DÄ°N nedir?

...



  1. Alt 12-31-2008, 12:31 #1
    el_feta Mesajlar: 1.168
    Din’ kelimesi çok geniÅŸ bir anlam sahasına sahiptir. Kur’an’da ve hadislerde bir çok manada kullanılan bu kelime, kavram olarak insanlığın en önemli faaliyeti olan inanmayı, bir yaratıcıya itaat ve ibadet etmeyi, ahlâkÃ* davranışları, fazilet ve iyilikleri, toplumsal düzeni, doÄŸru yolda olmayı ifade eder.

    DİN,arapça bir kelime olup 'deyn' kökünden gelir...Deyn,arapça da BORÇ demektir...Ben buna " varoluşun borcu " diyorum...Şöyle ki,bugün herhangi bir yerde çalışırken size maaş veren patronunuz nasıl sizin üstünüzde hakkı oluyorsa/tasarruf yetkisi oluyorsa,yani size emretme yetkisi, 'ben varım' diyen bir insanın varlığının tamamının ait olduğu rabbi karşısında olan KULLUK BORCUDUR din...Dolayısıyla herşeyimizi Allah verdiği için mutlak manada üzerimizde yetkisi olan ad Allah'tır...

    Bununla birlikte DİN,şeriat,kanun,yol,millet,adet,hesaba çekmek,ceza ve mükafat vermek anlamlarına gelir..


    Dİn kavramı Kuran'da şu anlamlarda kullanılmıştır.

    1. Ä°taat ve boyun eÄŸme
    “De ki: ‘Ben, Allah’a din’i halis kılarak, ibadet etmekle emrolundum. Bana Allah’a teslim olan müslümanların ilki olmam emredildi,’” (Zümer: 39/11-12)

    Bu ayette 'din' bir otoriteye boyun eğme,ona itaat etme ve kul olma anlamında kulanılmıştır...Kulluğa ait bütün hükümleri Allah'tan almak demektir...

    2.Ahiret,ceza anlamında

    Hani hepimiz fatiha'yı biliriz..MALİKİ YEVMUDDİN deriz.YAni DİN GÜNÜNÜN SAHİBİ...İşte bundan kasıt,ahiret ve Allah cc bizi mahşerde hesaba şekeceği ve bizlere yaptıklarımızın karşılığını vereceği gün anlamındadır...

    “(Ä°brahim dedi ki: Din (ceza) günü hatalarımı bağışlayacağını umduÄŸum da O’dur.” (Åžuara: 26/82)

    3.Hüküm,adet,şeriat ve kanun anlamında


    Bunun üzerine (Yusuf, öz) kardeÅŸinin kabından (yükünden) once (hemen onu suçlama çekincesinden dolayı), onların kaplarını (aramaya) baÅŸladı. Sonra onu, kardeÅŸinin kabından çıkardı. Ä°ÅŸte biz (Yusuf’a, kardeÅŸi Bünyamin’i geri alması için) böyle bir plan hazırlattık. Yoksa hükümdarın dînine (kanununa) göre, Allah’ın dilemesi dışında kardeÅŸini alamazdı. (Biz) dilediÄŸimizi yükseltiriz. Her ilim sahibinin üstünde, daha iyi bilen vardır (Allah eÅŸsiz ilim sahibidir). (yusuf 76)

    Allah) Nuh’a dinden buyurduÄŸu ÅŸeyleri, size (de aynen) ÅŸeriat (din ve umûmî kanun) yaptı.Gerek sana vahyettiÄŸimiz, gerek Ä°brahim’e, Musa’ya ve Ä°sa’ya vasiyet ettiÄŸimiz ÅŸey: Dîni dosdoÄŸru tutmanız ve onda ayrılığa düşmemenizdir. Fakat müşrikleri davet ettiÄŸin ÅŸey (yani tevhid), onlara ağır geldi. Allah (niyet ve amellerine göre) dilediÄŸini bu (tevhid dîni)ne seçer ve (kendisine itaatle) yöneleni de buna eriÅŸtirir. (ÅŸura 13)

    Burada görüyoruz ki,Din,kanun ve yasa anlamındadır...ALLAH'IN HÜKMÜ OLAN ŞERİAT dışında kanun ve yasa beğenenler beğendikleri bu yasayı kendilerine DİN edinmişlerdir...

