Telli Baba Kimdir?

Telli Baba kimdir? Türbesine gidilip,dilekler dilenen ve dualar edilen ve özel günlerden(düğünler,sünnetler vb.)önce ziyaret edilen bu türbede kim vardır?...


  1. Alt 02-07-2008, 18:53 #1
  2. Alt 02-07-2008, 19:19 #2
    kipchak Mesajlar: 1.658
    Blog Başlıkları: 506
    İstanbul Rumeli Kavağı'nda bulunan türbe.
    Bir rivayete göre asıl adı İmam Abdullah Efendi olan Telli Baba, Fatih devrinde orduda tabur imamı iken şehit olmuş. 80 yıl önce hastalıklı bir genç kızın onu rüyasında görmesiyle birlikte mezarı ortaya çıkarılmış. O günden sonra iyileşen genç kızın peşinden birçok insan bu türbeyi ziyaret etmiş.
    (kaynak:wikipedia)

  3. Alt 02-07-2008, 19:21 #3
    safinaz Mesajlar: 3.348
    Bir rivayete göre de;
    Türk balıkçıya âşık olan bir Rum rahibe kızın bulunduğu da iddia edilmektedir. İddiaya göre Rahibe kız Rumelikavağı'ndaki manastırdan deniz yolu ile kaçarken, kayığının batması üzerine boğularak ölmüş, cesedi bu mevkide kıyıya vurmuş ve bulunduğu yerin az yukarısında gömülmüş, mezarı üzerine de gelin teli konulmuş! Fakat zamanla söylenceler değişikliğe uğramış ve 'Telli Gelin" "Telli Baba" olup çıkmış denilmektedir.

  4. Alt 02-07-2008, 19:26 #4
    kipchak Mesajlar: 1.658
    Blog Başlıkları: 506
    Telli Baba Kimdir?
    GELİNLERİN TELLİ BABA TÜRBESİ
    Rumelikavağı'ndaki Telli Baba, genellikle evlenmek isteyen genç kızların ziyaret ettikleri ve bu ziyaret sırasında daha önce bırakılmış olan gelin duvaklarından tel alıp, hayırlı bir kısmet için dua ettikleri bir türbedir. Halk arasında en yaygın inanış; evlilik aşamasındaki gençlerin ve kısmetinin açılmasını isteyenlerin burayı ziyaret etmesi gerektiği. Hâlâ birçok çift evlendikleri gün Telli Baba Türbesi'ni ziyaret ederek, hem kısmet için hem de beraberliklerinin devamı için dua ediyor. Telli Baba Türbesi, şehir merkezinden uzakta bulunmasına rağmen, özellikle cuma günleri ve hafta sonları çok yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor. Telli Baba Türbesi'nin ziyaretçileri arasında da kadınlar ve genç kızlar büyük bir yer tutuyor. Öte yandan Telli Baba efsanesini duyan turistler de meraklarını gidermek için türbeyi ziyaret ediyorlar. Türbenin üzerinde bulunan tellerden ismini alan Telli Baba Türbesi'ne gelen ziyaretçiler, tellerden küçük bir parça alarak dileklerinin gerçekleşmesi için dua ediyorlar. Dileklerinin gerçekleştiğine inananlar da bir dahaki ziyaretlerinde bir miktar tel getirerek, türbenin üzerine bırakıyorlar. Ziyaretçilerin arasındaki yaygın inanış, alınan tel ne kadar kısa olursa, dileğin o kadar kısa zamanda gerçekleşeceği yönünde.
    (kaynak:sabah gazetesi)


    bence;
    Maalesef halkımızdaki batıl inançlar devam ediyor...
    eğer birşey isteneceksede o mezarda yatan zâtın yüzüsuyu hürmetine istenir o zâtın şahsından , mezarından yada türbesinden medet umulmaz!!!
    hele hele bide mum yakanlar ,sağa sola çaput bağlayanlar varki hiç sormayın....

  5. Alt 02-07-2008, 19:37 #5
    safinaz Mesajlar: 3.348
    •●FühreR●•´isimli üyeden Alıntı

    bence;
    Maalesef halkımızdaki batıl inançlar devam ediyor...
    eğer birşey isteneceksede o mezarda yatan zâtın yüzüsuyu hürmetine istenir o zâtın şahsından , mezarından yada türbesinden medet umulmaz!!!
    hele hele bide mum yakanlar ,sağa sola çaput bağlayanlar varki hiç sormayın....

    Size katılıyorum.Türbelerin başında dua edilirken bilmeden şirke varan yanlışlar yapılmakta ve batıl inanışlar yaygın olarak görülmektedir.
    Bir büyük zatın duasının bize göre duasının daha kolay kabul olunacağı düşüncesiyle,o zata değil,o zatı Allah'a duacı olarak göstererek dua edilir.Aradaki en büyük fark budur.

    Gelgelelim Telli Baba'ya,henüz hakkında tam bir netlik yok.
    Belkide Rum bir rahibedir ya da gerçekten şehit bir evliya zattır...

  6. Alt 04-17-2011, 11:24 #6
    Ziyaretci
    ysfozcelik Mesajlar: n/a
    beyler insanlar zaten o mezarlarda yatanların yüzü suyu hürmetine allahdan yardım diliyorlar ama hiç çalışmadan dua et bakalım zengin olacakmısınız insanlarda bunun için gidip orda dualarını ediyorlar aynı camide namaz kılmanın daha sevap olduğu gibi bu yapılanlar batıl inanç değil sığınmadır yardım istemektir.

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.