Çocuğunuzu arkadaşkarından uzak yetiştirmeyin   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 03-23-2013 (09:59)   Son Mesaj: 03-23-2013 (09:59)    Cevap: 0    Gösterim: 597  

    03-23-2013

    Çocuğunuzu arkadaşkarından uzak yetiştirmeyin

    Çocuğunuzu arkadaşkarından uzak yetiştirmeyin
    Çocuğunuzu arkadaşkarından uzak yetiştirmeyin

    Kafkas Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Osman Engin, ''Arkadaştan uzak yetişen çocuk, çok önemli sıkıntılar yaşar. Bir kere bu tür çocuklar paylaşmayı gerçekleştiremiyor, uzlaşamıyor, anlaşamıyor'' dedi.

    Kafkas Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Osman Engin, ''Arkadaştan uzak yetişen çocuk, çok önemli sıkıntılar yaşar. Bir kere bu tür çocuklar paylaşmayı gerçekleştiremiyor, uzlaşamıyor, anlaşamıyor'' dedi. Engin, çocukların duygusal ve sosyal gelişimleri için arkadaşlığın önemli olduğunu belirterek, çocukların cinsiyet rollerini küçük yaşlarda kavradıklarını ifade etti.

    Çocukların kendi ahlaki yapılarını oluştururken model alarak öğrenmenin önemli olduğuna dikkati çeken Engin, ''Bu da zengin arkadaşlık çevresiyle gerçekleşiyor. Zengin arkadaş çevresiyle sosyal alanda yetişen çocuklarımızın daha sağlıklı benlik saygısı kazandıklarını ve daha az sorunlu bir hayat yaşadıklarını görüyoruz'' diye konuştu.

    Engin, çocukların arkadaşlık ortamıyla sosyal bir varlık olmanın gereklerini de ortaya koyduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

    ''Sosyal arkadaşlıklarda çocuklar oyun yoluyla bir çok şeyi öğreniyor. Çocukların arkadaş çevresiyle oyun oynamasının büyük bir önemi var çünkü oyunun kuralları var. Çocuk oyunun kurallarına uymayı yani kurallardan toplumun bir üyesi olmayı öğreniyor. Çocuklarımız bütün bu kazanımlar sonucunda karşılaştıkları sorunların üstesinden gelmeyi öğreniyor, problem çözmeyi öğreniyor. Arkadaştan uzak yetişen çocuk çok önemli sıkıntılar yaşar. Bir kere bu tür çocuklar paylaşmayı gerçekleştiremiyor, uzlaşamıyor, anlaşamıyor.''

    Paylaşamayan çocuğun sosyal olarak arkadaşlarından uzaklaştığını belirten Engin, ''Dünyası sanal bir dünya oluyor. Sanal gerçekliklerle hayatını kurguluyor. Hayat sadece sanal gerçekliklerden oluşmuyor. Bu sefer çocuk normal hayata ayak uyduramıyor.'' diye konuştu.

    Engin, günümüzde çocukların çoğunun apartman kültürüyle yetiştiğini ifade ederek, apartmanda sosyal çevreyi kurgulamanın zor olduğunu kaydetti.

    Kaynak: AA





    Çocuğunuzu arkadaşkarından uzak yetiştirmeyin Yorumları