Bündnis Mosaik, Avusturya da yaşayan işçiler tarafından 1999 tarihinde kurulan bir dernektir. Bündnis Mosaik derneğinin kurulmasına, 2000 senesinde Viyana'da yapılan işçi odaları (Arbeiterkammer) seçimleri neden olmustur. Yabancı uyruklu olanların 5 senede bir seçme hakkının olduğu bu seçimlerde Türk vatandaşlarının seçilme hakları olduğu halde, Avusturya kurumları tarafından pek dikkate alınmamışlardır.

Arbeiterkammer seçimlerinde tüzel bir kişilik tarafından desteklenerek, parti fraksiyonları haricinde ayrı bir liste ile seçimlere girme çalışmalarını desteklemek üzere BÜNDNIS MOSAIK derneği Bağımsız bir dernek olarak kurulmuştur.

"Bündnis Mosaik" ne anlama gelir?

Derneğin ismi konusunda birçok tartişmalar yapılırken, hem Anadolu insanını temsil eden, farklı ırkların ve farklı dinlerin yüzyıllarca bir arada barış içinde yaşamalarını simgeleyen bir kavram olması nedeni ile MOSAIK kelimesi isim olarak kararlaştırıldı. Daha sonraları derneğin faaliyetleri arasına siyasi hedefler de eklenince, mozaik birliği manasına gelen „BÜNDNIS MOSAIK“ isim olarak son şeklini almış oldu.
Aynı zamanda Avusturya da yaşayan yabancıların, bulundukları topluma uyum sağlamalarını, yani entagrasyonlarını hedeflediğinden, kendi kimliklerini, blundukları topluma serpiştirilmiş mozaik taşlarına benzetmektedirler. „Hiç süphesiz renkler uyum halinde daha güzeldir“.

Seçimlere yalnız Viyana da katılma hazırlıkları sürerken diğer eyaletlerinde faydalanmaları düşüldüğünden, bu çalişmalar 4 eyalete genişletilmiştir. Derneğin faaliyet alanı tüm Avusturya yı kapsamaktadır.

Bündnis Mosaik nasıl Kuruldu?

Arbeiterkammer 2000 yılı seçimlerine katılma çalışmaları sürerken böyle bir organizeyi kimin yapabileceği konusunda istekli bulunamaması üzerine toplantıya katılanlar tarafından oybirliıi ile bu görevin Levent Öztürk e verilmesi kararlaştırılmıstır.


Bündnis Mosaik nasıl gelişti?


Organizeyi yapmak üzere değişik organizasyonlar ile görüşerek onlardan elemanlar almak sureti ile bu çalişmaların tabana yayılması hedeflenmiştir.
Bir taraftan Arbeiterkammer den seçimler hakkında bilgi temin edilirken, diger tarafdan da eyaletlerde örgütlenmeye gidilmiştir.

AK Viyana ve Niederösterreich seçimleri

Bu seçimlere daha iyi hazırlanmamıza karşılık, son anda çıkan M.A.Z. Listesi, Niederösterreich daki oyları bölerek Arbeiterkammer Niederösterreich (AKNÖ) meclisine girmemizi engellemiştir.

Viyana daki çalişmalar ise bütün aksaklıklara ve bölünmelere rağmen engellenememiş ve 19.5.2000 tarihinde ilk defa Viyana ışçi Odalarına (Arbeiterkammer Wien) 2 üyesini sokarak, Parti fraksiyonları dışında 1.2% oy oranı ile en büyük başarıyı sağlamıştır. Yapılan en son seçimlerde oylarını 50% artırarak viyanada 3 meclis üyesi, aşağı Avusturya eyaletinde de 1 meclis üyesi kazanarak kendi oylarını en çok artıran fraksiyon olmuştur.

Viyana Eyalet seçimleri 2001

Bu seçimlerde oy kullanma hakkı kazanan Avusturya vatandası olmuş vatandaşların siyasi haklarını kullanmaları konusunda uyaran ve seçimler hakkında bilgi veren Bündnis Mosaik, partilerden bagımsız olarak Bündnis Mosaik in hedeflerini benimseyen ve kendi programına dahil eden siyasetcileri de kendi tabanına tanıtmıştır.

