Cifte Vatandaslikdaki büyük tehlike....

Avusturya vatandaşlığına geçtikten sonra Türk vatandaşlıklarını devam ettirenlerin durumu kritik. Çifte vatandaşlıkların ortaya çıkardığı sorunlar, vatandaşlık için gerekli aktüel şartlar ve vize, oturum izni ve vatandaşlık konularında dikkat edilmesi gereken ...


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen yabanGülü

  1. Alt 03-28-2010, 23:11 #1
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Avusturya vatandaşlığına geçtikten sonra Türk vatandaşlıklarını devam ettirenlerin durumu kritik. Çifte vatandaşlıkların ortaya çıkardığı sorunlar, vatandaşlık için gerekli aktüel şartlar ve vize, oturum izni ve vatandaşlık konularında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında MA35 Genel Müdür Yardımcısı Mag. Manfred Klampfer ile konuştuk.



    Öncelikle Avusturya’da çifte vatandaşlığın hukuki boyutundan başlayalım. Avusturya’da yasal olarak çifte vatandaşlığın olmadığını biliyoruz. Almanya’da bu durum için bir müsamaha süresi oldu. Avusturya’da bunun istisnaları var mı?



    Avusturya hukuk sisteminde çifte vatandaşlık hep yasaktı. Bu yakında çıkarılmış bir yasa değil. Bu şu anlama geliyor: Eğer Avusturya vatandaşlığına sahip bir kişi başka bir ülkenin vatandaşlığına geçerse otomatik olarak Avusturya vatandaşlığını kaybediyor. Bu olayın bizim bilgimiz dâhilinde olup olmaması önemli değil.

    Eğer kişi bunu bildirmezse ve yıllar sonra herhangi bir şekilde Avusturya vatandaşlığını devam ettirdiği ortaya çıkarsa geri dönüşümlü olarak Avusturya vatandaşlığı iptal edilmiş oluyor. Zaten Avusturya vatandaşlığına geçişte Avusturya vatandaşlığı ile birlikte başka bir ülkenin vatandaşlığının devam ettirilemeyeceği beyan ediliyor.
    Bu durumun istisnası sadece sporcular, sanatçılar, bilim adamları vs. için olabiliyor. Ve bu konu federal hükümetin yetki alanında oluyor. Bu tür alanlarda bir başarı elde eden kişiler hükümetin inisiyatifiyle önceki vatandaşlıklarını devam ettirebiliyorlar.
    Ama bu istisna Avusturya genelinde yıllık 20-30 kişi için uygulanıyor.
    Diğer bir istisnai durum ise evli eşlerden birinin Avusturya diğerinin başka bir ülke vatandaşı olması durumunda doğan çocuklar için geçerli oluyor. Bu çocuklar doğduklarında Avusturya vatandaşı oluyorlar. Doğuştan oluşan bu çifte vatandaşlık durumu kişinin hayatı boyunca geçerli olabiliyor.
    Çocukların belli bir yaşa gelince vatandaşlıklarını seçmeleri gerekmesi gibi bir durum yok. Sınırsız olarak çifte vatandaşlıklarını devam ettirebilirler. Ama sonradan çifte vatandaşlıkları ortaya çıkan kişilerin çocukları da vatandaşlıklarını kaybetmiş oluyorlar.


    Avusturya vatandaşlığına geçmiş olmalarına rağmen Türk vatandaşlığını devam ettirenleri nasıl ortaya çıkarılıyor? Bunun bir sistemi var mı? Şu anda hala Türk vatandaşlığını devam ettiren kişi sayısı konusunda bilgi verebilir misiniz?


    Bu konuda maalesef kesin bir bilgimiz yok. Daha önce Türkiye ile Avusturya arasında karşılıklı olarak vatandaşlığa geçenlerin bildirilmesi konusunda bir anlaşma vardı. Ama Türkiye bu konuda bilgi vermekten kaçındı. Bu yüzden Avusturya vatandaşlığına geçtikten sonra tekrar Türk vatandaşlığı almış kaç kişi olduğu konusunda bir bilgi yok. Bu kişilerin ortaya çıkarılması ancak sınır geçişleri sırasında dikkat çekerse veya aile birleşimi başvurusu sırasında belgelerden ortaya çıkarsa öğrenebiliyoruz.

    Okurlarımızdan bu konuda bize sorular geldi. Bu durumda olan bazı insanlar var ve şu anda Türk vatandaşlığını geri vermek istiyorlar. Eğer Türk vatandaşlığını iptal ederlerse bu yine de bir sorun mu, yoksa olay bu şekilde kapanıyor mu?


