Kadın giriÅŸimcilerin önündeki en büyük engel   Konuyu açan: Sasha   Ä°lk Mesaj: 11-10-2012 (19:30)   Son Mesaj: 11-10-2012 (19:30)    Cevap: 0    Gösterim: 667  

    11-10-2012

    Kadın girişimcilerin önündeki en büyük engel

    Kadın girişimcilerin önündeki en büyük engel
    Kadın girişimcilerin önündeki en büyük engel

    Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği(AKTİSAD) kadın kolları tarafından tertip edilen ?Kadın Girişimciler Çalıştayı'',AKTİSAD üyesi işkadınları ve akademisyenler tarafından ilgi ile takip edildi.

    Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği(AKTİSAD) kadın kolları tarafından tertip edilen ?Kadın Girişimciler Çalıştayı'',AKTİSAD üyesi işkadınları ve akademisyenler tarafından ilgi ile takip edildi. Selçuk Üniversitesi TEKNOKENT biriminin destek verdiği çalıştaya, kadın girişimciler konusunda uzman olmuş öğretim görevlileri, hazırlamış oldukları sunularıyla katkı sağladılar.

    Genel olarak kadınların sorunlarının masaya yatırıldığı çalıştay, AKTİSAD konferans salonunda yapıldı.
    Â*Kısa bir süre önce Konya'da kadın giriÅŸimciler arasında anket uygulaması yapıldığını dile getiren uzmanlar,Â* 50 kiÅŸi üzerinde elde edilen bulguların çok önemli olduÄŸunu söylediler.

    Anketin sonuçlarını salonda bulunan kadınlarla paylaşan uzmanlar şunları söylediler:

    ?Kadın giriÅŸimcilerin genelde 31 ile 40 yaÅŸ arası olduÄŸunu ve genelde evli olduÄŸu, anketten çıkan detaylar arasında.Â* Ankette eÅŸ mesleÄŸine, anne mesleÄŸine ve baba mesleÄŸine bakıldı. Genelde meslek edinirken yakın çevreden etkilenme çok fazla yok. Özellikle kadın giriÅŸimcinin en çok desteÄŸi annesinden aldığını öğrendik. BirçoÄŸu yalnız çalışıyor. Ortakla çalışmıyorlar ya da eÅŸleri destek veriyor.
    Konya'nın aile yapısının, kadın girişimciler önündeki en büyük engel olduğunu gördük bu ankette. Genelde kadın girişimciler yakın çevreden destek görmüyorlar. Konya'da sosyal çevre, maalesef negatif yönde etki yapmış.

    Konya'da kadınların birbirleri olan yaklaşımının uygun olmadığı ortaya çıktı bu ankette.

    Kadın girişimcilerin çalışanları ve müşterileri ile olan iletişimlerinde bir sorun olmadığı halde bunun sorunmuş gibi lanse edilmesi, kadın girişimciler arasında maalesef doğru bulunmuyor.

    En büyük sorunda şu anda örgütlenme.

    Kadın girişimciler bir araya gelemiyor. Bunun da yaşadığı şehre bağlayan Konyalı kadın girişimciler, Konya'nın bu örgütlenmeye uygun olmadığını söylüyorlar.

    Finansal kurumlar kadın girişimcilere yardımcı olmuyor. Buna bir anlam veremiyor birçok kadın girişimci''.
    Anketten çıkan sonuçlara vermiş oldukları cevaplarla destek veren AKTİSAD üyesi kadınlar, yaşanılan sorunların temelinde aile şirketleri olduğunu ve mahalle baskısı olduğunu için kadın girişimcilerin Konya'da kendilerini çok gösteremediğini söylediler.

    Aynı ailede eğer erkek kardeş varsa kadınının çok fazla ön plana çıkmasının mümkün olmadığını dile getiren kadın izleyiciler, bu sorunun sadece Konya'nın sorunu olmadığını, Türkiye'nin genel sorunu olduğunu belirttiler.

    Konya'da aile yapısının ve çevrenin kadın girişimciler üzerinde çok etkisi olduğu noktasında hem fikir olan çalıştay üyeleri, bu sorunun zamanla çözüleceğini savundular.







    Kadın girişimcilerin önündeki en büyük engel Yorumları