Çocuğunuza bunları sakın yapmayın!   Konuyu açan: Günceleditör   İlk Mesaj: 07-02-2013 (10:00)   Son Mesaj: 07-02-2013 (10:00)    Cevap: 0    Gösterim: 774  

    07-02-2013

    Çocuğunuza bunları sakın yapmayın!

    Çocuğunuza bunları sakın yapmayın!
    Çocuğunuza bunları sakın yapmayın!

    Uzmanlar, kardeş kıskançlığını önleme konusunda anne-babalara önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunuyor.

    Uzmanlar, kardeş kıskançlığını önleme konusunda anne-babalara önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunuyor. Kıskançlık her insanda görülebiliyor ancak çocuklarda daha yoğun yaşanıyor. Anne babasını kardeşiyle paylaşmak birçok çocuğu yıpratıyor. Uzmanlar, kardeş kıskançlığını önleme konusunda anne-babaya önemli görevler düştüğünü belirtiyor. İhtiyaçlarını kendisi göremediği için küçük kardeşle daha fazla ilgilenilmek zorunda kalındığını, büyük kardeşe iyi anlatılması gerektiği uyarısı yapılıyor.

    Özel Bahar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Yüksel Gürsel, sevgiyi başkasıyla paylaşamayan çocukların kıskançlık sorunu yaşadığını söylüyor. Yeni bir kardeşi olacağı haberini alan çocukların, en sevdiği kişi olan annesini paylaşma ve belki kaybetme korkusu yaşadığına dikkat çeken Dr. Gürsel, bu korkunun yaşattığı ruhsal sıkıntılara işaret ediyor.

    Korku ve kıskançlığın çocuğun gelişimine olumsuz etki yaptığını vurgulayan Dr. Gürsel, o güne kadar ilgi odağı olan çocuğun, ikinci plana itildiği hissine kapılmaması için dikkatli olmak gerektiğini kaydediyor. Ailenin, küçük çocuğa gösterdiği ilginin nedenlerini açıklamasını ve büyük kardeşe de aynı ölçüde ilgi göstermeye çalışmasını öneren Gürsel, çocuğun çok sevildiği hissini her zaman yaşaması gerektiğini ifade etti.

    Gürsel, şunları dile getiriyor: "Çocuk sevilmediği hissine kapılırsa huzursuz olur, aşırı sinirli, saldırgan davranışlar sergileyebilir. Parmak emme, altını ıslatma gibi farklı tepkiler de geliştirebilir. Gelişiminde gerileme olur."

    ÇOCUĞA, 'SENİ DE KARDEŞİN KADAR SEVECEĞİZ' DEMEYİN

    Kıskançlıkla baş etmenin mümkün olduğunu belirten Dr. Gürsel, şu önerilerde bulunuyor: "Hamilelik döneminden itibaren çocuklara kardeş konusu iyice anlatılmalı. Çocuk yeni bir kardeşin ne demek olduğunu, ona nasıl zaman ayrılacağı, neler yapılacağı konusunda bilgi sahibi olmalı. Yeni bir kardeşin heyecanlı tarafları, birlikte geçirilecek güzel zamanlar ve ayrıca onun büyütülmesi konusunda harcanacak emek paylaşılmalı. Çok küçük olan bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için annenin onunla daha çok vakit geçirmek zorunda olduğu söylenmeli. Aynı şeylerin o doğduğunda da yaşandığını anlatılmalı. Çocuğunu endişesini gidermek adına onu çok sevdiğinizi sık sık söylemelisiniz. Ancak burada 'seni de kardeşin kadar seviyoruz, daha çok seviyoruz, ya da seveceğiz' gibi ifadeler kullanılmamalıdır. Çünkü bu durumda çocuk kardeşiyle sevgi için yarışmaya girer."

    Kaynak: CİHAN





    Çocuğunuza bunları sakın yapmayın! Yorumları