği gerekçesiyle satışa sunulan ya da reklamı yapılan gıda takviyesi, bitkisel ve destekleyici ürünleri, doğrudan toplatabilecek.

    Sağlık Bakanlığı, çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği gerekçesiyle satışa sunulan ya da reklamı yapılan gıda takviyesi, bitkisel ve destekleyici ürünleri, doğrudan toplatabilecek. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Başkanı Talip Uzun, "Sağlık Beyanı İle Satışa Sunulan Ürünlerin Sağlık Beyanları Hakkındaki Yönetmelik"in yürürlüğe girmesiyle destekleyici, bitkisel adı altında ve sağlık sorunlarına iyi geldiği iddiasıyla satışa sunulan ürünlere "ayar geldiğini" söyledi.

    Yönetmelikte, Bakanlığın sahip olduğu yetki ve sorumlulukların nasıl kullanılacağına ilişkin usül ve esasların yer aldığını belirten Uzun, "Bizim, aslında sağlık beyanıyla satılan ürünlerle ilgili toplatma yetkimiz vardı ancak bu yetkinin nasıl kullanılacağının belirlenmesi gerekiyordu. Artık, bu tamamlandı" dedi.

    Sektörü zayıflatıcı, takviye veya tedavi edici nitelikleri olduğu beyan edilen bitkisel ürünlerle ilgili doğru ve bilimsel verilerle hareket etmeleri yönünde uyardıklarını ifade eden Uzun, uyarıları dikkate almayan üreticilerin, ciddi müeyyidelerle karşı karşıya kalacağını vurguladı.

    "Sağlık Bakanlığı, toplatma kararını alır almaz, uygulayabilecek"

    Sağlık Bakanlığının, piyasadaki sağlık beyanıyla satışa sunulan bitkisel, kozmetik, destekleyici her türlü ürünü, toplatma yetkisine sahip olduğunu dile getiren Uzun, söz konusu yönetmelikle, artık hemen karar alıp, uygulamaya geçecek yolların açıldığını ifade etti. Uzun, şunları kaydetti:

    "Eskiden de bu tür ürünleri toplatma yetkimiz vardı. Ancak bu ürünlerin piyasadaki kontrolünü sağlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğu için biz bir ürüne ilişkin toplatma kararımızı, bu bakanlığın aracılığıyla yerine getiriyorduk. Bu da çok etkin olmuyordu. Çünkü, kararı alan bir kurum, toplatmayı yapan başka bir kurum gibi bir durum ortaya çıkıyordu. Artık toplatma kararı aldığımızda bunu hemen uygulayabileceğiz. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da yine ürünü toplatabilir. Biz, aldığımız kararı oraya da bildireceğiz, onlar da gerekini yapacaklar.

    Bu yetkiyi, sağlık müdürlükleri ve o ürünlerin kontrollerinden sorumlu bakanlıkların taşra teşkilatları aracılığıyla yapacağız. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, ilgili ürünün istenilen kriterleri taşımadığını belirlerse toplatma kararı alınacak. Karar alınırken, altyapısı verilerle güçlendirilecek. Bunun için ürünün reklamının yayınladığı yerlerden kayıtları toplanacak, internet sitelerinden çıktıları alınacak ve şikayetler değerlendirilecek. Bunlardan yola çıkarak, ilgili ürün piyasadan çekilecek."

    Denetimlerin yapılması için "denetçi" sayısının da artırıldığını, profesyonel çalışacak ekiplerin oluşturulduğunu bildiren Uzun, "Kozmetik, tıbbi cihaz, ilaç ve diğer sağlık beyanıyla satışı yapılan ürünlerin piyasa gözetimini yapacak, doğru beyanda bulunulmayan ürünlerin toplatılma kararını uygulayacak denetim timi kuruldu" dedi.

    "Yakın zamanda, toplatılmasına karar verilen çok yüklü miktarda ürün ilan edeceğiz"

    Ürünlerin, önceleri, ciddi kontrolden geçmeden piyasaya arz edildiğine dikkati çeken Uzun, ancak yaklaşık 3 ay önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yayımlanan yönetmelikle bu alanın disiplin altına alındığını dile getirdi.

    Uzun,"Yeni bir komisyon oluşturdu ve buraya Sağlık Bakanlığından da 3 üyenin katılımı sağlandı. Bu ürünler piyasaya çıkmadan önce Bakanlığımızdan yetkililerin olduğu komisyondan onay almak zorunlu olacak" diye konuştu.

    Ürünlerin "ilaç" gibi sağlık tanımları kullanılarak satılmasına da değinen Uzun, yürürlüğe giren yönetmelikle bu tür beyanda bulunmak için klinik araştırma ve Sağlık Bakanlığı onayının zorunlu hale getirildiğini bildirdi. Uzun, "Bizden izin almamış, piyasada sağlık beyanında bulunarak satılan ürünler hukuksuz işlem yapıyorlar. Her an toplatılma ile karşılaşabilirler. Uyarıyorum, bu tür tanıtımlarda bulunan sektör üreticileri ve satıcıların ilgili mevzuatın gereklerini yerine getirmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

    Şimdiye kadar çok sayıda yanlış, eksik ya da yalan sağlık beyanıyla satışta bulunan ürün tespit edildiğini, bunlara ilişkin tüm verilerin toplandığını anlatan Uzun, "Çok yakında insanlarımızı kandıran ümit tacirlerinin toplatılmasına karar verilen çok yüklü miktarda ürününü ilan edeceğiz. Bunlarla ilgili gerekli kayıtlar toplandı. Vatandaşlarımız, bundan sonra Sağlık Bakanlığının bu tür ürünlere karşı nasıl tedbirler alacağını görecek" diye konuştu.

    Kaynak: AA





    Sağlık beyanıyla satışa sunulan ürünleri, toplanabilecek Yorumları