Şimdi Avrupa Mahkemesinin 24 Ocak 2008’de (Payir, Rs C 294/06) almış olduğu bir karardan bahsedeceğim. Avrupa Mahkemesinin vermiş olduğu bu kararla ilgili meslektaşım sayın Dr. Akyürek (‘Der Standard’) 01.07.2008 tarihli yazısında kısaca bahsetmiştir. Bu kararda Avrupa Mahkemesi (‘Europäischer Gerichtshof’) Türk üniversite öğrencileri ile çocuk bakıcıları ile ilgili çalışma müsaadesi ve oturumları ile ilgili bir hükme varmıştır. Avrupa mahkemesi, üniversite öğrencileri ve çocuk bakıcıları en az bir sene çalışmışlarsa, çalışma ve oturum müsaadesinin uzatılmasını kararlaştırmıştır.

Bu karar alınana kadar üniversite öğrencileri ile çocuk bakıcıların ‘işçi’ olarak görülmesi şüpheliydi. Bu kararla beraber bu gruplara da işçi sıfatı verilmiştir ve böylelikle Art 6 ARB 1/80 geçen işçi grubu altına düşmektedir.

Üniversite öğrencilerin ve çocuk bakıcıların az saat çalışmaları işçi sıfatı almalarına engel değildir. Bu kararda devlet olarak katılan tarafların bu grupların sadece oturumları ile ilgili sadece üniversite öğrenimin ya da çocuk bakımının olduğu gerekçe olarak görülmemiştir. Çünkü Avrupa Mahkemesi vermiş olduğu kararda asıl alınmış oturuma (öğrenci vizesi) bağlamamıştır.

Yukarıda yazdıklarımı özetlemiş olursak, bir kişi Art 6 ARB 1/80 kıstaslarını yerine getiriyorsa çalışma müsadesinden dolayı oturum ve yerleşme hakkına sahip olmaktadır. Türk öğrencileri § 4 AuslBG ile çalışma müsadesi (‘Beschäftigungs-bewilligung’) alabilir ve ‘geringfügig’ olarak işe başlar. Fakat karara göre şu demektir:

Üniversite öğrencisi bir sene sonra çalışma müsadesini uzatma hakkı doğar ve ‘geringfügig’ olarak çalışmak mecburiyetinde kalmaz. Dört sene çalıştıktan sonra da § 4c Abs 2 AuslBG göre ‘Befreiungsschein’ için başvurabilir.

Dolayısıyla Art 6 ARB 1/80 doğan hakları ile bir sene yasal olarak çalışan üniversite öğrencileri yerleşme müsadesi için dilekçe verebilirler.

Eğer sizlerinde merak ettiği ya da ögrenmek istediği hukuki konular var ise bana e-mail ve mektup yoluyla ulaşabilirsiniz.

Mag. Şahinol avukat adayı olarak RA Dr. Herbert Pochieser avukat bürosunda çalısmaktadır.

ALINTI