Akciğer kanseri artık kadınları vuruyor   Konuyu açan: leylasari   İlk Mesaj: 04-14-2012 (14:07)   Son Mesaj: 04-14-2012 (14:07)    Cevap: 0    Gösterim: 715  

    04-14-2012

    Akciğer kanseri artık kadınları vuruyor

    Akciğer kanseri artık kadınları vuruyor
    Akciğer kanseri artık kadınları vuruyor

    İngiltere'de kadınlarda akciğer kanseri vakalarının sayısının hızla arttığı söyledi.

    İngiliz Kanser Araştırma Vakfı'na göre (Cancer Research UK) 2009'da 18 bin kadına akciğer kanseri teşhisi kondu. Bu sayı 1975'te 8 bindi. Kanser vakalarındaki artış sigara tüketiminin artmasına bağlanıyor.

    Akciğer kanseri vakalarının yüzde 80'i sigaradan kaynaklanıyor. Akciğer kanseri hala erkekler arasında daha yaygın, ancak erkeklerin akciğer kanserine yakalanma oranı yıllar geçtikçe düşüyor.

    2009'da İngiltere'de 23 bin erkeğe akciğer kanseri teşhisi konuldu. Bugün 100 bin İngiliz erkeğinden 59'u akciğer kanseri hastası. 1975'te bu oran 100 bin'de 110'du.

    Kadınlara bakıldığında ise 100 bin kişiden 39'unun akciğer kanseri olduğu görülüyor.Bu oran 1975'te 100 bin'de 22'ydi.Savaş zamanı sigara kullanımı arttıBu artış 1960'lı yıllardan itibaren kadınların sigara kullanımının artmasına bağlanıyor.

    İngiltere'de kadınların sigara içme oranı 1960'lı yıllarda tepe noktaya ulaştı. Bu dönemde ülkedeki kadınların yüzde 45'i sigara kullanıyordu. Bugün bu oran yüzde 20'ye geriledi. Erkeklerin sigara içme oranı ise en çok İkinci Dünya Savaşı'nda yükseldi.

    Bu dönemde İngiliz erkeklerinin yüzde 65'i sigara içiyordu. Erkeklerde akciğer kanseri vakaları da bu dönemden 30 yıl sonra patladı. Cancer Research UK yöneticisi Sara Hiom ''Akciğer kanseri hala çok fazla ölüme neden oluyor. Ve 5 vakadan 4'ü sigaradan kaynaklanıyor'' dedi.

    Hiom ''Bir kaç haftadan uzun süre öksürmeye devam edenler mutlaka bir doktora gidip kontrolden geçmeli'' diye devam etti. Dernek yöneticisi ayrıca sigarayı bırakmak için asla geç olmadığını ve sigarayı bırakanların akciğer kanserine ve daha bir çok ciddi hastalığa yakalanma riskinin düşeceğini söyledi.

    İngiliz Akciğer Vakfı Onursal Danışmanı Dr John Moore-Gillon ''Son 35 yılda erkeklerin akciğer kanserine yakalanma oranı hızla düşerken kadınlarda bu oranın neredeyse ikiye katlanmış olması endişe verici'' dedi.

    Moore-Gillon ''Akciğer kanseri meme kanserinden daha çok kadının ölümüne neden oluyor'' diye ekledi.

    Moore-Gillon'a göre kadınlarda akciğer kanseri görülme oranının artışı 60'lı yıllardan bu yana sigara içen kadınların sayısının artmış olması ile yakından bağlantılı.

    Doktor günümüzde sigara kullanan kadınların sayısı yavaş yavaş azalmaya başlamış olsa da bunun yetersiz olduğu görüşünde.

    Moore-Gillon ''Bugün çevrede sigara içerken gördüğümüz genç kızlar geleceğin akciğer kanseri istatistikleri'' diyor.




    Akciğer kanseri artık kadınları vuruyor Yorumları