Annesi dövülen kızlar evlenmiyor!   Konuyu açan: leylasari   İlk Mesaj: 03-14-2012 (14:07)   Son Mesaj: 03-14-2012 (14:07)    Cevap: 0    Gösterim: 466  

    03-14-2012

    Annesi dövülen kızlar evlenmiyor!

    Annesi dövülen kızlar evlenmiyor!
    Annesi dövülen kızlar evlenmiyor!

    Uzmanlar, aile içinde şiddet ortamında yetişen kız çocuklarının evlenmeye soğuk baktığını söyledi.

    Kız çocukları, babasının annesine yaptığı şiddeti evlenince eşinin de kendisine uygulayacağı korkusunu taşıyor.

    Antalya'nın Manavgat ilçesi Özel Sema Koleji rehber öğretmeni ve aile iletişim uzmanı psikolog Arif Özutku, sürekli babası tarafından annesinin dövüldüğünü gören kızların gelinlik çağına geldiğinde evlenmeye soğuk baktığını söyledi. Bunda en önemli etken ve korkunun evleneceği eşinin de kendisine şiddet uygulayacağı korkusu olduğunun altını çizen Özutku, aile içi şiddetin yetişme çağındaki çocuklarda derin korku ve geleceğe karamsar bakma endişesinin bulunduğunu kaydetti. Aile içi şiddetle ilgili Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na açıklama yapan Özutku, kız çocuklarının gelecek adına aile kurmada tek rol modellerinin kendi ailesi olduğunu söyledi.

    Yüz yüze yaptığı anket çalışmalarında aile içi şiddeti meydana getiren unsurların başında eşler arası sağlıklı iletişim kuramama sorununun geldiğinin görüldüğüne dikkat çeken Özutku, eşlerin sağlıklı iletişim kurmayı sağlamaları için ilk önceliğin anlaşmada 'aynı dilin kullanılmasının' çok önemli olduğunu söyledi. Eşler arası aynı dili kullanmanın eşlerin birbirini çok iyi tanıması ile mümkün olacağını vurgulayan Özutku, bir bayanın kocasının nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını, bir erkeğin de hanımının nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını çok bilmesi gerektiğini kaydetti.

    Özutku, "Aile içi şiddet en fazla kız çocuklarını etkiliyor. Babasının sürekli annesini döktüğünü gören bir kız çocuğu gelecekte bir mutlu yuva kurmaya çekinir hale geliyor. Evlenmekten kaçar hale geliyor. En büyük endişesi eşinin de kendisine şiddet uygulama ihtimali.

    Şiddet ortamında büyüyen erkek çocuklarda baba kötü rol model olduğu için evleneceği kadınla sağlıklı iletişim kuramama endişesi taşıyor. Erkek çocuklar annelerine yapılan şiddeti hiç bir zaman unutmaz. İçine kapanık hale getirir. Babaya karşı bir ömür boyu öfke ve nefret olur. Aile içinde eşler arası kötü bir söz bile kız çocuklarını evlilikten soğutur." diye konuştu.

    Eşlerin sağlıklı iletişim kurmada bir birine karşı sevgi sözcüğü söylemekten hiç bir zaman kaçınmamalarını tavsiye eden Özutku, bayanların her zaman eşlerinden sevgi üzerine söz duymalarından hoşnut olacağını kaydetti.

    A.Ç., isimli ev hanımı babasının sürekli annesine şiddet uygulaması nedeni ile evliliğe uzun süre soğuk baktığını söyledi. Evliliğe soğuk bakmasındaki en önemli etkenin evleneceği kişiden şiddet göreceği korkusu olduğunun altını çizen A.Ç., kız çocuklarının babaya düşkün olduğunu, babanın da anneyi dövünce bunun hayal kırıklığına dönüştüğünü söyledi.




    Annesi dövülen kızlar evlenmiyor! Yorumları