Almanyada cocuk yetistiren anneler emekli olabiliyormu??

Almanya’da çocuk yetiştiren velilerin emekli olabilecekleri konusunu yetkilerle görüşen Zaman, bu şekilde emekli olmak isteyenlerin işlerine yarayacak önemli bilgilere ulaştı. Almanya Emekli Sigortası’nda görevli emeklilik uzmanı Walter Glanz, 1992 yılından ...


  1. Alt 02-11-2010, 19:41 #1
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Almanya’da çocuk yetiştiren velilerin emekli olabilecekleri konusunu yetkilerle görüşen Zaman, bu şekilde emekli olmak isteyenlerin işlerine yarayacak önemli bilgilere ulaştı. Almanya Emekli Sigortası’nda görevli emeklilik uzmanı Walter Glanz, 1992 yılından sonra Almanya’da iki çocuk sahibi olan bir annenin kısmı emeklilik hakkı olduğunu söyledi.

    Almanya’da çocuk yetiştiren ebeveynlerin emekli olabilmeleri konusunda araştırma yapan Zaman, Almanya Emekli Sigortası (DRV) ile bağlantıya geçip yetkililerden konu hakkında bilgi aldı. Sorularımızı cevaplayan DRV emeklilik uzmanı Walter Glanz, Almanya’da çocuk yetiştiren bir velinin emeklilik hakkı olduğunu bildirdi. Walter Glanz’ın açıklamalarına göre bu konudaki dikkat çeken noktalar şöyle:

    Halihazırdaki yasalara göre normal emekli (Regelaltersrente) olabilmek için en az beş yıllık sigorta primi ödenmesi ve 65 yaşın doldurulmuş olması şartı var. Bu beş yıllık sigorta prim süresine, çocuk bakma süresi de dahil ediliyor. Almanya’da doğan ve yetiştirilen bir çocuğa bakan bir kişinin emeklilik sigortasına, bu kişinin çalışmaması halinde dahi emeklilik primi yatırılıyor. 1992 yılından sonra doğan çocuklar için çocuk başına emeklilik primi ödeme süresinin üç yıl. Çocuk yetiştirme süreleri de aynen sigortalı çalışılmış gibi kabul ediliyor.

    1991 yılına kadar çocuk bakım süresinin sadece bir yıl olduğuna parmak basan Glanz, 1992 yılından sonra iki çocuk dünyaya getirmiş bir annenin beş yıllık emekli sigorta primi şartını fazlasıyla yerine getirdiğini ve kendisi hiç sigorta primi ödemese dahi normal emekli olma hakkı olduğunu açıkladı. Buna göre, bir çocuğa bakmış ve emeklilik yaşını doldurarak emekli olan bir kişi şu an yaklaşık 163 Euro emekli maaşı alabiliyor. Çocuk bakma primi, velinin çocuk bakım süresi içinde sigortalı olarak çalışması veya çalışmaya başlaması durumunda da ödeniyor. Yani çocuk bakım primin kişinin kendi ödediği emeklilik primlerine ekleniyor. Zira kişinin kendi ödediği primler ve çocuk bakımı nedeniyle ödenen primler aynı yerde toplanıyor. bir yerde toplanıyor. Ancak çocuk bakma primi aylık geliri 5 bin 500 Euro’ya kadar olanlar için sözkonusu.

    Neler yapılmalı?