    "Bilesiniz ki, yaratmak ta, emretmekte Ona mahsustur" (Araf,54)

    Üzerimizde Allah'tan başka hiçbir otorite yoktur...Tüm beşeri ideolojiler insanlara zulümdür ve insanlığa kargaşa getirir..Bu anlamda Allah'ın hükmü varken kendilerine Komünizm'i,Kemalizm'i vs beğenenler Allah'ın hükümlerini beğenmeyip biz bu hükümlerle yaşayacağız demiş olurlar ki,bu da ALLAH'a şirk koşmaktır...

    4.Allah'ın gönderdiği TEVHİD dini anlamında


    Kur’an’da ‘din’ en çok bu anlamda kullanılmaktadır ki, bu mana içerisinde hem Allah’ın hakimiyeti, otoritesi, hükmünün üstünlügü, hem bu üstünlüğe kulların boyun eÄŸip itaat etmeleri, hem de Allah’tan gelen hüküm, kanun ve ÅŸeriat konuları yer almaktadır.

    Din, aslında bütün bu anlamları içerisinde barındıran, Allah’ın hakimiyetine bir teslimiyet ve O’ndan gelen hükümleri kabullenmektir.

    Ä°slâm’dan önceki araplar (yukarıda geçtiÄŸi gibi) ‘din’ kelimesini çok farklı, biraz da karışık anlamlarda kullanıyorlardı. Kur’an bu kelimeye bir ıstılah (terim) anlamı kazandırdı ve bu kelime çok önemli bir ilâhÃ* gerceÄŸi ve bu gerçek karşısında insanın konumunu ifade eder hale geldi.

    Bu kelime, her ne olursa olsun yüksek bir otoriteyi ve bu otoriteye boyun eÄŸmeyi, bu otoriteden kaynaklanan emir ve hükümleri uyulması gereken kurallar olarak kabul etmeyi, bu kurallara uyulduÄŸu zaman mükâfat, karşı gelindiÄŸi zaman ceza alınacağına inanmayı içine alan bir hayat sisteminin genel adıdır. Bu bakımdan bu kelimeyi baÅŸka dilde karşılayacak hiç bir sözcük mevcut deÄŸildir. Batılıların kullandığı ‘religion’ sözcüğü de ‘din’ kavramının ifade ettiÄŸi derin anlamları karşılayamaz.

    Bunu Ä°brahim oÄŸullarına vasiyet etti, Yakub da: ‘OÄŸullarım, şüphesiz Allah sizlere bu dini seçti, siz de ancak müslümanlar olarak can verin’ (diye aynı vasiyette bulundu).” (Bakara: 2/132)


    “Hiç şüphesiz din, Allah katında Ä°slâmdır…” (Âli Imran: 3/197)

    “Peki onlar Allah’ın dininden baÅŸka din mi arıyorlar. Oysa göklerde ve yerde her ne varsa -istese de, istemese de- O’na teslim olmuÅŸtur ve O’na döndürülmektedir.” (Âli Ä°mran: 3/83)


    “...Bugün size dininizi kemâle (olgunluÄŸa ) eriÅŸtirdim, üzerinizdeki nimeti tamamladım ve size din olarak Ä°slâmı seçip beÄŸendim...” (Maide: 5/3)

    “Ki O, kendi peygamberlerini hidayetle ve hak din ile, diÄŸer bütün dinlere karşı üstün kılmak için gönderdi. Åžahid olarak Allah yeter.” (Fetih: 48/28)


    Din’ kelimesi, ilâhÃ* olan en mükemmel nizamı (düzeni) ifade eden en uygun bir kavramdır. Bu kavramda dört önemli unsuru görebiliriz:

    a- Yüce bir hakimiyyet (egemenlik),

    b- Bu yüksek hakimiyete boyun eğip itaat etmek,

    c- Bu hakimiyetin şekillendirdiği inanç ve hükümler sistemi,

    d- Bu sisteme uygun haraket etmekle elde edilen mükâfat, aykırı haraket etmekle karşılaşılacak ceza.

