İş dünyası ve hükümet kadınlar için el ele verdi   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 01-17-2013 (11:57)   Son Mesaj: 01-17-2013 (11:57)    Cevap: 0    Gösterim: 586  

    01-17-2013

    İş dünyası ve hükümet kadınlar için el ele verdi

    İş dünyası ve hükümet kadınlar için el ele verdi
    İş dünyası ve hükümet kadınlar için el ele verdi

    İş dünyasının liderleri işte kadın-erkek eşitliği için el ele verdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, iş dünyasından önemli isimlerle birlikte 'İşte Eşitlik Platformu' çalışmalarını başlattı.

    İş dünyasının liderleri işte kadın-erkek eşitliği için el ele verdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, iş dünyasından önemli isimlerle birlikte 'İşte Eşitlik Platformu' çalışmalarını başlattı. Türkiye'de kadınların ekonomiye katılımı sürecinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla kurulan 'İşte Eşitlik Platformu' çalışmalarına başladı.

    Platform, kamu, özel sektör, STK'lar, akademisyenler, medya ve DEF işbirliğini kapsayan çok paydaşlı bir yapıdan oluşuyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in himayesinde, Dünya Ekonomik Forumu işbirliğinde ve özel sektör temsilcilerinin liderliğinde hayata geçen 'İşte Eşitlik Platformu'nun tanıtım toplantısı İstanbul'da gerçekleşti.

    Platformun kuruluş amacı ve hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ev sahipliği yaparken, toplantıya platforma üye olarak 'Türkiye İşte Eşitlik Bildirgesi'ne imza atan özel sektör kuruluşları üst düzey temsilcileri de katıldı.

    ŞAHİN: REKABET KADINLAR İÇİN İŞBİRLİĞİNE DÖNÜŞTÜ

    Basın lansmanında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin: "Bu Platform ile rekabet kadınlar için ilk kez işbirliğine, güç birliğine dönüştü. Kadınlar için işbirliği, güç birliği söze, taahhüte/taahhütnameye dönüştü. Bugün İstanbul'da kamunun, özel sektörün ve sivil toplumun en önemli temsilcileri ile attığımız bu adım, Anadolu'nun katkıları ile daha da güçlenecektir. Kadınlara iş yaşamında fırsat eşitliği, kariyer eşitliği, ücret eşitliği için imkanların sağlanması, ekonomik ve toplumsal kalkınmada kelebek etkisi sağlayacaktır. İş ve aile yaşamını kolaylaştırıcı/dengeleyici tedbirler, kadınların iş yaşamında kalma süresini artıracaktır. Böylece kadınların ekonomik kalkınmaya katkısı da artacaktır. Kadınların gücü Türkiye'nin gücüne yansıyacaktır. Kadınlar olmadan ekonomik kalkınma, kadınlar olmadan ekonomik büyüme olmaz" dedi.

    SABANCI: HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

    Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, konuşmasında: "Yarın her alanda daha iyi bir Türkiye'ye uyanmak istiyorsak ülke olarak iş hayatında kadın-erkek farkını kapatmak, kadın istihdamını daha da artırmak zorundayız. Bu sadece sayı olarak değil, kadınlara sağlanan çalışma ortamı, kariyer fırsatları ve tanınan haklarda da bu farkın ortadan kaldırılması gerekir. Bu bağlamda "İşte Eşitlik Platformu" iyi bir başlangıç olacaktır. Bu amaca ulaşabilmek için herkes elini taşın altına koymalı, bu platforma destek verip katılmalı. Biz Sabancı Topluluğu olarak yıllardır başarıyla yaptığımız gibi bundan sonra da, bu konuda bilinç yaratmaya ve çalışan sivil toplum kuruluşlarını desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

    ŞAHENK: ÖNEMLİ BİR EKSİKLİĞİ GİDERECEK

    Şahenk de konuşmasında şunları söyledi: "Türkiyemiz bugün istikrarlı gelişimi ve ekonomik performansı ile global dünyada ilgiyle takip edilen önemli bir aktör haline gelmiştir. Hiç şüphe yok ki, genç ve dinamik nüfusuyla ciddi bir insan kaynağına sahip ülkemizin bu hazinesini kadın-erkek ayrımı yapmadan, fırsat eşitliği çerçevesinde tüm bireylerine yayarak doğru kullanması, Türkiye'nin istikrarlı gelişiminin devamına büyük katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede Doğuş Grubu olarak bizler de, kadınımızın ülkemiz ekonomisinde daha aktif rol alarak hak ettiği yeri alması konusunda önemli bir eksikliği gidereceğine inandığımız fırsat eşitliği platformunu desteklemekten mutluluk duyuyoruz."

