Sevgili okuyucular... Bu ayki yazımda sizlere ‘Arbeiterkammer’in internet sayfasında okuduğum bir makaleyi tercüme etmek istiyorum. Bu makale sigorta sözleşmeleri hakkında bahsetmektedir. Makalenin içeriği sigorta sözleşmeleri imzalayıp da sonra iptal edilmek istenildiği zaman nelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Sigorta sözleşmesinin iptali – Tuzak 1:

‘Arbeiterkammer’in tüketicilerle sorumlu olan bölümüne danışan her altı kişiden bir tanesi sigorta sözleşmesi ile ilgili bir sorusu ya da problemi olmaktadır. Sigorta sözleşmelerinin büyük bir bölümü daha zamanları dolmadan bozulmaktadır. „Anlaşmayı yanlış iptal etmek, size pahalıya patlayabilir“, diyor Christian Prantner, Arbeiterkammer çalışanı. Sigorta ettirenlerin sigortalarının iptalinde kesin enformasyona ve sözleşmenin geçersizliğini tebliğ edildiği zaman tekdüzen kanunların olması gerektiğinin kanıtına varıyor ‘Arbeiterkammer’.

‘Arbeiterkammer’ internet sayfasından sigorta sözleşmenin geçersizliğini tebliğ edebilmeniz için örnekler vardır. İnternet sayfasına girip ya da yayınlanan ‘Versicherung kündigen’ kitapçığından örneklere bakabilirsiniz.

Çoğu sigortaların iptali, tüketicilerin aleyhine sonuçlanıyor. Bu kanıta ‘Arbeiterkammer’ yapmış oldukları danışmanlıktan görebiliyorlar. Sadece kaza sigortaları ile yapılmış olan bir araştırma sonucu, şu sonuçlara varılıyor: Toplam 40 şikâyetten yazılı veyahut sözlü, bunların dörtte biri kaza sigorta sözleşmelerinin iptali ile ilgilidir. Bu kişilerin bazıları sadece yapmış oldukları sigortalarının iptal yöntemlerini sormaktadır, bazılarıysa bu sigorta kurumlarını şikâyet etmektedir. (Sigorta sözleşmelerin yazılarını sigorta kurumları geri çevirdi diye.)

Sigorta sözleşmelerinin iptali sırasında karşılanan en büyük problem, iptal edilme zamanı, sözleşmelerin iptal edilebilmesi için belli bir zaman belirleniyor (‘Kündigungsfrist’) genellikle de daha bu zaman dolmamış oluyor ve bir diğer problemse sigorta kurumlarının yapmış olduğu indirimleri sigorta sözleşmenin iptali durumunda geri istemesidir.



Sigorta sözleşmesinin iptali – Tuzak 2:

Şayet sigorta sözleşmelerinizi iptal etmek istiyorsanız bunda aceleci davranmayın. Çoğu zaman bu aceleci hamleler tüketici için pahalıya mal olacağına belirtilmektedir.

‘Arbeiterkammer’ın’ verdiği tavsiyelerden bazı kısıtlar:

- Uzun vadeli sözleşmelerin imzalanmaması çünkü hayat standartlarınız değişebilme durumunu hesaplamanız gerekir (örneğin evlenmek, boşanmak, işsiz kalmak v.s. gibi). Bu durumdan dolayı hayat sigortalarında (çoğu zaman 40 sene ve daha fazla zaman süresi de imzalanmaktadır) dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

- Çoğu sigorta normalde üç senelik imzalanır, istisnalar vardır tabi: örneğin araba sigortaları (=Haftpflichtversicherung) ve hayat sigortaları (çoğu zaman 10 sene) gibi. Özellikle hayat sigortalarında anaparanızı geri almak çoğu zaman zarar teşkil ediyor.

- Sigorta temsilcilerin söyledikleri kriterlere dikkat edin.

- Sözleşmenin iptali için haklarınızı hemen sözleşmelerde okuyun. Sözleşmenin iptali için zaman süresini (bir veya üç ay) öğrenin.

- Sözleşmenin iptali yazılı olarak sigorta kurumuna ulaşması gerekmektedir.

Kaynak: Beratung - AK - Portal


Saygılar
RAA Mag. Mahmut Şahinol