    Emeklilik sigortası primlerinin ödenmesi hakkını elde etmek için vatandaşların ne yapması gerektiği sorusunu da yanıtlayan Walter Glanz, annelere doğumun ardından çocuğun doğumunun kayıt dairesine (Meldebehörde) bildirildiği belgesinin verildiğini söyledi. Glanz, vatandaşlara çocuğun üçüncü yaş gününden sonra emekli kasasına müracaat etmelerini ve çocuğun bakım süresini not ettirmelerini tavsiye etti. Çocuğun bakım süresinin tespiti için bir form doldurulması gerektiğine vurgu yapan uzman, belge olarak da çocuğun ve müracaat eden kişinin doğum belgelerine ihtiyaç olduğunu bildirdi. Yasalara göre çocuk yetiştirme primlerinin çocuğa çoğunlukla bakan kişi adına ödendiğini söyleyen Glanz, “Şayet anne ve baba çocuğa beraber bakmışlarsa, prim düzenli olarak anne için ödeniyor. Eğer, çocuk bakma primlerinin baba adına ödenmesi isteniyorsa, o zaman çocuk bakma süresi başlamadan önce yetkililere resmi müracaatta bulunulması gerekir. Bu süre başladıktan sonra yeni düzenleme yapmak mümkün değil. Örneğin anne dışında büyük çoğunlukla çocuğa bakan büyükannelerde bu hakkı elde edebilirler” şeklinde açıklamalarını sürdürdü. Glanz ayrıca, Almanya’da doğan ve yetiştirilen bir çocuk için ödenecek primde çocuğa bakan kişinin uyruğuna bakılmadığına dikkat çekti. Türkiye’de bakılan bir çocuk için de emeklilik sigortası primleri ödenebileceğini bildiren yetkili, fakat bunun sadece çocuğa bakan kişinin veya bu kişinin eşinin Almanya’da faaliyet gösteren bir firmanın onları Türkiye’ye çalışmak üzere göndermesi koşulu ile olabileceğini söyledi.

    09 Şubat 2010, Salı
    BAYRAM AYDIN MÜNİH Zaman gazatesi

  2. Alt 03-19-2010, 16:29 #2
    Ziyaretci
    Kayıtsız Üye Mesajlar: n/a
    benim 1980, 1984 ve 1991 doğumlu 3 erkek cocugum var.bunlar için emeklilik parası alabılırmıyım. 1993 senesınde turkıyeye temellı dondum . mailim : sercawork@hotmail.com teşekkür ederim.

  3. Alt 03-20-2010, 01:16 #3
    Ziyaretci
    turkiyeli Mesajlar: n/a
    slm türkiyeye kesin dönüş yapanlar bundan nasıl yararlanabilirler??ne gibi işlermelerle nerelere başvurmalıyız?

  4. Alt 03-25-2010, 17:37 #4
    ayda nur akalı Mesajlar: 1
    1973 bremen doğumluyum annem 1971 de almanyaya gitmiş 1976 da türkiyeye kesin dönüş yapmışız emeklilik durumu nedir bilgilendirirseniz sevinirim

  5. Alt 03-28-2010, 20:54 #5
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    27-29 Nisan 2010 tarihleri arasında Adana ilinde Türk-Alman Emeklilik Danışma Günleri aşağıdaki adreste gerçekleştirilecektir:

    SGK /Adana Seyhan Sosyal Güvenblik Merkezi
    İnönü Caddesi 83
    01060 Seyhan Adana

    Almanca ve türkçe dilinde yapılacak danışma hizmetleri

    24 Nisan 2010 tarihinde 10.30 ila 17.00 saatleri

    28 ve 29 Nisan 2010 tarihlerinde ise 09.30 ila 17.00 saatleri

    arasında verilecektir.

    Danışma hizmetinden faydalanmak isteyenler, aşağıdaki telefon, faks veya e-mail yoluna başvurarak randevu alabilir:

    Telefon: 0312 229 60 42
    Faks: 0312 229 68 23
    E-mail: yurtdisi2@sgk.gov.tr

  6. Alt 04-09-2011, 19:31 #6
    Ziyaretci
    Misafir Mesajlar: n/a
    ben 1980 yılında almanyanın berlin sehrinde doğmuşm şuan evliym ve iki kızm war. 1982 yılında kesin olarak Türkiye 'ye dönüş yaptm. ßen Almanyanın son emeklilik aylıqından yararlanabilirmiyim . MaiL. deryakvkcu@hotmail.com Lütfen ßilqi werirmisnz .

