Urfa'nın cesur yürekli kadınları   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 09-10-2012 (18:54)   Son Mesaj: 09-10-2012 (18:54)    Cevap: 0    Gösterim: 1055  

    09-10-2012

    Urfa'nın cesur yürekli kadınları

    Urfa'nın cesur yürekli kadınları
    Urfa'nın cesur yürekli kadınları

    Urfa'nın Tülmen Köyü'nde bir araya gelen 30 kadın tarımsal kalkınma kooperatifi kurdu. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun desteğiyle hayata geçen proje iddialı.

    Urfa'nın Tülmen Köyü'nde bir araya gelen 30 kadın tarımsal kalkınma kooperatifi kurdu. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun desteğiyle hayata geçen proje iddialı. Helin Alp'in haberi

    Töresiyle film senaryolarına ve romanlara konu olan Şanlıurfa, kadınların öncülüğünde gerçekleşecek bir projeyle gururlanacak.

    'Tülmen Köyü Kadın Kooperatifi' bu yıl içinde besicilik, süt ürünleri üretimi, yün ve gübre ticaretini başlatacak. Kooperatifin ortağı her kadın, 24 koyun ve bir koçtan sorumlu olacak.

    2013 KAR HEDEFİ 300 MİLYAR

    2013 yılı kar hedefi 300 milyar lira. Bu rakamın en geç üç yıl içinde yıllık 600 milyar liraya çıkması öngörülüyor. Proje kapsamında soğuk hava depoları ve süt tankları oluşturuluyor. Tülmenli kadınların eğitimini ise Tarım Bakanlığı ve Alman Kooperatifleri Konfederasyonu birikte verecek.

    Başaracağız

    - Suna Rastgeldi (65): Yeni ayağa kalkan bebek gibiyiz. Biri elimizden tutsa diyorduk. Zeynep Hanım tuttu. Bana bu yaşta neden bu işe giriyorsun diyenler oldu. Ama başaracağız

    - İslim Çevik (27): Toprak damlı evde oturuyorum. Kazanacağım parayla yeni bir ev alacağım. Çocuklarımı okutacağım.

    Kadınlar özgür bireyler olmalı

    Hafta sonu Tülmen Köyü'ne giden AK Partili Uslu, 30 cesur yürekle buluştu. AKŞAM'ın izlediği toplantıya Tülmenli kadınların kararlılığı damga vurdu. Uslu, Tülmen Kadın Kooperatifi'nin kuruluş öyküsünü AKŞAM'a anlattı:

    - Köylere gittiğimde kadınların 'bizim için bir şey yapın' talepleri oluyordu. Ben de 'ne yapabilirim' diye düşündüm. Tarım Bakanlığımızın 2004'den beri Alman hükümetiyle işbirliği içinde kooperatifçilik çalışmaları yürüttüğünü öğrendim. Kadınlar köylerde de kendi paralarını kazanabilsin, özgür bireyler olarak yaşama katılabilsin istedim. Tülmen Köyü'nün projeye dahil edilmesi için uğraş verdim. Emeklerimiz sonuç verdi, kooperatif kuruldu. Tarım Bakanlığımız bölgelerarası farkın azalması ve kadına yönelik pozitif ayrımcılık çerçevesinde projemize onay verdi. Tülmenli kadınlarla birlikte bir hayalimi gerçekleştirmenin gururunu yaşıyorum.

    - İş yönetimi, müteşebbis görevi ailede, iş hayatında ve toplumda erkeklere görev olarak veriliyor. Yaşam deneyimleri bu noktada kadınların eksik kalıyor. Bu bölge daha iyi bir gelecek için yeterince bedel ödedi. Ne ekmekten ne özgürlükten vazgeçmeyen bir akılla hareket ediyoruz. Aile işletmeciliği değil, ticari bir işletme kuracağız, markalaşıp iç piyasaya sürebiliriz. 2013'ün Mart ayında kuzular elimizde.

    AKŞAM





    Urfa'nın cesur yürekli kadınları Yorumları