Cam Tavan sendromu

Cam Tavan sendromu Bir şeyin imkânsız olduğuna inanırsanız, aklınız bunun neden imkânsız olduğunu size ispatlamak üzere çalışmaya başlar. Ama bir Şeyi yapabileceğinize inandığınızda, gerçekten inandığınızda, aklınız yapmak üzere çözümler bulma ...


  1. Alt 07-01-2008, 14:14 #1
    ArweN Mesajlar: 70
    Cam Tavan sendromu

    Bir şeyin imkânsız olduğuna inanırsanız, aklınız bunun neden imkânsız olduğunu size ispatlamak üzere çalışmaya başlar.

    Ama bir Şeyi yapabileceğinize inandığınızda, gerçekten inandığınızda, aklınız yapmak üzere çözümler bulma konusunda size yardım etmek için çalışmaya başlar”
    Dr. David J. Schwartz

    Bilim adamları pirelerin farklı yükseklikte zıplayabildiklerini görürler.
    Birkaçını toplayıp 30 cm yüksekliğindeki bir cam fanusun içine koyarlar.
    Metal zemin ısıtılır. Sıcaktan rahatsız olan pireler zıplayarak kaçmaya çalışırlar ama başlarını tavandaki cama çarparak düşerler.
    Zemin de
    sıcak olduğu için tekrar zıplarlar, tekrar başlarını cama vururlar.
    Pireler camın ne olduğunu bilmediklerinden, kendilerini neyin engellediğini anlamakta zorluk çekerler.

    Defalarca kafalarını cama vuran pireler sonunda o zeminde 30 santimden fazla zıpla(ya)mamayı öğrenirler.
    Artık hepsinin 30 cm zıpladığı görülünce deneyin ikinci aşamasına geçilir ve tavandaki cam kaldırılır. Zemin tekrar ısıtılır. Tüm pireler eşit yükseklikte, 30 cm zıplarlar! Üzerlerinde cam engeli yoktur, daha yükseğe zıplama imkânları vardır ama buna hiç cesaret edemezler.

    Kafalarını cama vura vura öğrendikleri bu sınırlayıcı ‘hayat dersi’ne sadık halde yaşarlar. Pirelerin isterlerse kaçma imkânları vardır ama kaçamazlar.
    Çünkü engel artık zihinlerindedir. Onları sınırlayan dış engel (cam) kalkmıştır ama kafalarındaki iç engel (burada 30cm’den fazla zıplanamaz
    inancı) varlığını sürdürmektedir.
    Bu deney canlıların neyi başaramayacaklarını nasıl öğrendiklerini göstermektedir.
    Bu pirelerin yaşadıklarına ‘cam tavan sendromu’ denir. Bir insanın gelebileceğine inandığı en üst nokta, onun cam tavanıdır.

    Cam tavanınız hayallerinizin tavan yüksekliğini gösterir.


    Alıntıdır.

  2. Alt 07-01-2008, 23:03 #2
    xyzt Mesajlar: 384
    öğrenilmiş çaresizlik

    buna benzer bi hikaye daha vardı. köpek balığı ile ilgili. ben de onu paylaşayım

    Bilim adamları bir köpek balığını uzun süre aç bıraktıktan sonra cam bölmeyle ikiye bölünmüş bir akvaryuma yerleştirmişler. Cam bölmenin diğer kısmına köpek balığının yiyebileceği küçük bir balık koymuşlar.

    Uzun süre aç bırakılmış köpek balığı hemen küçük balığa saldırmış. Ancak cam bölmeye çarpıp geri dönmüş. Bir daha küçük balığa saldırmış ancak tekrar cama çarpıp durmuş.

    Suyun içine konulan camı fark edemeyen köpek balığı niye bir türlü küçük balığa ulaşamadığını anlamadan teşebbüsünü tekrarlayıp durmuş. İki gün sonra umudunu yitiren ve küçük balığa asla ulaşamayacağına inanan köpek balığı artık hiçbir teşebbüste bulunmamış.

    Köpek balığının küçük balığı yemeye çalışmaktan vazgeçtiğini fark eden bilim adamları aradaki cam bölmeyi kaldırmışlar. Ancak köpek balığı engel ortadan kalktığı halde küçük balığı yemeye yeltenmemiş.

    Bilim adamları küçük balığı köpek balığının bulunduğu alana doğru kovalayıp önünden arkasından, sağından, solundan, üstünden, altından, dolaştırmışlar. Ancak köpek balığı engelin kalktığını, koşulların değiştiğini fark edemeyerek yine de balığı yememiş.

    Tirajı komik bir şekilde köpek balığı, küçük batığı yemesinin önünde hiçbir fiziksel engel kalmadığı/olmadığı halde balığı yemeyip açlıktan ölmüş.(alıntıdır)

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.