Viyana Eyalet seçimleri 2005

Bu secimlerde seçmen listelerindeki yer alan yabancı kökenli adayların büyük ölçüde artmış olması bizler için sevindirici bir sonuçtur.

Avusturya genel seçimleri 2002

Arbeiterkammer çalışmaları sırasında Bündnis Mosaik in verdiği kanun teklifleri, Seçime giren Millet vekili adayları tarafından seçim bildirilerinde yeralmıştır. Bu da Bündnis Mosaik in hedeflerinin ne kadar isabetli olduğunu göstermektedir.
Bündnis Mosaik, ayni zamanda bütün siyasi partilere de eşit mesafede olduğunu trafsızlığı ile göstermiştir.

Avusturya genel seçimleri

1.10.2006 da yapılan Avusturya genel seçimlerinde oy kullanma oranı 40% lara kadar ulaştığı tahmin edılmektedir. Bu da Bündnis Mosaik in amaçları içinde olan sevindirici bir gelişmedir.

Hedeflerimiz nelerdir?

Bündnis Mosaik in hedefleri arasında şunları sayabiliriz:

# Işyerlerinde örgütlenerek Betriebsrat seçimlerinde yabanci uyruklularında seçilmelerini sağlamak.

# Belediye seçimlerinde yabancıların oy kullanmasını sağlayarak entegrasyonlarını hizlandırmak.

# Avusturya’da mozaik taşları durumundaki kültürel farklılıkların devamını ve uyumunu sağlamaya yardımcı olmak.

# Her türlü dinsel, kültürel ve Irk ayrımcılıgına karşı tavır alarak adalet ve kanunlar karsısında eşitlik ilkesinin teminine yardımcı olmak.

# Amaclarına ulaşmak için gerekli olan kanun tekliflerini hazirlayarak, parlementer organlar vasıtasi ile hayata geçirilmesine yardımcı olmak.

# Aynı; alanda çalşşma yapan kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.

# Arbeiterkammer in Çalişmaları hakkında bilgi vermek

# Arbeiterkammer de size sunulan hizmetler konusunda şikayetlerinizi gidermek.

# Sizinle ilgili kanun tekliflerini hazirlayip sunmak.

Verdigimiz bu sözleri yeterince yaptigimiza inanıyoruz ve hizmet alanını genişleterek artırmak istiyoruz.

Istelkerinizi bize kontakt kısmında belirtilen yollarla ulaştırabilirsiniz.


Bündnis Mosaik hangi hizmetleri sunmaktadır?
Arbeiterkammer 2000 seçimlerine girerken verdiğimiz sözler sunlardi:

Avusturya da yetişen ikinci ve üçüncü neslin topluma aktif bireyler olarak katılmasını sağlamak ve bu konuda siyasi yönden bilinçlenmelerini sağlamak.
Düzenlediği bilgilendirme toplantılarıyla Avusturya nın siyasi kurumları hakkında bilgi vermek.

Acil tercümanlık konusunda telefon ile yardımcı olmak.
Arbeiterkammer hakkındaki şikayetlerinize cevap vermek.
Önemli konuları internetten veya yazılı bildirilerle halka duyurmak.

Farklı beklentiler

Bündnis Mosaik listesinden Kammerrat olduktan sonra yanlış bir anlaşılma üzere bizim Arbeiterkammer de çalışan bir danışman olduğumuz zannedilmiş. Bizi görmek için arbeiterkammer e gelmek isteyenler bir hayli fazla idi. Buna rağmen telefonla ve bizat Arbeiterkammer e gelerek üyelerimize yardımcı olmaya çalişizoruz.

Üye olmak isterseniz

Asıl üyelerin hakları ve yükümlülükleri denek tüzüğünde belirtilmiştir.
Derneğimize üye olmak isteyenler bize üye formu ile başvurup üye olabilirler. Üyelere gerekli bilgiler dernek tüzüğünde belirtilen şekilde göderilir.
Destek üyeliği: Bu üyelerin herhangi bir yükümlülükleri yoktur. Bize adreslerini bildirmeleri halinde, kendilerine yeni gelişmelerle alakalı enformasyon gönderilecektir.

buendnismosaik.org