    Maalesef konu bu şekilde kapanmıyor. Bu kişiler Türk vatandaşlığından çıksalar dahi Avusturya vatandaşlıkları iptal ediliyor. Hatta Türk vatandaşlığından çıkmaları bu kişiler için bir dezavantaj olabilir. Çünkü kişi Avusturya vatandaşlığını kaybedince elinde en azından Türk vatandaşlığı oluyor. Aksi durumda kişi tekrar Avusturya vatandaşlığı alana kadar vatansız sayılıyor. Bir kişinin bu tür bir durumunun ortaya çıkması halinde geri dönüşümlü olarak Avusturya vatandaşlığını iptal ediyoruz, ama bu kişilere yardım etmeye çalışıyoruz. Bu yardım kişinin yasal olarak Avusturya’da kalmasını sağlamaya yönelik oluyor.
    Bu konuda bizim yetki alanımıza girdiği için önce yasal oturum hakkı olup olmadığına ve ardından Avusturya vatandaşlığı alıp alamayacağına bakıyoruz. Türk veya herhangi bir ülke vatandaşlığının geri verilmesi bir şeyi değiştirmiyor. Her halükarda Avusturya vatandaşlığını kaybetmiş sayılıyor
    Diğer ülke vatandaşlığından çıkma Avusturya vatandaşlığının devam edeceği anlamına gelmiyor. Bu durumda ki kişiler vatandaşlık alma sürecine en başından başlamak zorundalar.


    Bu durumdan kişilerin aileleri de etkileniyor mu? Böyle bir durumda kişi veya ailesinin sınırdışı edilme tehlikeleri var mı?



    Evet, kişi üzerinden vatandaşlık elde etmiş aile üyeleri de böyle bir durumda vatandaşlıklarını kaybediyorlar. Örneğin çocuklar vatandaşlıklarını kaybediyorlar. Bu durum böyle büyük sorunları beraberinde getirebiliyor. Ama söylediğim gibi böyle bir durumda olan kişilerin en kolay şekilde tekrar oturum izni veya vatandaşlık alabilmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ama sınırdışı edilmeleri bizim yetki alanımızda değil. Ancak işin sınırdışı safhasına gelme tehlikesi de var.


    Bu durumda olan kişiler için herhangi bir cezai yaptırım var mı?


    Hayır, herhangi bir ceza verilme durumu yok.



    Bu durumda olan kişilerin Avusturya’da oturum izni veya vatandaşlık alabilmeleri için ne yapmaları gerekiyor?

    Bu kişiler kendi ülkelerinden tekrar oturum izni için başvuru yapabilirler. Ama şartlara haiz olmaları gerekiyor. Gelir düzeyi yeterli olmalı, herhangi bir ceza almamış olmalı vs. gibi şartlar.


    Avusturya vatandaşlığı alabilmek için şu an gerekli olan şartlar nelerdir?


    Vatandaşlık alma hakkı 10 yıl yasal oturumdan sonra mümkün olabilmektedir. Mülteciler, AB-Vatandaşları ve eşi Avusturya vatandaşı olanlar için bu süre 6 yıldır. Genel şartlar ise Avusturya’da yasal oturum ve son 3 yıl için yeterli seviyede gelir durumunun kanıtlanmasıdır. Gelir alt sınırı tek kişiler için 783,99 EUR, aileler için 1.175,45 EUR’dur. Ayrıca her çocuk için 82,16 EUR hesaplanmalıdır.
    Aile yardımı, çocuk yardımı gelir içinde sayılmakta, ancak sosyal yardımlar dâhil edilmemektedir. Vatandaşlığa geçmeden önce kişiler vatandaşlık testine tabii tutuluyorlar ve Almanca bilgilerini kanıtlamaları gerekiyor.
    Vatandaşlık almada karşılaşılabilecek engeller ise hapis veya para cezası gibi mahkeme cezaları ve örneğin aşırı hızlı veya alkollü araç kullanımı sonucu kesilen idari cezalardır.



    Bir diğer sorumuzda aile birleşimi konusunda. Yeni yasaya göre Türkiye’den evlenen kişilerin eşlerini Avusturya’ya getirebilmeleri için eşlerinin 21 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. Bu yasa 2009’dan önce başvuru yapanlar için de geçerli mi?



    Yasa bu konuda herhangi bir istisna öngörmüyor. Başvurular daha önceden yapılmış olsalar dahi yeni yasaya göre hareket ediliyor. O yüzden bu kişilerin de eşlerinin 21 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor.

    Röportaj: Seyfullah İlyas

    mus'ab bunu beğendi.
  2. Alt 12-29-2012, 03:46 #2
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    2010 da avusturya vatandasi oldu cikis belge müracaatimi unutmusum,yeni talepte bulundum ve viyana vatandaslik müdürlügünden vatandasligim geri gidecek diye mektup aldim,cikis belgem halen ankaradaymis onay bekliyormus ne yapmaliyim lütfen yardimci olun

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.