Nasip Kısmet Ne Demektir?

Bir işte, insanın kendi iradesini kullanması söz konusu ise bu durumda kısmet ifadesi, “Yapılacak çalışmanın sonunda elde edilecek sonuç” anlamına gelir. Hiç çalışmadan, “Kısmetimde ne varsa gelir” demek yanlış bir ...


    1. Bir işte, insanın kendi iradesini kullanması söz konusu ise bu durumda kısmet ifadesi, “Yapılacak çalışmanın sonunda elde edilecek sonuç” anlamına gelir. Hiç çalışmadan, “Kısmetimde ne varsa gelir” demek yanlış bir tevekkül anlayışıdır.

      Bir de insan iradesinin hiç karışmadığı kısmetler vardır. İnsan olmamız, cinsiyetimiz, falan asırda dünyaya gelmemiz gibi. Bunlarda rıza yolunu tutmak, kadere imanın bir gereğidir. Aksi yola girmek insanı isyankâr etmekten ve ahiretini tehlikeye atmaktan öte bir işe yaramaz.

      Bediüzzaman hazretleri: "Herşey kader ile takdir edilmiştir kısmetine razı ol ki rahat edesin" buyurarak kısmete rıza göstermenin ruhen insanı rahatlatacağını ifade etmektedir.

      Genelde kısmet denilince dünyevi makamlar ve servetler ön plâna çıkar. Bu, yanlış olmasa bile, eksik bir değerlendirmedir.

      Sorulala Risale sitesinden alıntıdır.
      safinaz - 07-18-2011, 10:52
      #1