Isten cikmalar ...

Son zamanlarda yine gündemi meşgul eden ve bizi hayretler içinde bırakan işyerinden çıkış konularını ele alacağım. Aklınıza gelmeyecek, hatta dudak uçuklatacak nedenlerden dolayı işverenler çıkışlar veriyorlar. Geçtiğimiz haftalarda yine 34 ...


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen yabanGülü

  1. Alt 10-23-2009, 19:19 #1
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Son zamanlarda yine gündemi meşgul eden ve bizi hayretler içinde bırakan işyerinden çıkış konularını ele alacağım. Aklınıza gelmeyecek, hatta dudak uçuklatacak nedenlerden dolayı işverenler çıkışlar veriyorlar. Geçtiğimiz haftalarda yine 34 yıldır çalışan bir işçiye patronun yemeğinden yedi diye çıkış verdiler. İşin ilginç tarafı işveren hala kendini haklı görüyor ve çıkışı geri çekmiyor. Önümüzdeki günlerde mahkeme bu konuda karar verecek.

    Kimine cep telefonunu işyerinde doldurduğu için çıkış verilirken, kimine çöpten kızına bir yatak aldığı gerekçesi ile çıkış veriliyor. En çok gündemi meşgul eden çıkışlardan birisi ise 1,30 Euro depozito fişini cebinde unutan 30 yıllık kasa görevlisine verilendi. İlk mahkemeleri ne yazık ki işçi kaybetti. Dava en üst mahkemede temyize gitti. Gördüğünüz gibi çok akıl almayacak sebeplerden dolayı işverenler çıkış veriyorlar ama her verilen çıkış bildiğiniz gibi geçerli değil. Buda bir mahkeme tarafından tespit edilmeli.

    Süre kaçırılmamalı

    Bizler her fırsatta vatandaşlarımızı çıkışa karşı itiraz davasının üç hafta içinde açılması gerektiğini söylüyoruz. Bunu gerek gazetede, gerekse televizyon programlarında dile getiriyoruz ama ne yazık ki hala ofisimize bu süreyi kaçırmış olarak gelenler var. Lütfen bu önemli konuya dikkat edin. Yoksa yılların emeği boşa gidecektir. Çıkış yazısı elinize geçtiği günden itibaren üç hafta içerisine itiraz davası açmanız şart. Bunu ister avukat aracılığıyla, ister iş mahkemesine giderip oradaki memura yazdırabilirsiniz (Rechtsantragsstelle). Yada avukatlık masraflarını avukat sigortanız (Rechtsschutzversicherung) karşılayabilir. Sigortanız yoksa mahkeme yardımına da başvurabilirsiniz.

    Sevmedim diye çıkış olur mu?

    Patronunuz sizi sevmediği için çıkış verebilir, fakat bunu yalnız deneme süresi (Probezeit) içinde yapabilir. Çünkü deneme süresinde hiç bir neden vermeden işveren çıkış verebilir. Ama deneme süresi geçmiş ise neden ve sebep olmadan, siz sevmiyor diye elbette çıkış veremez.

    Maaş ödenmezse ne yapılmalı?

    İşveren maaşınızı ödemediği takdirde bunu mahkeme aracılığı ile talep edebilirsiniz. Fakat burada da önemle dikkate almanız gereken kurallar var. Bazı iş anlaşmalarında veya toplu sözleşmelerde (Tarifvertrag) ek bir madde oluyor. Bu maddelere göre ödenmemiş paralar yazılı olarak bir veya iki ay içinde talep edilmeli ve belirli bir sürede mahkemeye başvurulmalı. Eğer bu süreleri kaçırırsanız o zaman talep hakkınızı bile kaybedebilirsiniz. Hatta işveren size çıkış vermiş ve mahkeme sürüyor olabilir. Bu durumda bile bu süreleri kaçırmamak için paralel olarak mutlaka talepte bulunmanız şarttır.

    Eğer mahkeme bittikten sonra ve çıkış geçersizdir diye karar çıktıktan sonra talep ederseniz haklarınızı kaybetmiş olabilirsiniz. Bu konuda iş anlaşmanızı veya toplu sözleşmenizi incelemeniz gerekiyor. Süreler (Ausschlussfristen) burada sözleşmelere göre farklıdır. Şansınız varsa böyle bir süre bile sözleşmenizde olmayabilir.

    Sözleşmeler kaç kez uzatılabilir?

    İş sözleşmeleri nedensiz olarak en fazla üç kez iki yıllık süre olarak uzatılabilir. Eğer dördüncü kez süreli olarak uzatılmışsa size müjde. Çünkü bu iş anlaşması otomatikman süresiz iş anlaşması olarak gözüküyor. Bu durumda süre bitmiş olsa bile size çıkış verilene kadar iş ilişkiniz bitmiyor. Tabii ki bu çıkış geçerli ise. Yalnız uzatılırken iş anlaşmasında hiç bir değişiklik yapılmamış olması gerekiyor, yoksa durum farklı olabilir.

    Tazminat davası açılabilir mi?

    Almanya çıkışlar için tazminat davası tanımıyor, ama çıkışa itiraz davaları çerçevesinde anlaşma yoluna gidildiği takdirde bir tazminat (Abfindung) karşılığı işverenle işçi anlaşabilir ve çıkışı kabul edebilir. Tazminat hesaplaması ise çalıştığınız her yıl için yarım brüt maaş ön görülüyor. Tabii ki bu her davada fazlada az da olabilir

    mus'ab bunu beğendi.
  2. Alt 10-24-2009, 23:14 #2
    mus'ab Mesajlar: 331
    Yukardaki sebebleri okuyunca, aklıma kurt ile kuzunun arkadaşlığı geldi. Hikaye şöyle; kurt ile kuzu arkadaş olmuşlar. birgin bir dağın tepesinden aşağı doğru inmeye başlamışlar. Kuzu önde kurt arkada dağdan aşağı doğru da bir su akmaktadır. Kuzu eğilmiş su içmeye, kurt arkadan seslenmiş, bak kuzu arkadaş benim suyumu bulandırıyorsun gelip seni yerim haa demiş. kuzu, kurt'a, kurt kardeş sen yukardasın ben aşağıdayım, bu suda aşağı doğru akıyor. yani sana doğru akması mümkün değil. Anlaşılan sen beni yemeyi kafaya koymuşsun, ne yapabilirimki, der ve.....................

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.