Bebekleri isilikten korumak için sık yıkayın   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 06-11-2013 (11:00)   Son Mesaj: 06-11-2013 (11:00)    Cevap: 0    Gösterim: 578  

    06-11-2013

    Bebekleri isilikten korumak için sık yıkayın

    Bebekleri isilikten korumak için sık yıkayın
    Bebekleri isilikten korumak için sık yıkayın

    Sıcak yaz günlerinin başladığı, nem oranının yükselmekte olduğu şu günlerde bebeklerde en sık görülen rahatsızlık 'isilik'.

    Sıcak yaz günlerinin başladığı, nem oranının yükselmekte olduğu şu günlerde bebeklerde en sık görülen rahatsızlık 'isilik'. Özel Meridien Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Kılıç, isilikten korunma için çocukların her gün mutlaka yıkanmasını ya da duş aldırılmasını önerdi.

    Dr. Kılıç, bebekler için bol giysilerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, ‘'Bebek terli bırakılmamalıdır. Sıcak havada bebek serin tutulmalı. Üst üste çok fazla ve yoğun nemlendirici kullanılmamalı. Bebeğin altı sık sık değiştirilmeli.'' dedi.

    İsiliğin, bebekte sürekli ağrının yanı sıra huzursuzluğa da yol açacağını vurgulayan Kılıç, ''Bebek giysileri pamuklu ve ince malzemelerden seçilmeli, uyuduğu ortamın pamuklu kumaşlardan olmasına özen gösterilmeli.'' diye konuştu.

    SABUN VE DETERJAN KULLANMAYIN

    İsiliğin, bebeğin vücudunda kırmızı ya da pembe noktalar şeklinde beliren lekeler olduğuna dikkat çeken Dr. Kılıç, şöyle devam etti: ''Görünümü genellikle kabarcıklar şeklinde bu noktalar en çok bebeğin kafasında, boynunda, kollarında ve cilt katlantı yerlerinde görülür. Yıkanırken yumuşak formüllü bebek şampuanı ve sabunu kullanılması cilt sağlığı açısından önemlidir. Cilt bakımı ürünlerinin hipoalerjik ve pH değerleri nötr olanlarını almaya özen gösterilmeli. Aşırı nemlendirici kullanma ve dar giysiler gözenekleri tıkayabilir. Sabun ve deterjanlar sorunu daha da artırabilir.''

    Uzm. Dr. Kılıç, bebek eğer hafif seyreden bir isilik geçiriyorsa, ciddi bir tedavi sürecine girilmeden bebek serin tutularak, düzenli banyo ve nemlendiriciler ile zamanla kendiliğinden geçmesi beklendiğini aktardı. Kılıç, '' Ama deride iltihaplanma ve kaşıntı varsa, doktorun önerdiği krem ya da losyonların aksatılmadan kullanılması ve önerilen bakım koşullarının uygulanması tedaviyi olumlu etkileyecektir.'' uyarısında bulundu.

    EN İYİ TEDAVİ SIK BANYO YAPILMASI

    Kış ayları bile olsa ev içi ısısının 23-24 derece olmasının ideal sıcaklık olduğunu belirten Kılıç, açıklamasını şöyle sürdürdü: ''Daha sıcak ortamlarda bebekler sık terleyeceğinden kış aylarında bile isilik görülebilir. Banyo yapılması isilik için ilaç tedavisinden önce gelir. Genelde birkaç gün içinde kaybolan isilik bulaşıcı değildir. Ciltte varsa kaşıntı ve yangıyı giderici kremler hekim kontrolünde kullanılabilir. Doğal ve temiz deniz suyu ile temas ter bezlerinin uçlarını açık tutacağından yaz aylarında aşıları tamamlanmış bebekler için önerilebilir. Özellikle kilolu bebeklerde kıvrım yerleri isilik için riskli bölgelerdir, banyo sonrası bu bölgelerin iyice kurutulması, nemli bırakılmaması faydalı olacaktır.''

    Kaynak: CİHAN





    Bebekleri isilikten korumak için sık yıkayın Yorumları