Şiddet gören hekimin travması 2 yıl sürüyor   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 05-27-2013 (19:12)   Son Mesaj: 05-27-2013 (19:12)    Cevap: 0    Gösterim: 586  

    05-27-2013

    Şiddet gören hekimin travması 2 yıl sürüyor

    Şiddet gören hekimin travması 2 yıl sürüyor
    Şiddet gören hekimin travması 2 yıl sürüyor

    Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Arif Bulut, şiddete, hakarete uğralayan hekimin yaşadığı duygusal travmanın bütün psikolojik desteklere rağmen en az 2 yıl sürdüğünü bildirdi.

    Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Arif Bulut, şiddete, hakarete uğralayan hekimin yaşadığı duygusal travmanın bütün psikolojik desteklere rağmen en az 2 yıl sürdüğünü bildirdi. Antalya Kent Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu, hekimlere yönelik şiddettin nedenleri ve çözüm önerileriyle ilgili bir rapor hazırladı.

    Rapora ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, hekimlere yönelik şiddet olayları son 10 yıl içinde ülke genelinde olduğu gibi Antalya'da da artış gösterdi.

    Antalya Tabip Odasının son 3 yıllık verilerine göre şiddete maruz kalan hekim vakası 38'e ulaştı. Bu vakaların 18'i devlet hastanelerinde, 12'si üniversite hastanelerinde, 8'i de aile hekimliklerinde meydana geldi.

    Raporda, sağlık kuruluşlarında hekimlere yönelik şiddetin bazı nedenleri şöyle sıralandı:

    "Aile hekimliklerinde genellikle aile hekimlerinden usuzsüzce istekte bulunulması ve bu isteğin hekim tarafından karşılanmaması şiddet nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Hasta gelmeden ilaç yazdırma, eczaneden alınan ilacı yazdırma, usulsüz rapor isteme, başkasının üzerine ilaç yazdırma gibi... Devlet hastanelerinde, poliklinik esnasında muayene olan hastaya ayrılan sürenin çok kısa oluşu (üç dakika), bir hekimin günde 120 hastaya bakmak zorunda bırakılması, hastaya yeterli zaman ayrılamadığı için hasta ve hasta yakınlarında oluşan sinirlilik hali, polikliniklerde hiçbir güvenlik görevlisinin olmaması da nedenler arasındadır. Muayene için üniversite hastanesine başvuran hasta, kendisini bir hocanın veya dalında en üst düzey bir doktorun muayene etmesini istemektedir ancak bu beklentide olan hasta karşısında yeni mezun asistanı bulmaktadır. Bu nedenle beklentisine cevap alamadığı için asistanlara şiddet uygulamaktadır."

    İletişim eksikliğinin de şiddette önemli bir unsur olduğu ifade edilen raporda, düzenli olarak hekimlerin iletişim becerileri eğitim kursuna katılması gerektiği vurgulandı.

    Şiddet travması iki yıl sürüyor

    Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Arif Bulut, şiddetin sadece hekime değil, hizmet verdiği topluma da zarar verdiğini dile getirdi. Bulut, "Şiddete, hatta hakarete uğrayan hekimin yaşadığı duygusal travma bütün psikolojik desteklere rağmen en az 2 yıl sürmektedir. Bu hekim, yüzde 60-70 oranında hekimlik becerilerinden yoksun bir şekilde görev yapmaktadır. Birçok hekim de görevinden istifa edip başka işlere yönelmektedir" ifadesini kullandı.

    Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu'nun raporunda şiddetin önlenmesine yönelik, "Bir hekimin günde 50 hastadan fazla bakmamasının sağlanması, yeterli güvenlik önlemlerinin alınması, doktoru usulsüzlüğe zorlayanların caydırıcı şekilde cezalandırılması, hekimlere ve sekretarya hizmeti veren personele iletişim becerileri verilmesi" önerilerinde bulunuldu.

    Kaynak: AA





    Şiddet gören hekimin travması 2 yıl sürüyor Yorumları