Batman'da tandırlar kadın elinde şekilleniyor   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 08-08-2013 (10:03)   Son Mesaj: 08-08-2013 (10:03)    Cevap: 0    Gösterim: 841  

    08-08-2013

    Batman'da tandırlar kadın elinde şekilleniyor

    Batman'da tandırlar kadın elinde şekilleniyor
    Batman'da tandırlar kadın elinde şekilleniyor

    Yaşlı kadın 12 yıldır tandır yaparak ailesinin geçimini sağlıyor.

    Yaşlı kadın 12 yıldır tandır yaparak ailesinin geçimini sağlıyor. VİDEO İÇİN TIKLAYIN Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kültürel zenginlikleri arasında yer alan tandır kültürü, bölge halkı arasında hala geçerliliğini koruyor. Batman'da yaşayan Gülistan Beyaz, yaptığı tandırları satarak ailesinin geçimini sağlıyor.Çamlıca Mahallesi Hoşgörü Caddesi üzerinde ikamet eden 10 çocuk annesi Gülistan Beyaz (60), alın teri dökerek tandır yapma geleneğini devam ettiriyor. Dağlardan getirdiği özel topraklardan yaptığı çamuru elleriyle şekillendiren Gülistan Beyaz, yaptığı tandırları 100 ile 200 TL arası satarak ailesini geçindiriyor. 12 yıldır tandır yapan Gülistan Beyaz, tandır çamuruna keçi tüyü ve saman katarak güçlendiriyor.

    Haftada 5 tandırı sipariş üzerine bölgenin bütün il ve ilçelerine verdiğini belirten Beyaz, 12 yıldır ikamet ettiği evinin bahçesinde tandır yaptığını ve haftada en az 5 tandır yapıp sattığını; elde ettiği gelirle çocuklarına baktığını söyledi. Ramazan ayı dolayısıyla sabahın erken saatlerinde işe koyulduğunu ifade eden Gülistan Beyaz, "Tandır çok uğraştırıcı ve çok zahmetli bir iştir. Tandırı yapmadan önce hamurunu iyi hazırlamamız lazım" dedi.Getirilen özel toprağın içine keçi kılı, saman ve tuz ekledikten sonra suyla karıştırıp iyice yoğurduğunu söyleyen Beyaz, "Toprağa kattığım tuz, keçi kılı ve saman toprağı güçlendirip ısıya duyarlı hale getiriyor. Aksi takdirde tandır bittikten sonra içinde ateş yakıldığı zaman yapılan tandır hemen çatlar ve iş görmez" şeklinde konuştu.

    TEK GEÇİM KAYNAKLARI ‘TANDIR'

    Tandır yaparak 10 çocuğuna baktığını söyleyen Gülistan Beyaz, bunun emek isteyen bir iş olduğunu söyledi. Beyaz, "Tandır benim geçim kaynağım. Eşim hayvancılıkla uğraşıyor. 10 çocukla birlikte 12 nüfusuz, bölgenin bütün il ve ilçelerinden aldığım siparişlere göre tandır yapıyorum. Genelde haftada 5 tane sipariş alıyorum. Ramazan ayındayız hava sıcak ben de sabahın erken saatlerinde tandır yapımına başlıyorum" diye konuştu.

    Kaynak: İHA





    Batman'da tandırlar kadın elinde şekilleniyor Yorumları