Adalet bakanı Maria Berger’in (SPÖ) yönetimi altında hazırlanan ''yeni aile hukuku reformu''nun üçüncü bölümü tamamlanıyor. Aileden sorumlu devlet bakanlığı ile ortaklaşa bir çalışmadan sonra çıkan ''yeni aile hukuku reformu'' parlamentonun yaz tatilinden önce bakanlar kuruluna sunulacak ve 2009 başlaması ile yürürlüğe girecek.

Boşanma:

Avusturya'da senede yaklaşık, 17.900 anlaşmalı boşanma gerçekleşiyor. Yeni yürürlüğe geçecek olan anlaşmalı boşanmalardaki mecburi danışmanlık bir avukat, noter veya aile danışmanları tarafından verilecek. Bugüne dek en çokta kadınların boşanma esnasında aleyhlerine gerçekleşen dezavantajlarını ortadan kaldırmak için, bu tür bir mecburi danışmanlik büyük bir rol oynayacak.

Verilecek bilgiler, sosyal sigorta, emeklilik ve benzeri konulardan oluşacak. Danışmanlığın ücreti ise, boşanan taraflar tarafından karşılanacak ve adalet bakanlığının verdiği bilgiye göre yaklaşık 50 euro civarında tutacak.
Yeni reformla boşanmadan sonra çocuklara ödenen nafakalardaki sorunlarda azaltılacak. Nafaka davası açıldığı andan itibaren çocuğunu yalnız büyüten veliye ödeyecek durumda değil ise,hemen mahkemeye başvurulduğu andan itibaren, fon tarafından nafaka ödenmeye başlanacak.



Üveyanne/Üveybaba:

Bugünkü Avusturya’da yürürlükteki aile hukuk düzenlemesinde, üveyanne/üveybaba ve üvey evlat arasında kanunen hiçbir sorumluluk ve hak talep edilemiyordu. Bu değiştirilecek ve çocuğun özannesi/özbabası ile evli olan eşler kanunen çocuğun velayetini temsil edebilecek. Mesela üveyanne/üveybabanın tedavi ve ameliyatlarını onaylamak gibi hakları olacak. Bugüne dek ancak özanne ve özbabadan alınan üveyveliler vekaletle çocuğun hakkında karar verebiliyordu. Çocuktan ayrı yaşayan özanne ve özbabanın da çocuk üzerindeki hakları değiştirilmiyecek.


Evlat edinme:

Aile hukukundaki problemlerden biriside yurt dışında gerçekleşen evlat edinmelerdi. Bugüne dek yurtdışından evlat edinmelerdeki çıkan sahtelikleri önlemek için Adalet bakanlığı yeni bir yöntem başlatıyor. Artık yurt dışından evlat edinmek isteyenler mahkemeye başvurup mahkemenin kabulünü beklemek zorunda kalacaklar. Bu her evlat edinmede mecburi kılınmasa da, problemli olanlarda gerçekleşecek.

Yurt içi evlat edinmelerde de yürürlüğe geçecek olan kanun, çocukların en iyi şekilde büyümelerini ve gelişmeleri göz önünde bulundurulacak. Aile içi evlat edinmelerde bundan sonra sabıka kayıtları incelendikten sonra gerçekleşecek. Torununu evlat edinmek isteyenler bundan sonra daha sıkı bir incelemeden geçecek.

Bakanlığın verdiği sayılara göre Avusturya’da 1,704.000 evli insan yaşıyor, bunlar arasında ikinci kez ve birçok kez evlenenlerin sayısı ise sürekli artıyor. 1970’te evliler arasında ilk eşi ile evli olanlar %79 iken 2006’da bu sayı %63’e düştü. Bunun yanı sıra 309.000 evlilik dışı birlikte yaşayan ciftlerden oluşuyor.
Avusturya’da 681.100 evli çiftin, 199.100, birlikte yaşayan çiftin 151.100 ve yalnız yaşayan ebeveynlerin ise 76.000 18 yaşından kücük çocuğu var. Ailelerin 76.000 Patchwork-Ailesi adı verilen şekilde, yani önceki ilişkilerinden çocuk sahibi olup evlenen ciftlerden oluşuyor. Bosanmalarin %88 anlaşmalı gercekleşirken, bu senelik yaklaşık 17.900 boşanma davasını oluşturuyor ve böylelikle uzun süre boşanma davalarının sayısı azalıyor.


Aileler:

Avusturyada yurt içinde yıllık 600 evlat edinme gerçekleşiyor. Adalet bakanı Maria Berger’in sunduğu Aile Hukuku Reformu’nun üçüncü bölümü, kanunları toplumdaki gerçeklere uyarlamak“ adı altında yürütülüyor. Avusturya toplumunun gerçeği ise boşanmaların sayısının artması ve çocukların genellikle sonraki evliliklerde üveyanne/üveybaba ile büyümeleri. Boşanmış eşler genellikle bir daha evlenmiyor ve birlikte yaşamayi tercih ediyorlar

Çocuklar:

Yüksek tırmanışta olan başka bir gerçek ise nafakadan sorumlu olup ödemeyen velilerin yerine devletin çocuga nafaka ödemesi. 2002 yıllında devlet fonu olan FLAF ailelere 88.9 milyon Euro öderken bu sayı geçen sene 103,6 milyona çıktı. Yaklaşık 45.500 çocuk ayda 177 Euro civarında devlet tarafından finansal destek gördü.
Fondan yardım alabilmek için çocuğun yaşının 19’dan kücük olması gerekiyor. Yaş sınırlaması eleştirilirken çocukların yaşının büyümesi ile aldıkları yardimda artış söz konusu değil zaten.
Avusturya’da yıllık 600 evlatlık edinme gerçekleşirken yurt içinde, yurt dışından evlat edinmelerin sayısı ise belirsiz. Dünyada ise yıllık 38.000 internasyonal evlat edinme gerçekleşiyor