Aile destek merkezleri, kadınların umudu oldu   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 03-19-2013 (09:56)   Son Mesaj: 03-19-2013 (09:56)    Cevap: 0    Gösterim: 632  

    03-19-2013

    Aile destek merkezleri, kadınların umudu oldu

    Aile destek merkezleri, kadınların umudu oldu
    Aile destek merkezleri, kadınların umudu oldu

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde valilikler bünyesinde oluşturulan 'aile destek merkezleri' kadınların yeni umudu oldu.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde valilikler bünyesinde oluşturulan 'aile destek merkezleri' kadınların yeni umudu oldu. Bölgedeki yaklaşık 50 aile destek merkezi'nde kadınlar, çeşitli branşlarda hem eğitim alıyor hem de gelecekte iş kurmanın hayaliyle yaşıyor.

    Kuaförcülükten halı dokumaya, spordan dikiş nakış kursuna, okuma-yazmadan Kur'an-ı Kerim kurslarına kadar birçok alanda merkezler, faaliyet gösteriyor. Kurslara katılan ev hanımlarının çocukları için 'aile destek merkezleri'nde kreş dahi düşünülmüş. Çocuklar, bu kreşlerde eğlenirken anneleri de kurslara devam ediyor. Gülsün adlı kursiyerin "İlk defa kıymetli olduğumuzu hissettik." sözleri ise bu merkezlerin önemini gösteriyor.

    Bölgenin en büyük ve kapsamlı aile destek merkezi Siirt'de. Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine 'aile destek merkezi' hakkında bilgi veren Siirt Valisi Ahmet Aydın, merkezde bulunan kreşteki çocuklarla yakından ilgileniyor. Çocuklarla sohbet eden Aydın, bir çocuğun adını soruyor ve Esma cevabını alıyor. Annesinin ne iş yaptığını soran Vali Aydın, halı dokuduğu cevabını alıyor. Aydın, annesinin para kazandığını söylüyor.

    DÜKKAN AÇACAK KADINLARA, VALİLİK, PROJE HAZIRLAYIP DESTEK SUNACAK

    Daha sonra kuaförlük bölümüne geçen Vali Aydın, burada samimi bir sohbet gerçekleştiriyor. Kurs hocası, öğrencilere kuaförlük sertifası verildiğini belirtiyor. Kursiyerler ise "Bizim için çok güzel oldu. Evde boş boş duruyorduk. Şuan çocuklarımızı götürdük, işleri bitirip oturuyorduk. Kreşe çocukları bırakıyoruz şimdi. Vaktimizi burada değerlendiriyoruz. Mutluyuz. Hocamızdan da çok memnunuz." diyor. Kuaförlük kursu 3,5 ayda bitecek. Kursiyerler, tek amaçlarının bir dükkan açıp geçimlerini sağlamak olduğunu ifade ediyorlar. Bunun üzerine Vali Ahmet Aydın, "Size bir proje yapalım. Siz yeter ki öğrenin, istihdamı yaparız." diye konuşuyor.

    Kadınların kuaförlük kursuna ilgisi büyük. Şuan bir yıllık kayıtlar dolmuş durumda. Kursiyerler, Vali Aydın'a "Böyle bir imkan sağladığınız için size teşekkür ediyoruz. Çok mutluyuz, burada olmaktan, bir şeyler öğrenmekten." diyerek memnuniyetlerini dile getiriyorlar.

    KADINLAR SPOR YAPARAK KENDİNİ SAVUNMAYI ÖĞRENİYOR

    Aile destek merkezindeki spor bölümüne de kadınların ilgisi büyük. Başvuru sayısı 300'ün üzerinde. Günlük dört seans yapılacak. Spor eğitmeni Kamile Balcı, ev hanımı sporcularının da bulunduğunu belirterek aynı zamanda kendilerinin Türkiye birincisi olduğunu ve Siirt'te birde Avrupa birincisi çıkardıklarını ifade ediyor.

    Vali Aydın ise "Buradan, mahalleden, bölgeden gelen kadınlarımıza hem sporu, hem kendini savunmasını öğreteceğiz." şeklinde konuşuyor. Balcı da "Kendine güvenecek, savunma sporu olarak öğrenecek. Silah olarak kullanmayacak. Kendini savunmak için şart." diyor.

    "İLK DEFA KIYMETLİ OLDUĞUMUZU HİSSETTİK"

    Aile destek merkezinde, okuma-yazma bilmeyenler kurslara yazılamıyor. Önce okuma-yazma kursuna yazılan kursiyerler, daha sonra buralara geliyor. El işi bölümüne gelen kursiyerlere Vali Aydın, bir müjde veriyor. Açık ortaokul ve liseye başlayanların masraflarının valilik tarafından karşılanacağını açıklıyor ve kayıt yaptırma talimatı veriyor.

    Vali Ahmet Aydın, "İyi ki geldiniz, iyi ki varsınız. İnşallah öbür mahallelerde de olacak." diye konuşuyor. Bunun üzerine Gülsün adlı kursiyer de "İlk defa kıymetli olduğumuzu hissettik, teşekkür ediyoruz katkısı olanlara." diyor. Bunun üzerine Aydın, "Devlet olarak biz sizin hizmetindeyiz. Eski devlet anlayışı değişti. Yeni devlet anlayışı; valimiz, müdürlerimiz halkımızın, sizlerin hizmetindeyiz." karşılığını veriyor.

    Merkezde halı dokuma kursu da bulunuyor. Kadınlar burada hem Siirt halısı dokuyor hem de elde ettikleri gelirle aile bütçesine katkı sunuyorlar. Vali Aydın, halı dokuyan kadınlarla samimi bir ortamda muhabbet ediyor. Anne-kızın kursta birlikte halı dokuması da dikkat çekiyor.

    Merkezde, kitap okunması için bir oda da ayrılmış. Kütüphanede 355 kitap bulunuyor. Kursiyerler, zaman zaman buraya gelerek kitap okuyorlar. Vali Aydın, burada da en çok kitap okuyanın ödüllendirileceğini kaydediyor. Merkezde Aydın'ın ziyareti sıcak bir atmosferde tamamlanıyor.

    "KADINLARIMIZI KAZANMAMIZ LAZIM"

    Siirt Valisi Ahmet Aydın, aile destek merkeziyle ilgili şu bilgileri veriyor: "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bu tarz 50 civarında aile destek merkezi var. En büyüğü, en kapsamlısı burada, Güneydoğu bölgesinde. 13 civarında kurs var. 13 branşta yaklaşık 300-400 bayanımıza hizmet veriyoruz. Hafta sonları da bunu vermeyi düşünüyoruz. Müthiş bir talep var. Bölgenin insanları, 'bizde kursa yazılmak istiyoruz; biz de istifade etmek istiyoruz' diyorlar. Hafta sonları normalde kapalı ama biz hafta sonları da açacağız. Müthiş bir ilgi var.

    Özellikle kadınlarımız evde boş kalmasın. Hem istihdama yönelik olsun; Kur'an-ı Kerim öğrenen, okuma-yazma öğrenen kurslarımız var. Hep bir bütün halinde kadınlarımızı toplum hayatına almak istiyoruz. Siirt'le beraber bölgemizde bir ihtiyaç. Kadınlarımızı kazanmamız lazım. İstihdama yönlendirmemiz lazım. Çok önemli bir hizmet. İnşallah devamı da gelecek diyoruz."

    Kaynak: CİHAN





    Aile destek merkezleri, kadınların umudu oldu Yorumları