Aileler, 'çocuk gelinlere' karşı bilgilendiriliyor   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 12-14-2012 (09:54)   Son Mesaj: 12-14-2012 (09:54)    Cevap: 0    Gösterim: 624  

    12-14-2012

    Aileler, 'çocuk gelinlere' karşı bilgilendiriliyor

    Aileler, 'çocuk gelinlere' karşı bilgilendiriliyor
    Aileler, 'çocuk gelinlere' karşı bilgilendiriliyor

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca başlatılan emniyet, hukukçu ve halk sağlığı uzmanlarından oluşan bir heyet, erken yaşta evlilik ve kadına yönelik şiddet konularında alınacak önlemleri anlatıyor.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca başlatılan emniyet, hukukçu ve halk sağlığı uzmanlarından oluşan bir heyet, erken yaşta evlilik ve kadına yönelik şiddet konularında alınacak önlemleri anlatıyor. Edirne Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'nün koordinasyonunda başlatılan çalışmalar kapsamında, belediye, emniyet müdürlüğü, müftülük, baro, halk sağlığı müdürlüğünce oluşturulan uzman ekip, ''dejavantajlı mahalleleri'' dolaşarak mahalle sakinlerine bilgilendirici konular aktarıyor.

    Bu kapsamda, Roman vatandaşların yaşadığı Menzilahir Mahallesi'ndeki Toplum Merkezi'nde kadınlarla bir araya gelen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, Türkiye'deki her 4 evlilikten birinin küçük yaşta yapılan evliliklerden oluştuğunu söyledi.

    Küçük yaşta yapılan evliliklerin toplumun genelini ilgilendiren sorunlar doğurduğunu ifade eden Özbaş, ''Genç yaştaki evlilikler sonrasında şiddet, psikososyal bozukluklar, yürümeyen evlilikler, boşanmalar, çocuklarla ilgili problemler, eğitim ve sağlık problemlerini körüklüyor'' diye konuştu.

    Edirne Belediyesi Evlilik ve Aile Danışma Birimi Psikolojik Danışmanı Esra Selvi de erken yaşta evlenen çocukların, okullarda olması gerektiğini belirterek, özellikle kız çocuklarının eğitimlerini tamamlayıp kendilerine güvenir bir şekilde ve uygun yaşta evlenmeleri gerektiğini anlattı.

    Selvi, erken yaşta evlenen çocukların çok büyük psikolojik travmalar yaşamalarının doğal olduğuna dikkati çekerek, annelere, çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği konusunda da tavsiyelerde bulundu.

    ''Erken yaşta yapılan evlilikler, hukuksuz''

    Erken yaşta yapılan evliliklerin hukuki boyutu hakkında bilgi veren avukat Barış Ateş ise 15 yaşını doldurup 16 yaşından gün almayan kişilerin evliliklerinin, ''hukuksuz evlilikler'' olduğunu söyledi.

    Kişilerin evlenebilmesi için olağan evlilik yaşının 17 olduğunu vurgulayan Ateş, ''Olağanüstü evlilik yaşı 16'dır. 16 yaşta bir takım özel sebepler gerekiyor. Kanunlar, 15 yaşının bitirilip 16 yaşından gün alınmasını kesinlikle zorunlu kılıyor'' dedi.

    Ateş, 15 yaşını doldurup 16 yaşından gün almayan kişilerin, cinsel istismara maruz kaldıkları durumlarda, hiçbir biçimde rızalarının varlığının dikkate alınmadığını vurgulayarak, ''Bu kişiler, kendi rızası ile severek gönülden cinsel ilişkiye girse dahi, o eylemi gerçekleştiren kişinin alacağı cezanın alt sınırı 8 yıl. Yapılan bu eylem nedeniyle çocuğun ruh ve beden sağlığının bozulduğuna dair Adli Tıp Kurumu'nca bir sonuç ortaya çıktığı zaman, bu işi gerçekleştiren erkeğe verilecek cezanın alt sınırı 15 yıldır'' ifadesini kullandı.

    Erken evliliklerde anne ve babaların bile yargılanarak ceza aldığını dile getiren Ateş, şunları kaydetti:

    ''Resmi nikah dışındaki nikah eylemine girişenler, bu nikah eylemini gerçekleştiren görevliler, kanuni yetkisi olmayan kişiler de suç işlerler. Onların da ayrıca cezalandırılmaları yapılır. Anne ve babalar, kendi üzerilerine düşen görevi gereği gibi yaparlarsa o gözümüzün nuru olan çocuklarımız ve biz sıkıntı yaşamayız.''

    Proje kapsamında 15 günde bir dezavantajlı mahalleler dolaşılarak bilgi verilecek.

    Kaynak: AA





    Aileler, 'çocuk gelinlere' karşı bilgilendiriliyor Yorumları