Sigara, kalp krizine davetiye çıkarıyor   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 06-12-2013 (19:21)   Son Mesaj: 06-12-2013 (19:21)    Cevap: 0    Gösterim: 685  

    06-12-2013

    Sigara, kalp krizine davetiye çıkarıyor

    Sigara, kalp krizine davetiye çıkarıyor
    Sigara, kalp krizine davetiye çıkarıyor

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim ÜyesiProf. Dr. Mahmut Şahin, sigara tüketiminin çok yoğun olduğu toplumlarda genç yaşta kalp krizi görülme oranının giderek arttığını söyledi.

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim ÜyesiProf. Dr. Mahmut Şahin, sigara tüketiminin çok yoğun olduğu toplumlarda genç yaşta kalp krizi görülme oranının giderek arttığını söyledi. Şahin, gençlerde kalple ilgili sorunların fazla beklenmediğini ancak bir sorun oluştuğunda sonucun yaşlılara oranla daha dramatik olduğunu belirtti.

    Gençlerde "ani ölüm" nedenlerinin başında, toplumda çok fazla bilinmeyen, kalp duvarının aşırı kalınlaşmasıyla seyreden"Hipertrofik Kardiyomiyopati" olduğunu belirten Şahin, "Kalp adalesinin aşırı kontrolsüz kalınlaşması ve duvarın sertleşmesi, kalbin rahat kan dolmasına neden oluyor. Spor esnasında yapılan ağır hareketler ve egzersizler kalbin durmasına, kalbin elektrikli fırtınaya girmesine ve ölümlere sebep oluyor. Gençlerdeki ve genç sporculardaki ani ölümlerin başında bu hastalık geliyor? dedi.

    "Kalp krizinde erkek daha çok risk altında"

    Sigara tüketimi, hareketsiz yaşam ve aşırı kilonun, kalp damar hastalıklarının ana nedenleri olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

    ?Erkek cinsiyeti kalp damar hastalıklarında kendi başına risk oluşturuyor. Kalp krizinde erkek daha çok risk altında. Kadınlar erkeklere göre 10 yıl daha avantajlı. Erkeklerde 40'lı yaşlarda kalp krizi daha sık görülüyor. Kadınlarda ise 50'li yaşlarda, menopozdan sonra karşımıza çıkıyor. Kadınlarda östrojen hormonunun koruyucu olması 10 yıl avantaj sağlıyor ama bu avantaj menopoz ile etkisini yitiriyor."

    Prof. Dr. Şahin, 40 yaş öncesi sigara kullanımının, kalp krizi geçirme riskini 5 kat artırdığını dile getirerek, şunları kaydetti:

    "Sigara tüketiminin çok yoğun olduğu toplumlarda genç yaşta kalp krizi giderek artıyor. Yüksek tansiyonu, yüksek kolesterolü olan kişiler, üstüne bir de çok yoğun sigara içtiğinde, çok erken kalp krizi geçiriyorlar. 20'li yaşlarda kadın da olsa yüksek kolesterolü olan kişi sigara içiyorsa koruyucu kalkan kalkıyor ve onlar da kriz geçirebiliyorlar. Eğer genetik veya kronik bir hastalığı yoksa, 40 yaşından önce kalp krizi geçirenlerin tamamı sigara içenlerden oluşuyor."

    Şahin, sigara kullanım oranının genç erkeklerde azaldığını, genç kadınlarda ise arttığını sözlerine ekledi.

    Kaynak: AA





    Sigara, kalp krizine davetiye çıkarıyor Yorumları