İlk yerli morfin ve aşı ‘Hacettepe' diye üretilecek   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 05-19-2013 (18:18)   Son Mesaj: 05-19-2013 (18:18)    Cevap: 0    Gösterim: 557  

    05-19-2013

    İlk yerli morfin ve aşı ‘Hacettepe' diye üretilecek

    İlk yerli morfin ve aşı ‘Hacettepe' diye üretilecek
    İlk yerli morfin ve aşı ‘Hacettepe' diye üretilecek

    Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, 'Hacettepe' markası taşıyacak morfin ve aşı için geriye sayımın başladığını açıkladı.

    Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, 'Hacettepe' markası taşıyacak morfin ve aşı için geriye sayımın başladığını açıkladı. Rektör Prof. Dr. Tuncer, Eczacılık Günü nedeniyle Hacettepe Üniversitesi'nin Sıhhiye yerleşkesinde düzenlenen toplantıda konuştu. Yerli üretim morfinin gelecek yıl, aşının da 3 yıl içinde hastaların hizmetine sunulacağını müjdeleyen Tuncer, üniversitelerin dünyada yaşanan değişime ayak uydurmak mecburiyetinde olduğuna dikkat çekti. Tuncer, Türkiye'nin ilaç sanayiinde eksikleri bulunduğunu belirterek, "Hacettepe Eczacılık Fakültesi çok başarılı. Ülkemizde öncü bir rol oynuyor. Kısmet olursa 2014'ün ilk çeyreğinde yerli üretim morfin tabletler hastaların kullanımına sunulacak. Yine önümüzdeki 3 - 4 yıl içinde yerli aşı üretimini gerçekleştireceğiz." dedi.

    Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel de Türkiye'de eksikliği hissedilen birçok kritik ilacın üretimi için adımlar atıldığını aktardı. Morfin ve aşının da eksikliği hissedilen önemli kalemler arasında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gümüşel, kanser hastalarının morfin yerine daha pahalı ağrı kesici ilaçlar kullanmak zorunda kaldığını, bunun ülke ekonomisine ciddi yük getirdiğini ifade etti. Prof. Dr. Gümüşel, "Kanser ağrısında eksikliği çekilen morfin tabletlerin Türkiye'de üretimi konusunda Sağlık Bakanlığı'nın görevlendirmesi neticesinde adım attık. Morfin tabletlerin formülasyonunun geliştirilmesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak gelecek yılın Mart veya Nisan ayında hastaların kullanımına sunulmasını planlandık." açıklamasını yaptı.

    FİKİR BİRLİĞİ SAĞLANDI

    Türkiye'nin ilk yerli aşısı da Hacettepe imzası taşıyacak. Yerli aşı üretmek için düğmeye basan Hacettepe Üniversitesi, ilgili kurumlarla görüşmeleri tamamladı. Örnek bir aşı olarak Hepatit-B aşısının başlangıç noktasından son ürün haline gelmesine kadar ki tüm aşamalarının Türkiye'de yapılması noktasında fikir birliği sağlandı. Dekan Gümüşel, "Kısa süre içerisinde projeye hız vereceğiz. 3-4 yıl içinde Türkiye'nin ilk yerli aşısını piyasaya sunacak konuma geleceğiz." bilgisini verdi.

    Kaynak: CİHAN





    İlk yerli morfin ve aşı ‘Hacettepe' diye üretilecek Yorumları