Kadına şiddet 7 yılda 14 kat artı   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 11-25-2012 (10:57)   Son Mesaj: 11-25-2012 (10:57)    Cevap: 0    Gösterim: 711  

    11-25-2012

    Kadına şiddet 7 yılda 14 kat artı

    Kadına şiddet 7 yılda 14 kat artı
    Kadına şiddet 7 yılda 14 kat artı

    Dünyada kadına yönelik şiddetin son 7 yılda 14 kat arttığına dikkat çeken uzmanlar, çocukluğunda şiddet görenin şiddet uygulayan bir yetişkin olma açısından riskli sayıldığını söyledi.

    Dünyada kadına yönelik şiddetin son 7 yılda 14 kat arttığına dikkat çeken uzmanlar, çocukluğunda şiddet görenin şiddet uygulayan bir yetişkin olma açısından riskli sayıldığını söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonunda 'Kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve dayanışma günü' nedeniyle şiddete uğrayan kadınlara verilecek destek, barınma, hukuki yaptırımlar konusunda bilinç oluşturulması için bir konferans düzenlendi. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Pınar Özkan, dünyada son 7 yılda kadına uygulanan şiddetin 14 kat arttığını söyledi. Toplumda şiddetin değişik şekillerde uygulandığını belirterek bunların intihar ya da bedene zarar verici davranışların olduğuna dikkati çeken Dr. Pınar Özkan, kendine dönük, kadına, çocuğa, yaşlıya yönelik olan aile içi şiddet bulunduğunu anımsattı.

    Uluslararası ya da politik anlamda organize, medya, kan davaları, insan ve organ ticareti, pornografi, homoseksüel ve lezbiyenlere yönelik şiddet olduğuna işaret eden Dr. Özkan, şiddetin çeşitli sebepleri bulunduğunu belirtti. Çocukluğunda şiddet görenin şiddet uygulayan bir yetişkin olma açısından riskli sayıldığını vurgulayan Dr. Özkan, şunları söyledi:

    'KISKANDIĞIM İÇİN YAPIYORUM', ASLINDA ŞİDDET

    "Türkiye'de yapılan bir ankette kadınların yüzde 32'sinin eşinin ailesi nedeniyle, yüzde 18'inin maddi sıkıntılar, yüzde 13'ünün çocuklarla ilgili sorunlar, geri kalanı ise erkeğin sözünü dinlememesi, sinirli olması ve kıskanması sebepleriyle şiddete uğradığını belirtmiş. Şiddete tanık olmak da risk taşıyor. Annesinin veya aile fertlerinin şiddetine tanık olan çocuk gelecekte davranışlarında şiddet gösterebilir. Ağır yoksulluk, evlilikte yaşayanan sorunlar da şiddete neden oluyor. Kadına yönelik şiddetin de farklı şekilleri var. Örneğin gözdağı verme. Kişi bakışlarıyla, eylemlerle, jestleriyle, korkutarak kadının malına zarar vererek veya ona silah göstererek şiddet uygulayabilir. Duygusal şiddet, kadını susturup kendisini kötü hissetmesini sağlamaktır. Lakaplar takar, zihinsel oyunlar oynar ve kendisini suçlu hissettirmeye çalışır. Sosyal ortamlardan uzak tutumaya çalışabilir. Gittiği yerleri sürekli kontrol eder. Sosyal katılımı kısıtlar. Bu hareketlerini de 'Kıskandığım için yapıyorum' diyerek kapatmaya çalışır. Aşağılayan, inkar eden şiddet var. Yaptığı tacizi önemsemez. Bu konudaki şikayetleri ciddiye almaz, taciz olmadığını iddia eder. Rahatsız edici hareketlerine devam eder. Erkekliğini konuşturur ve kadına hizmetçi gibi davranır. Bütün önemli kararları kendisi verir. Evin efendisi gibi davranır. Ekonomik anlamda şiddet uygular. Kadının iş bulmasını engeller. Çalışıyorsa maaşını alır. Kendi gelirinden kadını haberdar etmez. Ona harçlık vermez."

    DHA





    Kadına şiddet 7 yılda 14 kat artı Yorumları