Çocuk sahibi olamamanın riski erken ölüm mü?   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 12-07-2012 (10:57)   Son Mesaj: 12-07-2012 (10:57)    Cevap: 0    Gösterim: 631  

    12-07-2012

    Çocuk sahibi olamamanın riski erken ölüm mü?

    Çocuk sahibi olamamanın riski erken ölüm mü?
    Çocuk sahibi olamamanın riski erken ölüm mü?

    Çocuk sahibi olamamanın erken ölüm riskini artırabileceği belirlendi.

    Çocuk sahibi olamamanın erken ölüm riskini artırabileceği belirlendi. Danimarkalı bilimadamlarının yaptığı araştırma, çocuk sahibi olmanın özellikle kadınlarda erken ölüm riskini azaltabileceğini ortaya koydu.

    Araştırmaya tüp bebek tedavisi gören 21 bin 279 çift katıldı.

    11 yıl süren araştırmada çocuk sahibi olamayan kadınların, dolaşım yolları hastalıklarından veya kanserden yaşamını yitirme ya da ani ölüm riskinin anne olan kadınlardan 4 kat fazla olduğu görüldü. Erkeklerde ise bu riskin 2 kat fazla olduğu ortaya çıktı.

    ''Journal of Epidemiology and Community Health'' dergisinde yayımlanan makaleye imza atan bilimadamları, araştırmanın çocuk sahibi olamamak ve erken ölüm riski arasındaki neden-sonuç ilişkisini değil, bağlantı olabileceğini gösterdiğini vurguladı.

    Bağlantının, neden-sonuç ilişkisinden farklı olduğunu belirten bilimadamları, sonuçların erken ölüm oranının çocuk sahibi olamayanlarda daha yüksek olduğunu ortaya koyduğuna dikkati çekti.

    Araştırma sonuçlarıyla ilgili yorum yapan Psikolog Ingrid Collins, tüp bebek tedavisi gören ve çaresiz olan kişilerin başarılı olamaması halinde depresyona girebileceğini belirtti.

    Ölüm oranlarında birçok etkenin söz konusu olduğunu belirten Collins, evli, inançlı ya da iyi bir sosyal statüye sahip olmanın daha uzun yaşama ihtimalini artırabileceğini ifade etti.

    Psikolog Helen Nightingale ise çocuk sahibi olamamanın mücadele arzusunu azalttığını vurguladı.

    Nightingale, kanser örneğini vererek, ailenin desteğinin, çocuklarla, torunlarla ilgilenmenin, onların büyümesini izleme arzusunun hayatta kalma direncini artırabildiğini belirtti.



    Kaynak: AA





    Çocuk sahibi olamamanın riski erken ölüm mü? Yorumları