Gayrimenkul sektöründe tehditler ve firsatlar

Modern pazarlama tekniklerini belirlerken sektör yönünden tehdit ve fırsatların gözlemini yapmak gerekmektedir. Sektörde var olan tehditlerin başında sektörde belli bir standardın olmaması bulunmaktadır. Öte yandan yasalarda bazı kurallar kesinleşmiş olmakla ...


  1. Alt 01-27-2014, 22:45 #1
    webcerkez Mesajlar: 1
    Modern pazarlama tekniklerini belirlerken sektör yönünden tehdit ve fırsatların gözlemini yapmak gerekmektedir. Sektörde var olan tehditlerin başında sektörde belli bir standardın olmaması bulunmaktadır. Öte yandan yasalarda bazı kurallar kesinleşmiş olmakla birlikte; bu kurallar uygulanmamaktadır. Mesela, sözleşme yapmak yasal bir zorunluluk olmasına rağmen gayrimenkul kiralarken Kiralık Daire sözleşme yapmayan kiracılar bulunmaktadır. Buna ek olarak, komisyon bedelleri %2 ila %3 oranında olmasına rağmen, gayrimenkul firmaları sırf kısa vadeli müşteri elde etmek için bu oranları daha düşük tutmakta, hem yasal oranlara uymamakta, hem de sektöre zarar vermektedir. Çünkü, müşteriler hizmet bedelinde pazarlık yapabileceklerini bildikleri için bazen bu oran %1’in altına bile düşmektedir. Dolayısıyla, sektörde bir imaj kalmamakta, her işletme kendi oranlarını belirlerken aslında uzun vadede sektöre darbe vurmaktadır. Bu nedenle bu oranlarda da bir standart olmalı ve uygulanmalıdır. Sözleşmeler zorunlu olmalı ve yasal hizmet bedeli oranlarına işletmeler uymalıdır. Bu olgudan da öteye tüm yasal zorunluluklar denetlenmelidir. Öte yandan, her ne kadar emlak sektörüne 2-3 sene öncesinden başlamak üzere sertifikasyon zorunluluğu ve eğitim şartı konulmuşsa da, bu zamana kadar bu sertifikasyon uygulanmıyor; herkes bu işi yapıyor; hatta, emekliler, iş bulamayanlar ve kapıcılar dahi bir yandan gayrimenkul işleriyle ilgileniyordu. Hazırlanan yasa tasarısında, gayrimenkul bir iş kolu oluyor ve bu iş koluna prestij ve imaj kazandırılmaya çalışılıyor. Sektördeki diğer bir tehdit, birçok bölgede iskan sorunlarının olması ve çarpık yapılaşmadır. Uzun vadede de bu sorunun giderilmesi gereklidir.

    Tüm bu olumsuzluklara rağmen sektör çok karlı bir pazardan oluşmaktadır. Depremden sonra inşaat sektörü canlanmıştır ve daha kaliteli binalar yapılmaya başlanmıştır. Dünyanın çok az bölgesinde Türkiye pazarı gibi fiyatlar yüksektir. Çünkü, Türkiye’de yüksek fiyatlara rağmen alıcılar mevcuttur. Fakat, bunun belli bir sebebi de gayrimenkul sektöründe aklanan kara paralardır. Mortgage (uzun vadeli ipotek sistemi) de sektördeki gelişmelerden biridir. Her ne kadar ülkemizde mortgage benzeri çeşitli ipotek sistemleri geçmiş yıllarda uygulansa da mortgage sisteminin temel hedefi devlet desteğinin olması ve gayrimenkul sektöründe çok büyük bir sorun teşkil eden kayıtdışılığı önlemeyi hedeflemesidir. Ülkemizde tapularda, iskanlarda ve kat irtifakı konularında çeşitli sorunlar vardır. Gayrimenkul bedelleri üzerinden işlem yapılmamaktadır. Bu yüzden ülkemiz ciddi bir vergi kaybına uğramaktadır. Fakat, bu sistemin başarılı olabilmesi için ekonomik, siyasi ve hukuki istikrar şarttır. Faizlerin düşük olduğu dönemlerde gözden kaçan bir diğer husus banka işlem ücretlerinin yüksekliğidir. Bu ücretler de düşük olmalıdır.

  2. Alt 10-15-2018, 15:32 #2
    mnfcaner Mesajlar: 37
    Teşekkürler paylaşım için. Pek ilgi alanım değil ama illaki öğrenmek gerekiyor kirada kalmamak için.

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.