    Kur’an ‘din’ kelimesini bazen bu unsurların her birinin yerine, bazen de hepsini birden kapsayacak ÅŸekilde kullanmaktadır.



    Toparlarsak...Din ,yaşam şekli demektir..Kim kendine nasıl bir yaşam şekli beğenmiş ise O kişinin dinidir...Bu anlamda dinsiz insan yoktur,dinsizlik de bir dindir...

    Dinimiz İSLAM deyince,çok önemli bir yazının altına imzamızı atmış oluyoruz ve çok şeyi reddetmiş oluyoruz...Mekke'nin o günlerinde LA İLAHE İLLALLAH denilmesinin zorluğu da bundan idi...

    selam ve dua ile..

    Konu el_feta tarafından (12-31-2008 Saat 12:36 ) değiştirilmiştir.
    Henna, emirahmedyasin ve salihdin bunu beÄŸendiler.
  2. Alt 03-15-2009, 14:32 #2
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    alptraum bu mesajları silemiyormusunuz

    Konu Henna tarafından (03-15-2009 Saat 21:11 ) değiştirilmiştir.
    gizemli bunu beÄŸendi.
  3. Alt 03-15-2009, 17:19 #3
    alptraum Mesajlar: 38.105
    Blog Başlıkları: 28
    Sordugunuz sorunun cevabini bilmiyorsaniz cevaplayacagim...

  4. Alt 03-15-2009, 20:59 #4
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    nasıl yani?silmişsiniz gördüğüm kadarıyla...ben baktığımda çok vardı,beyza bile şaşırınca herhalde kalıcı diye düşündüm ...yazdığınız yazıyı okudum ama anlamadım.spam ne demek,gibi?:(:(

  5. Alt 03-15-2009, 21:01 #5
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    bilmiyorsanız derken...ne demek istediniz ?

  6. Alt 03-15-2009, 21:14 #6
    alptraum Mesajlar: 38.105
    Blog Başlıkları: 28
    Istemediginiz halde sizin isteminizin disinda gerceklesen bir eylem. Örnegin E-mailinizde Junk mail KISMI vardir ve bu KISIM önemsiz posta olarak adlandirilir türkce(öyle zannediyorum). Buraya bir cok tanimadiginiz kisilerden mailler gelir ve bir cogu reklam icerir. Siz bu kisileri tanimadiginiz halde nasil mail aliyorsaniz burdada biz istemedigimiz halde spam botlari gelip mesaj yazabiliyor. Buna karsi bir cok önem aliyoruz ama onlarda bu önlemi asabiliyorlar. Yani bu cesit birsey. Mesajlari silemiyormusunuz diye yazmissiniz ama ben o saatte sitede degildim. Full yetkiye sahip olarak herseyi yapabilme yetkisine sahibim ve her mesajda silinebilir her akla gelen uygulamada yapilabilir.

  7. Alt 03-15-2009, 21:33 #7
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    peki...sitede olmayabilirsiniz,kusura bakmayın görmedim genelde olduğunuz için..ama sorunuz biraz kızgın geldi bana.Daha sormam inşAllah.

  8. Alt 03-15-2009, 21:40 #8
    alptraum Mesajlar: 38.105
    Blog Başlıkları: 28
    Yok KIZGIN degil gayet ciddi bir sekilde sordum. Sizde cevaplayinca anlayip cevabi yazdim. Bunda herhangi bir KIRILACAK bir sebep yok.

  9. Alt 03-15-2009, 21:59 #9
    Ziyaretci
    Henna Mesajlar: n/a
    Yok diyorsanız yoktur...Yinede mesajı ilk okuyanın aklına gelen bu olurdu.
    bi an alındığım doğrudur..
    selam ile...

  10. Alt 03-15-2009, 23:37 #10
    el_feta Mesajlar: 1.168
    BeKKe´isimli üyeden Alıntı
    Yok diyorsanız yoktur...Yinede mesajı ilk okuyanın aklına gelen bu olurdu.
    bi an alındığım doğrudur..
    selam ile...

    kızma bekke şşşş

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.