Ebeveynlere göre bilgisayar, çocukları obez yapıyor   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 10-24-2012 (16:09)   Son Mesaj: 10-24-2012 (16:09)    Cevap: 0    Gösterim: 608  

    10-24-2012

    Ebeveynlere göre bilgisayar, çocukları obez yapıyor

    Ebeveynlere göre bilgisayar, çocukları obez yapıyor
    Ebeveynlere göre bilgisayar, çocukları obez yapıyor

    İstanbul'da 'çocuk obezitesi' konusunda yapılan araştırmaya katılan 700 ebeveyne göre obezitenin en önemli nedenleri arasında sorunlu beslenme ve hareketsizlik geliyor.

    İstanbul'da 'çocuk obezitesi' konusunda yapılan araştırmaya katılan 700 ebeveyne göre obezitenin en önemli nedenleri arasında sorunlu beslenme ve hareketsizlik geliyor. Sorunlu beslenmenin başında abur cubur yeme, hareketsizlikte ise bilgisayar başında vakit geçirme oranları dikkat çekiyor.

    Barem araştırma şirketi, son yılların en büyük sağlık sorunları arasında yer alan çocuk obezitesi konusunu masaya yatırdı. Ebeveynlerin çocuk obezitesi konusundaki düşüncelerini anlamak için Ağustos ayında İstanbul'da 700 ebeveynle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmaya göre bütün ebeveynlerin obezitenin ne olduğu hakkında bir fikri var. Araştırmaya katılanların yüzde 50'si obeziteyi aşırı şişmanlık olarak değerlendirirken, yüzde 28'i sağlığı tehdit eden aşırı şişmanlık, yüzde 21'i ise şişmanlık olarak tanımlıyor.

    Bir çocuğun obez olup olmadığını anlamak için ebeveynler çeşitli kriterlere bakıyor. Öncelik dış görünümde, ebeveynlerin yüzde 68'i obez olup olmadığını çocuğun görünümünden anlıyor. Boy-kilo karşılaştırması yüzde 37, bel çevresi ölçüsü yüzde 24, yağ oranı yüzde 21, yaşıtlarına göre en az on kilo fazlası olması yüzde 16 ve beden kitle endeksi yüzde 14 obezitenin diğer göstergeleri olarak sayılıyor.

    Görüşülen ebeveynlerin yüzde 95'i obeziteyi sorunlu beslenmeye, yüzde 72'si ise hareketsizliğe bağlıyor. Beslenme sorunları arasında abur cubur yeme yüzde 79 ile başta geliyor. Dengesiz, tek tip beslenme yüzde 45, doğal olmayan ürünlerle beslenme yüzde 33, düzensiz beslenme ve öğün atlama yüzde 31 ve porsiyonların büyümesi yüzde 2. geliyor.

    BİLGİSAYAR ÇOCUKLARI HAREKETSİZLEŞTİRİYOR

    Ebeveynler, obezitenin önemli sebeplerinden gördüğü hareketsizliğin nedenlerini ise; yüzde 30 ile çocukların bilgisayar başında olmaları yüzde 30, televizyon izlemeleri yüzde 3, merdiven yerine asansör kullanmaları yüzde 5, okula servisle gidip gelmeleri yüzde 2. Ebeveynler arasında obezitenin aileden geldiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 11.

    Obezitenin çocuklarda sağlık sorunlarına neden olduğu konusunda hemfikir olan anne babalar, bu sorunları; fiziksel yüzde 89 ve duygusal yüzde 76 olarak iki başlık altında topluyor. Fiziksel sorunlar içinde yüzde 54 ile denge bozuklukları geliyor. Bunu; yüzde 38 ile diyabet, yüzde 16 ile ortopedik ve sindirim sistemi sorunları, yüzde 10 ile kadın hastalıkları ve yüksek tansiyon ile yüzde kalp damar hastalıkları yüzde 2 izliyor.

    Duygusal sorunlarda ise depresyon yüzde 54 ile başı çekiyor. Kendine saygının azalması yüzde 23, negatif davranışlar yüzde 22, sosyal dışlanma yüzde 10 ve uyku sorunları yüzde 5 obezite ile ilişkilendirilen diğer duygusal sorunlar olarak görünüyor.

    Kaynak: CİHAN





    Ebeveynlere göre bilgisayar, çocukları obez yapıyor Yorumları