    3 YILDA İNDEKSTE YÜZDE 10 İYİLEŞME HEDEFLENİYOR

    Toplantıda; 'İşte Eşitlik Platformu'nun çıkış noktası, 2006 yılından bu yana her yıl Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 'Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'nda Türkiye'nin 'Ekonomik Katılım ve Fırsatlar İndeksi'ndeki yerinin 3 yıllık bir süreçte yüzde 10 seviyesinde yukarı taşınması olarak açıklandı. Ülkelerin kadınların iş hayatına katılım ve onlara sunulan fırsatlar açısından değerlendirildiği ve 0'dan 1'e kadar puanlandığı indekste, Türkiye'nin 2012 notu 0.414. 'İşte Eşitlik Platformu' ile hedeflenen ise bu notun 3 yılda yüzde 10 seviyesinde yükseltilerek 0.455'e ulaşması. DEF'in 'Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu'nda Türkiye 2012 yılında genel sıralamada 135 ülke arasında 124. sırada iken, 'Ekonomik Katılım ve Fırsatlar İndeksi'nde daha geride, 129. sırada yer alıyor. 'Ekonomik Katılım ve Fırsatlar İndeksi'ndeki ülke skorunu yükseltmek amacıyla çalışmaları koordine etmek üzere Haziran 2012'de temelleri atılan, aradan geçen sürede kurumsal yapılanmasını tamamlayan 'İşte Eşitlik Platformu', proje adımlarının kurumlar nezdinde mevcut durum tespiti, taahhütlerin alınması, şirketlerde cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için takip edilecek adımlar ve iyi örneklerin yer aldığı "el kitabı"nın paylaşılması, izleme, yayma/yaygınlaştırma ve etki analizi olarak belirlendiğini açıkladı.

    'İŞTE EŞİTLİK BİLDİRGESİ'

    Lansman toplantısında, Türkiye'nin önde gelen şirketleri 'İşte Eşitlik Bildirgesi'ne imza attı

    İş dünyasından Güler Sabancı ve Ferit Şahenk'in liderlik yaptığı platform, tüm özel sektör kuruluşlarının üyeliklerine açık. Bu anlamda, basın lansmanında bir araya gelen Türkiye'nin önemli şirketlerinin üst düzey temsilcileri de İşte Eşitlik Platformu'na üye olarak yine bu platform tarafından hazırlanan 'İşte Eşitlik Bildirgesi'ne imza attı. Cinsiyet temelli ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik ilkelere gönüllü olarak uyacaklarını ve ülke genelinde bu ilkelerin yaygınlaştırılmasında öncü olacağını taahhüt eden şirketler, bu amaç için güvenilir sistemler kurmak ve alınan yolu şeffaf biçimde raporlamak için de söz verdi.

    Şirketlerin imza attığı bildirgede yer alan maddeler şöyle:

    ? İnsan haklarına saygılıyız.

    ? Tüm çalışanlarımıza eşitlik temel ilkesi ile davranırız.

    ? Kadın, erkek çalışanımızın cinsiyet farkı gözetmeksizin sağlık, güvenlik ve refahlarını sağlarız.

    ? Kadınların iş gücüne katılımını özel olarak destekleriz.

    ? Kadın-erkek fırsat eşitliği kriterlerini tüm İnsan Kaynakları politikalarımızda tanımlarız.

    ? Eşit işe eşit ücret politikası ile hareket eder, takipçisi oluruz.

    ? Kariyer fırsatlarından eşit düzeyde faydalanılması için gerekli mekanizmaları kurarız.

    ? Eğitim politikaları oluşturur, izler, kadınların katılımına özel olarak dikkat ederiz.

    ? İş-aile yaşam dengesini koruyan çalışma ortam ve uygulamalarını oluştururuz.

    ? Fırsat eşitliği plan ve kazanımlarımızla ilgili gelişmeleri iç ve dış iletişimle duyururuz.

    ? Bildirgenin tüm etki alanımıza (iş ortaklarımız, tedarikçilerimiz) yayılmasını sağlarız.

    ? Bildirgede yer alan hususların takibi için kurumumuzda bir liderlik ekibini görevlendiririz.





    İş dünyası ve hükümet kadınlar için el ele verdi Yorumları