  7. Alt 10-12-2014, 00:43 #7
    Ziyaretci
    fatma koybasi Mesajlar: n/a
    Annem almanya berlin sehrinde uc cocuk dunyaya getirdi sene 1973 ikiside ayni sene digeride 1978 dogumlu ben turkiyede dogdum kesin donus tarihi 1983 de geldik ama anmem hic calsimadi almanyada beni bilgilendirin cok tesekur ederim meylim koybasifatma@hotmail.com.....
    Mesaj mobil cihaz üzerinden gönderilmistir

  8. Alt 08-10-2017, 00:39 #8
    Ziyaretci
    Erhan Gürel Mesajlar: n/a
    Alıntı:
    almanyada dogum yapan annelerin haklari-Almanyada cocuk yetistiren anneler emekli olabiliyormu??

    Merhaba,
    ALMANYA ÇOCUK YETİŞTİRME SÜRELERİNİN EMEKLİLİKTE DEĞERLENDİRİLMESİ ile ilgili yardım rica ediyoruz.
    Annem 1975-83 arası Almanya'da yaşadı. 1977 yılında kızkardeşim orada dünyaya geldi, doğumdan 2 yıl sonra annem çalışmaya başlayıp dönüş yılı olan 1983 e kadar buna devam etti. Çalıştığı süredeki 4 yıllık prim tazminatlarını alarak kesin dönüş yaptılar.
    Annemin kız kardeşimin doğum yılı olan 1977 ile çalışmaya başladığı 1979 yılı arası 2 yıl içinde emeklilik maaşı hakkı olduğunu (yıl başına 30€, yani aylık 60€ alacak) öğrendiğimiz için 2016 Ocak ayında ÇOCUK YETİŞTİRME SÜRELERİNİN EMEKLİLİKTE DEĞERLENDİRİLMESİ konusuyla başvurularımızı yaptık.
    Önce Alman Emeklilik Sigortası'na (Deutsche Rentenversicherung Nordbayern-Bayreuth) hangi evrakların gerektiğini sorduk. O yıllara ait vizeli pasaport veya o yıllarda Selb-Almanya'da oturduğunu ve çocuğuna orada 2 yıl baktığını ispatlayacak belge istediler. Pasaportumuz maalesef yenilendiğinden ve eskilerini bulamadığımızdan dolayı Wunsiedel-Almanya'daki Yabancılar Dairesi'ne başvurduk, 10 yıldan daha eski evraklar bizde yoktur diyerek bizi başlarından savdılar. Bunun üzerine Nürnberg Başkonsolosluğu'muza yazı yazarak bu konuda yardım istedik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği'nden bir kişi (ismi bizde saklı) bizzat telefonla bizi arayarak konu hakkında bilgileri olduğunu ve gereken belgeleri o zamanki ikamet yerimiz olan Selb Belediyesi'nden alabileceklerini söylediler. Gerçekten de sağolsunlar oturma belgesi (Meldebescheinigung) elimize geçti.
    Bu belge ile yeniden Alman Emeklilik Sigortası' na (Deutsche Rentenversicherung Nordbayern-Bayreuth) başvurduk, bu seferde bu belge ile başvuruların 5-6 yıl öncesine kadar onaylandığını ama artık kabul edilmediğini, gereken belge için Wunsiedel-Almanya'daki Yabancılar Dairesi'ne veya Selb Belediyesi'ne başvurmamızı istediler.
    Oralara da yeniden başvurduğumuzda ise aynı cevaplar ve aynı belgelerle karşılaşıyoruz, üçgen içinde dönüp duruyoruz.
    Bu konuda yardımcı olabilecek var mıdır, ne yapabiliriz, nereye başvurmalıyız?
    Şimdiden çok teşekkürler
    Erhan Gürel
    erhan@gurels.net
    0090 532 624 42 65
    Erhan 1968 Savaştepe/Balıkesir doğumlu,
    İzmir sevdalısı, dünyayı ve ülkesini gezmeyi çok seven,
    1975-82 Almanya, 1982-87 İzmir Bornova Anadolu Lisesi,
    1989-96 Ege Üni. Alman Dili ve Edebiyatı,
    1987-Bugüne Turizmci,
    1989-Bugüne Almanca ve Türkçe Kokartlı Rehber,
    İzmir'de eşi Aslı ve oğulları Ege ile yaşayan,
    her daim insan canlısı, sosyal bir kişi..

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.